Грешка F06 в пералня Whirlpool

Грешка F06 в пералня WhirlpoolДомакинските уреди са склонни да се развалят в неподходящ момент. Това се отнася особено за пералните машини. За щастие повечето съвременни перални машини са оборудвани с автоматична диагностична система. Машината сама открива неизправност и я показва на дисплея под формата на код. Нека се опитаме да разберем какво да правим, ако пералнята Whirlpool издаде код F06.

Какво казва кодът?

Понякога на дисплея се появява код за грешка F06, когато основната платка се повреди. Затова първо винаги трябва да опитате да рестартирате машината, като я изключите и след това я включите отново след 10-15 минути. Ако оборудването не успя да нулира грешката, това означава, че кодът показва липса на сигнал от тахометъра.

оборотомера е дефектен Тахогенераторът е монтиран на ротора на двигателя. Позволява ви да четете скоростта на двигателя и да контролирате броя на неговите обороти. Колкото по-бързо се върти валът на двигателя, толкова по-високо е напрежението, подадено към тахометъра, информацията от който се предава по-нататък към главното табло за управление. Ако пералната машина показва грешка F06, може да има две основни причини за това:

  • повреда в сензорния модул - изместване на пружинната шайба на намотката;
  • повреда във веригата между блока TAKHO-ED и контролния панел.

Ако самият сензор се повреди, трябва да смените шайбата. Във втория случай ще трябва да коригирате дефектите в електрическата верига. Нека започнем диагностиката, като разглобим машината.

Намиране на оборотомера

Във всички модели перални Whirlpool тахогенераторът е разположен на въртящия се вал на двигателя. За да стигнете до двигателя, трябва да свалите задната стена на устройството (като развиете крепежните елементи и издърпате панела с отвертка) и свалете задвижващия ремък. Първо изключете захранването на оборудването и го изключете от водоснабдяването.

важно! Не бързайте да разглобявате машината, първо внимателно проверете бутона за центрофугиране - ако е натиснат навътре, проблемът може да е там.

намираме двигателя и оборотомера

На вала на двигателя ще видите железен пръстен с два проводника - това е тахогенераторът или датчикът на Хол. Не може да се демонтира без да се демонтира двигателят от машината. Ето защо, ако нямате опит в електрическата инсталация, по-добре е да поверите работата на специалист. В противен случай при експериментални ремонти има голям риск не да се коригира, а да се влоши проблемът.

Как да тествам оборотомер?

Ако решите да извършите допълнителни манипулации, ние работим стриктно според инструкциите. Маркираме цялото окабеляване на електродвигателя с маркер или правим снимка с телефона си. Така ще избегнете грешки при повторното сглобяване на пералня Whirlpool.

  1. Развийте крепежните елементи, държащи електрическия мотор.
  2. Внимателно разклатете и извадете двигателя.
  3. След демонтажа проверяваме окабеляването и тахометъра.

Важно е да проверите позицията на ключалките и целостта на контактите. Ако видите разхлабена или разхлабена закопчалка, трябва да я възстановите на място. Какво да направите, ако няма очевидни щети?

проверете оборотомера на двигателя с мултицет

Следващата стъпка е тестване на тахогенератора. Има два начина да проверите функционалността на тази част. Първо: включете мултиметъра в режим на омметър, приложете сондите към контактите. Обикновено съпротивлението на сензора е 60 ома. Второ: измерване на ток. За да направите това, настройте режима на волтметър на тестера, свържете сондите към контактите и ускорете двигателя с втората ръка. Ако на устройството се появи цифра от 0,2 V, сензорът е в добро състояние.

Замяната на повреден елемент няма да бъде трудна. Трябва напълно да изключите окабеляването и да махнете капака на частта, закрепен с конвенционален ключ.След това развийте крепежните елементи, извадете тахогенератора и инсталирайте нов на негово място.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня