Грешка F07 на пералня Ariston

Грешка F07 на пералня AristonСъвременните домакински уреди позволяват на съвременните домакини да не участват активно в процеса на пране, а само да зареждат прането в барабана, да избират желания режим и да натискат бутона за стартиране. Автоматичната машина Hotpoint Ariston ще свърши останалото. Но се случва по време на процеса на пране да възникне някаква неизправност и след известно време вместо чисти дрехи виждате незавършена програма и код за грешка F07 или F7, показан на дисплея. Какво означава това обозначение и колко сериозна е тази повреда? Какво да направите в този случай?

Как се появява и какво означава кодът?

Такава грешка може да се прояви по различни начини. Веднага след стартиране на необходимия режим на пране, машината няма да напълни резервоара с вода, но веднага ще покаже код на електронния дисплей. След 2-5 минути в този случай машината ще започне да се пълни с вода, но веднага ще я източи. След 10-30 минути от началото на работа, машината в нормален режим може да извърши програмирани действия, но все още да не започне изплакването на прането.

Много рядко тази неизправност може да се появи на пералня Ariston, след като „домашен асистент“ е пълнил и източвал вода дълго време в началото на процеса. Случва се програмите, при които прането се извършва в студена вода, да работят перфектно и грешката се появява само когато е необходимо водата да се загрее до определена температура. Ако вашата машина няма електронен дисплей, тогава пералнята също ще отчете грешка F07/F7.

  1. При много стари перални машини, оборудвани с индикатори за захранване и заключване на люка, ще се наблюдава поредица от мигания, състояща се от 7 бързи мигания на лампата за захранване, прекъсването между сериите ще бъде от 5 до 10 секунди. В допълнение към това копчето за избор на програма за пране ще щракне и ще се завърти.
  2. Автоматични машини, които са малко по-модерни от предишните и имат индикатори за поетапно изпълнение на режимите на пране (става дума за модели AVL, AVTL, AVSL и други). Те ще ви уведомят за повреда, като мигат три допълнителни функционални бутона, разположени по-долу (във всеки модел те ще се наричат ​​по различен начин, в някои „Лесно гладене“, „Бързо пране“, в други – „Супер пране“ или „Допълнително изплакване“ ) . В същото време индикаторът „Ключ“, който показва, че вратата на люка се затваря, ще мига бързо.
  3. В машини Hotpoint Ariston от серията Low-End три лампи, разположени по-долу, ще мигат едновременно в реда на поетапното изпълнение на програмата за пране (индикатори „Блокиране на люка“, „Завършване на цикъла“ и „Източване“). Грешка може да бъде индицирана и от всички допълнителни функционални светлини, разположени на контролния панел.
    проява на грешка F07 на Kandy без дисплей
  4. Моделите Hotpoint Ariston Aqualtis, които не са оборудвани с дисплей, могат да докладват за неизправност, като използват трите индикатора за най-ниска температура (лампи „Без нагряване“, 30 градуса и 40 градуса) и те ще мигат.

Какво означава този код? Обозначението F07/F7 показва неизправност на сензора, който следи нивото на събраната вода или неизправност във веригата на нагревателния елемент. Често се появява, когато машината смята, че нагревателят не е напълно потопен във вода.

Ако забележите, че шайбата показва тази грешка, по-добре е да се въздържате от използването й, докато повредата не бъде отстранена, това ще избегне по-сериозни проблеми с оборудването.

Нека опитаме да нулираме

Както всяка перална машина, машините Ariston могат да изпитат краткотрайна неизправност на електронната система. Причината може да бъде повишено напрежение в мрежата, магнитна буря, контакт с други електрически уреди и т.н. Затова първо се опитайте да коригирате ситуацията със собствените си ръце, а именно, нулирайте кода за грешка F07 или F7 и вижте дали се появява отново.Ако машината даде грешка следните пъти, това не е краткотраен отказ, а по-сериозно нарушение.

извадете захранващия кабел на машината от контакта и изчакайте 15-20 минути

Как се нулира грешката? Изключете машината Ariston от мрежата, изчакайте 15-20 минути, след това включете захранващия кабел и стартирайте машината. Ако тези действия помогнаха и обозначението вече не се появява, тогава машината ще може да продължи да работи без ремонт. Но ако кодът се усеща отново и отново, е необходима спешна диагностика на шайбата.

Какво ще проверяваме?

Трябва да започнете, като проверите връзката между конектора J3 на превключвателя за налягане и главния електрически модул. В някои случаи се случва окабеляването да се разхлаби или дори да изгори поради пренапрежения на тока. Когато това е причината, може да се наложи запояване или подмяна на повредени проводници.

След това проверете превключвателя за налягане за различни видове дефекти. Ако бъдат открити, повредената част трябва да се смени. Тествайте нагревателния елемент с помощта на мултицет. Когато нагревателят е в пълна изправност, при мощност от 1800 вата той ще произведе токово съпротивление от 25 ома. Ако нагревателният елемент не премине този тест, той ще трябва да бъде ремонтиран или напълно сменен.

проверка на нагревателния елемент на линията Kandy

Също така би било полезно да проверите окабеляването за наличие на контакт в конектора на електрическия модул CM1. Диагностицирайте релето на нагревателя с помощта на контролера. Ако е необходимо, сменете електрическия модул. Често проблемът се крие именно в повредата на нагревателния елемент, така че ще се спрем по-подробно на това как да коригираме грешката чрез подмяна на нагревателя.

Смяна на нагревател

Ето един от методите, който ви позволява да смените нагревателния елемент на автоматична пералня Ariston със собствените си ръце. Неизправността на нагревателя може да се прояви по два начина: отворена верига или изтичане на ток в корпуса. И в двата случая е необходимо да смените дефектния модул с нов, работещ.

За да смените нагревателния елемент, трябва да имате свободен достъп до задната стена на кутията.В основата на пералнята можете да видите малка тапа. Развийте монтажните винтове и отстранете стената, покриваща отвора в корпуса. През прозореца, който се отваря, ще имате достъп до нагревателния елемент, който се намира отгоре, вдясно.

смяна на нагревателния елемент на пералня Kandy

С помощта на камерата на вашия смартфон запишете как всички кабели трябва да бъдат свързани правилно. Отстрани се виждат захранващите контакти - нула и фаза, оцветени съответно в червено и синьо. В центъра е контактът на корпуса; този кабел има жълто-зелен оттенък. Моля, обърнете внимание, че до контакта на корпуса и захранващия проводник има температурен сензор, който е пластмасов конектор, оборудван със специален ключ. Цялото окабеляване, което отива към нагревателя, трябва внимателно да бъде изключено.

Гайката, разположена в центъра на нагревателния елемент, трябва да се разхлаби. Тя издърпва еластична лента, предназначена да уплътни напълно връзката. Няма нужда да затягате напълно гайката, просто я разхлабете и я натиснете навътре заедно с болта за опъване. Тези действия ще отслабят уплътнението и ще направят възможно отстраняването на нагревателя от шайбата.

Случва се, че не е възможно да премахнете нагревателния елемент за първи път поради факта, че гуменото уплътнение предотвратява това. Вземете шлицова отвертка и, като извадите нагревателя в кръг, внимателно го извадете от резервоара.

Когато извадите нагревателния елемент, вероятно ще видите бял варовик върху него. Именно този слой нарушава преноса на топлина, което води до прегряване на частта и прекъсване на веригата. При смяна на нагревателя сензорът за измерване на температурата се отстранява от неработещия елемент и се закрепва към нов.

За да направите монтажа на новия нагревателен елемент лесен и гладък, смажете уплътнението му с течен препарат за пране. При по-нататъшно инсталиране на работна част не забравяйте да проверите дали ръбът на елемента е свързан към крепежния елемент, разположен в резервоара.За да направите това, поставете нагревателния елемент в резервоара и го натиснете силно, докато влезе напълно в отвора на резервоара. След това закрепете конструкцията, като затегнете опъващата гайка. Свържете всички съществуващи проводници и контакти съгласно предишната схема.

Преди да монтирате капака на щепсела, проверете нагревателя за течове - напълнете резервоара с вода, без да стартирате измиването. Ако се окаже, че връзката изпуска течност или въздух, затегнете гайката за опъване по-здраво. След като се потвърди функционалността на пералнята, сглобете напълно машината Ariston.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня