Грешка F06 в пералня Ariston

Грешка F06 на AristonСъвременните перални машини са оборудвани с интелигентно управление, наречено Fuzzy logic. Производителят Hotpoint Ariston използва машини от серия Dialogic. Те са оборудвани с различни сензори, които ви позволяват да изберете програма в зависимост от теглото на прането, твърдостта на водата, замърсяването и други параметри. Такива машини също имат система за самодиагностика, която информира за неизправност. Нека да разгледаме тази система, използвайки код F06 като пример, и да разберем причините за нейното появяване.

Обяснение и причини

Както вече отбелязахме, грешка F06 е типична само за перални машини от серия Dialogic. Той информира потребителя, че клавишите на клавиатурата са дефектни, което води до неизправност на програмите. Наистина, тази пералня има необичаен дизайн или по-скоро управление. Клавиатурата с бутони е скрита зад дръжката; за достъп до бутоните трябва да натиснете центъра на тази дръжка. Има 9 бутона на клавиатурата, включително центрофуга и бързо пране.

Серия SM Ariston Dialogic

Причината за грешка F 06 може да бъде:

  • счупени копчета;
  • дефектна електрическа инсталация между контролната платка и контролера;
  • дефектен електронен модул

Електрическа проверка

Грешка F с цифрово обозначение 06 предполага неизправност в електронния модул, таблото за управление или някъде във веригата между тези два елемента. Така че първото нещо, което трябва да направим, е да премахнем контролния панел на пералнята от тази марка.

  1. Първо развийте двата винта, които се намират непосредствено под горния капак на задната стена на тялото на пералнята. Те държат горния капак.След това преместваме капака малко назад, след което го повдигаме и го оставяме настрани.
  2. Сега обикаляме предната част на пералнята и изваждаме чекмеджето за перилен препарат.
  3. В горната част на краищата на предния панел, в ъглите, намираме два самонарезни винта, които също трябва да се развият.
  4. След това развийте винтовете, които се намират около нишата на контейнера за прах.

Докато контейнерът за прах е в нишата, не можете да развиете винтовете около него, но ако го махнете, всичко може да стане бързо и удобно.

  1. Сега всичко, което трябва да направим, е да дръпнем панела малко нагоре и към себе си, той трябва да излезе. Вярно е, че трябва да внимавате тук, за да не повредите деликатните пластмасови крепежни елементи.

След като премахнем предния панел, ще видим огромен пакет от кабели, който минава от дъската до плъзгащия се сегмент с бутоните и няколко проводника отиват до бутона „Захранване“. Тази пералня има специален дизайн и, между другото, е неудобна, особено когато стане необходимо да звъните на контактите на всички бутони и да проверите захранването им. Но нека не навлизаме във философията, а да се заемем с бизнеса.

окабеляване на пералня

Първо, нека проверим всяко окабеляване и всеки контакт на бутона на контролния панел. Визуалната проверка ще ни даде първо впечатление. Ако някъде има следи от изгаряне или разтопяване по окабеляването и контактите, ние със сигурност ще ги забележим. След визуална проверка вземете мултиметър и започнете да проверявате един по един всеки контакт на всички налични бутони, като отбелязвате тези, които не функционират. След това проверяваме един по един всички кабели, които отиват към контактите на бутоните; тази работа е щателна, но няма да отнеме толкова време, колкото може да изглежда.

Професионалистите съветват да проверявате всеки контакт и всяко окабеляване няколко пъти, за да премахнете грешките, защото ако пропуснете дефектен сегмент, ще трябва да започнете отначало.

Маркираме счупени кабели, ако, разбира се, има такива. След като проверката приключи, трябва да премахнем дефектните контакти на бутоните от специалните жлебове, да поръчаме подобни и да ги монтираме на мястото на старите. След това свържете окабеляването към тях според схемата. Ако не можете да получите диаграмата или имате проблеми с четенето й, просто направете снимка на разположението на окабеляването в самото начало и след това, въз основа на снимката, свържете всичко, както е било.

Ако по време на проверката на контактите и окабеляването не сте открили нито един дефектен елемент, трябва да обърнете внимание на контролния модул. Много е възможно електрическите комуникации, преминаващи от контролния модул към контролния панел и бутона, да нямат нищо общо с това. Най-вероятно електронният модул е ​​виновен, това трябва да се провери! За други неизправности на тази машина можете да намерите в статията Ремонт на перални Аристон.

Какво да правя с електронния модул?

Електронният модул е ​​част, която е доста трудна за ремонт. Първо, трябва да имате необходимия инструмент, второ, трябва да имате работни умения и знания в тази област, и трето, ще ви трябват части - „донори“, тоест тези елементи, които трябва да бъдат запоени. Първо трябва да намерите тези елементи на дъската, като звъните на всеки един от тях. В 99% от случаите тази работа се поверява на майстор, което ви съветваме да направите.

Модулът в пералнята Hotpoint Ariston се намира в долната лява част на машината по-близо до задната стена.

контролен модул в Ariston

Имаше случаи, когато платката не беше ремонтирана, а по-скоро счупена, поради непознаване на много нюанси. Подмяната на тази част също има свои собствени характеристики. И въпросът тук не е как да премахнете самия електронен модул, а дали е програмиран, защото ако няма софтуер, тогава той трябва да бъде инсталиран.На езика на майстора това означава „мигане“ на дъската.

Така че грешката F06 не е толкова проста, колкото може да изглежда, когато четете нейния препис. За да го премахнете сами, трябва да знаете много нюанси. Ако няма какво да рискувате и се учите да ремонтирате, давайте, пътят ще бъде овладян от тези, които вървят!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня