Грешка F05 в пералня Whirlpool

Грешка F05 в пералня WhirlpoolОписание на грешката F05 в пералната машина Whirlpool е представено в инструкциите за оборудването. Кодът се дешифрира доста просто - водата в резервоара не се нагрява. Какви могат да бъдат причините за такава неизправност? Какви подробности от SMA ще трябва да бъдат проверени? Нека да разгледаме нюансите.

Фокусирайте се върху нагревателния елемент

Код за грешка F05 показва проблеми с нагряването на водата. На първо място се проверява нагревателният елемент на автоматичната машина Whirlpool. Нагревателният елемент се намира в долната част на шайбата, директно под резервоара.

Проверката на тръбния нагревател на автоматична машина се извършва с мултицет.

За да диагностицирате сами нагревателя, трябва:

 • извадете захранващия кабел на пералната машина от контакта;
 • затворете крана, отговорен за водоснабдяването;връзка към тройник
 • изключете пералнята от комуникациите;
 • отдалечете машината от стената или мебелите, за да имате свободен достъп до задната част на кутията;
 • Използвайте отвертка, за да развиете винтовете, закрепващи задния панел на SMA;отстранете задната стена на кутията
 • премахнете стената, намерете нагревателния елемент;
 • направете снимка на това как контактите са свързани към нагревателя (това ще помогне за предотвратяване на грешки по време на повторното сглобяване);ако водата попадне върху нагревателния елемент, ще има късо съединение
 • нулирайте проводниците, свързани към нагревателния елемент;
 • включете тестера, превключете го в режим на омметър;проверка на нагревателния елемент с устройство
 • прикрепете сондите на измервателното устройство към клемите на нагревателния елемент и оценете показанията на дисплея.

Работещият нагревателен елемент трябва да произвежда съпротивление в рамките на 26-28 ома. Единица на екрана на мултиметъра ще покаже вътрешно прекъсване, нула ще покаже късо съединение. В този случай тръбният нагревател не може да бъде ремонтиран, той ще трябва да бъде заменен.

Когато съпротивлението е нормално, нагревателният елемент се проверява за повреда.Мултиметърът се превключва в режим на непрекъснатост и неговите сонди се прилагат към клемите. Ако тестерът издаде звуков сигнал, когато е в контакт с нагревателя, тогава елементът трябва да бъде сменен.

След като разберете, че елементът трябва да бъде сменен, демонтирайте стария нагревателен елемент. При това могат да възникнат трудности, тъй като уплътнението, предпазващо нагревателя, се увеличава с времето и пречи на отстраняването на частта. Продължете както следва:

 • обработете гуменото уплътнение с WD-40;
 • изчакайте 15-20 минути, оставете лубриканта да подейства;
 • изключете температурния сензор;натиснете щифта и издърпайте нагревателния елемент
 • завъртете гайката, закрепваща нагревателя;
 • натиснете болта с резба навътре;
 • завъртете нагревателния елемент и го извадете от тялото на SMA.

За конкретен модел Whirlpool CMA се закупува нов нагревател. По-добре е да донесете стар нагревателен елемент в магазина и да помолите продавача да избере аналог. Преди монтажа трябва да почистите седалката от котлен камък и мръсотия.

Нека тестваме термистора

Какво да направите, ако нагревателният елемент е напълно повреден? Причина за грешка F05 може да е повреден температурен сензор. Термисторът е разположен между контактите на нагревателния елемент.

Термисторът измерва температурата на водата в резервоара и изпраща тези данни към главния контролен модул.

За диагностика извадете температурния датчик от нагревателния елемент. След това термисторът се проверява с мултицет. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:проверка на SM термистора

 • включете мултиметъра в режим на омметър;
 • облегнете сондите на тестера към клемите на сензора;
 • потопете термистора в гореща вода (така че контактите да останат сухи, не позволявайте да се намокрят);
 • оценете показанията на дисплея на тестера.

Във вода, загрята до 50°C, сензорът трябва да произвежда съпротивление от около 1350 ома. Тъй като течността се охлажда, показанията на дисплея на мултиметъра ще намалеят.Ако числата на дисплея на устройството са много различни от стандартните и не се променят, тогава термисторът не функционира правилно. Термостатът не може да бъде ремонтиран и ще трябва да бъде сменен.

Купете нов термистор в специализиран магазин. Когато купувате резервни части онлайн, уверете се, че компонентите са подходящи конкретно за вашия Whirlpool AMC. Монтажът на термостата се извършва в обратен ред.

Какво съветват експертите?

В повечето случаи причината за кода за грешка F05 е повреден нагревателен елемент. Понякога повредата може да се определи „на око“. Просто проверете нагревателния елемент - ако по тялото се виждат черни петна, най-вероятно можем да говорим за повреда.

Сривът е доста опасен. В някои случаи нагревателният елемент освобождава заряд върху тялото на автоматичната машина. И това може да причини токов удар при докосване на пералнята.

Често нагревателният елемент не може да функционира нормално поради дебел слой котлен камък. В този случай почистването на нагревателния елемент ще помогне за решаването на проблема. Накиснете частта за няколко часа в разтвор на лимонена киселина и след това изплакнете с топла вода и поставете отново.Нагревателният елемент е обрасъл с котлен камък

Струва си да се разбере, че нагревателният елемент е много сигурно фиксиран в гнездото. Специално уплътнение служи за уплътняване, предотвратявайки разливането на вода в машината. Следователно, преди да премахнете нагревателния елемент, ще трябва да работите с уплътнението.

След като обработите уплътнителната гума с WD-40, завъртете гайката и натиснете стърчащия прът с резба навътре. След това трябва да издърпате тръбния нагревател с шлицова отвертка и да го издърпате. Всичко трябва да се направи много внимателно, за да не пробиете пластмасовия резервоар на пералнята.

Когато инсталирате нов нагревател, е важно да се уверите, че нагревателният елемент се вписва в специален монтаж, разположен в долната част на резервоара.Ако стои дори малко по-високо, ще опре барабана, което е недопустимо. След като приключите с ремонта, не забравяйте да пуснете пробно измиване на празен ход и проверете дали грешка F05 светва.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня