Грешка f05 в пералня Ariston

грешка f_05 в колата AristonВ перална машина Ariston грешка f 05 може да се появи на дисплея в момент, когато машината вече е изпрала дрехите, но все още има вода в резервоара. Впоследствие, ако причината не бъде отстранена, грешката ще се появи отново, преди да започне програмата за пране. В рамките на статията ще дешифрираме грешката f05, ще идентифицираме възможните причини за нейното възникване, ще опишем процеса на търсене на причините за грешката и ще формулираме съвети за отстраняване на тези причини.

Защо се появява грешка f05 в пералня: какво означава това?

Преди да разберете възможните причини за кода на системната грешка F05, нека го дешифрираме. Това буквално означава следното: дренажната помпа не работи или превключвателят за налягане не може да определи наличието или отсъствието на вода в резервоара. Впоследствие, до отстраняване на причината за грешката, системата спира да издава команда за пълнене на резервоара с вода и спира работата на всички програми. Какво причинява грешка f05 да се появи в пералня Ariston?

 • Има запушване на филтъра, дренажния маркуч, сифона или канализационната тръба, което пречи на водата да се оттича от резервоара на пералната машина.
 • Няма напрежение към сензора на превключвателя за налягане или той е повреден.
 • Няма напрежение към сензора на дренажната помпа или той е повреден.
 • Входящите клапани на дренажната помпа са дефектни.

В зависимост от първоначалната причина за грешка f05, системата може да покаже грешка f11 след рестартиране на машината.В този случай можем да кажем с увереност, че проблемът е в сензора на дренажната помпа. Но посочената грешка не „изскача“ във всички случаи, а не на всички модели машини Ariston, въпреки че си струва да опитате да рестартирате системата няколко пъти.Можете да видите подробно обяснение на други системни грешки, генерирани от пералната машина Ariston в статията Кодове за грешки на Ariston.

Забележка! За да рестартирате ефективно пералната машина Ariston, трябва не само да я изключите от бутона за включване/изключване, но и грешка f_05 в колата Aristonизключете захранването, като извадите щепсела от контакта за 30 секунди.

Как да открием причината: действаме стъпка по стъпка

Ако пералнята Hotpoint Ariston генерира грешка f05, е необходимо да се вземат мерки за откриване на неизправността, тъй като, както вече отбелязахме, може да има много причини.

За да намерите бързо причината за грешка f05 и да не навредите на пералната машина, трябва да действате според определена схема. На предварителния етап трябва да направите следното.

 1. Ако машината генерира грешка по време на процеса на пране, трябва да я изключите от бутона и след това да изключите захранването, като я изключите от захранването. Процедурата трябва да се извърши 3-4 пъти; ако системата все още продължава да показва грешка f 05, преминете към следващата стъпка.
 2. Проверяваме канализационната система за запушвания (отворете водата по-силно и проверете как изтича).
 3. Изключете машината и източете водата от нейния резервоар през маркуча за аварийно източване. Маркучът се намира в долната част на корпуса близо до филтъра за отпадъци.
 4. Развиваме щепсела на филтъра и отстраняваме мръсотията и отломките от отвора, след това затягаме щепсела и запушваме маркуча за аварийно източване на водата. След това можете да включите машината и да стартирате отново програмата за пране. Ако грешка f05 се появи отново, преминете към следващата стъпка.
 5. Изключете дренажния маркуч от сифона и го проверете за запушвания. Ако маркучът е чист, преминете към следващата стъпка.

важно! Тези стъпки могат да бъдат пропуснати, ако след повторно включване на машината на дисплея се появи грешка f10 или f11.

 1. Разгъваме пералнята, отваряме тялото й и намираме дренажната помпа. Въоръжаваме се с мултицет и проверяваме напрежението при контакта на дренажната помпа, както и превключвателя за налягане (сензор за нивото на водата). Ако контактът на сензорите е надежден и напрежението е достатъчно, преминаваме към следващия етап.
 2. Закупуваме нов пресостат за пералня Hotpoint Ariston и го сменяме. Ако грешката продължава да се появява, това означава, че дренажната помпа ще трябва да бъде ремонтирана или сменена.

Експертите съветват да не бързате сами да смените дренажната помпа, а да поръчате тестване на електронния контролер. Много е вероятно проблемът да е в това, особено след като е доста трудно самостоятелно да се определи дали дренажната помпа е счупена. Свържете се със специалист, който ще тества системата за неизправности и в същото време ще погледне дренажната помпа.

Източникът на грешката е открит - как да го поправя?

премахване на грешка f05 в автомобил AristonНека ви предупредим веднага, че абсолютно всички причини за грешка f05 не могат да бъдат отстранени сами. Въпреки това, в повечето случаи можете да направите без допълнителни разходи и обаждане на специалист. Най-лесният начин е да почистите филтри, маркучи и канализационни тръби от запушвания. Дренажният маркуч може да се промие със силна струя гореща вода, а канализационната тръба може да се почисти с течен препарат за почистване на тръби или дълга стоманена тел.

Ситуацията е по-сложна с превключвателя за налягане и сензорите на дренажната помпа. За да проверите напрежението върху тях, са необходими основни умения за работа с мултицет. Освен това първо трябва да проучите таблицата, която предоставя информация за напрежението, подадено към конкретни компоненти на конкретен модел на пералната машина Ariston. И след това проверете тези възли един по един с мултицет и сравнете получените стойности с данните в таблицата.

Има голяма вероятност да не искате да правите такива неща или просто да се страхувате да влезете във „вътрешностите“ на машината. В този случай не набивайте мозъка си, свържете се със специалист, който бързо ще реши проблема със системна грешка f05. Успех с ремонта!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Алексей Алексей:

  Моля, кажете ми, какво ще стане, ако всичко работи, но не се изстисква? И дава грешка номер 5.

 2. Граватар Алена Альона:

  Благодаря ви много за съвета, много ми помогна. Аз съм жена. И тя направи всичко сама.

 3. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря ти. Описанието помогна да се елиминира запушването на маркуча - гофриране от резервоара към дренажната помпа. Тънки дамски бикини бяха заседнали там, случва се, искаха да се измъкнат :) Продължавам с прането. Всичко най-хубаво.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня