Грешка F05 в пералня Beko

Грешка F05 в пералня BekoВградената система за самодиагностика показва на потребителя, че пералната машина не функционира веднага след откриване на неизправност. Какво да направите, ако видите грешка F05 на дисплея на машина Beko? Какви повреди причиняват този код? Какви действия трябва да се предприемат, за да се върне машината в работно състояние? Ще разберем.

Какво показва кодът?

Всички кодове, съхранени в паметта на пералната машина, показват специфични проблеми. Чрез дешифриране на обозначението можете значително да стесните обхвата на възможните повреди. Грешка F05 информира за проблеми с дренажната система или помпата. Можете да опитате сами да поправите пералнята, като проверите и почистите помпата.

Струва си да кажем веднага, че ако, когато се покаже този код, дренажната помпа работи напълно, ще трябва да проверите главния контролен модул или, по-точно, триака, отговорен за комуникацията с помпата. Без умения и знания не бива да навлизате в електрониката на машина Beko, можете само да влошите ситуацията. Трябва да бъде поканен специалист за ремонт на устройството.причината е помпата

Започнете с почистване на филтъра

Какво трябва да направите първо, когато намерите код F05 на дисплея? Трябва да наблюдавате „поведението“ на пералната машина, да разберете дали тя изпомпва поне част от водата от резервоара или не. Разберете на какъв етап от измиването оборудването е замръзнало, след първото източване или преди него.

Първо, трябва да почистите филтъра за боклук на вашата машина Beko. Намира се в предната част на устройството, в долния десен ъгъл. Филтърният елемент е „скрит“ зад специален панел или люк. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете машината от мрежата;
 • ако в близост до машината има килими, по-добре е да ги преместите настрани;
 • Покрийте пода около пералнята със сухи парцали или целофан. Това ще предпази покритието от влага;
 • Подгответе нисък съд за събиране на водата, която ще изтече, когато извадите филтъра. Не е необходимо да източвате течността директно върху пода, по-добре е веднага да я излеете в леген;
 • леко наклонете устройството назад, така че предните му крака да се издигнат, поставете подготвен контейнер под тялото на мястото, където се намира филтърът;
 • развийте щепсела. За да започнете, направете половин завой отдясно наляво, след което издърпайте елемента към вас. На този етап водата в резервоара и тръбите ще започне да изтича от дупката. Запушалката няма да позволи на течността да се излее „равномерно“ в контейнера, поради което трябва да хвърлите сухи парцали около машината.трябва да почистите филтъра

След това трябва да почистите дренажния филтър от отломки. Първо се почистват всички замърсявания, след което елементът се измива под течаща топла вода. Ако на повърхността има слой варовик, можете да накиснете детайла в разтвор на лимонена киселина. Разредете около 50 грама лимонов сок в 2-3 литра вода, поставете там филтър за боклук и оставете за 5-8 часа. През това време котленият камък ще „омекне“ и ще може лесно да се почисти с гъба.

Не забравяйте да почистите дупката, останала след отстраняването на дренажния филтър от отломки и мръсотия.

По-добре е да се въоръжите с фенерче. Осветете отвора със светлина и почистете от стените му цялата мръсотия, която се е натрупала вътре след продължителна употреба на оборудването. Погледнете още по-дълбоко - може би косми и конци са увити около работното колело. Отломките трябва да бъдат отстранени от остриетата. Ако филтърът беше чист или измиването му не помогна за нулиране на код за грешка F05, ще трябва да „копаете“ по-дълбоко.

Премахване на дренажната помпа

Ако причината за кода F05 не е запушен филтър за отпадъци, трябва да проверите дренажната помпа.Помпата се намира вътре в корпуса, достигането до нея изисква известно усилие. По време на работния процес може да се нуждаете от:

 • плюсови и шлицови отвертки;
 • гаечен ключ;
 • контейнер за събиране на вода.

Преди да започнете да демонтирате елемента, важно е да изключите захранването на пералната машина и да изключите спирателния вентил, отговорен за подаването на вода. Можете да стигнете до помпата в пералните машини Beko през дъното. За удобство е възможно да поставите машината от лявата й страна, като предварително сте покрили пода с килим или одеяло (за да не надраскате тялото).отстранете дренажната помпа

Първо трябва да премахнете филтъра за боклук; вече обяснихме как да направите това. След това трябва да "обърнете" машината, за да получите свободен достъп до нейното дъно. При повечето модели няма тава, така че можете да видите дренажната помпа веднага. След това трябва да развиете болтовете, закрепващи помпата вътре в шайбата. След това трябва да изключите кабелите и тръбите. След това можете спокойно да извадите дренажната помпа от машината.

Почистване и визуална проверка на помпата

Работното колело на помпата се запушва най-много, така че ремонтът ще се състои в почистване на кухините му. За да стигнете до частта, ще ви е необходима отвертка. Трябва да развиете винтовете, свързващи двете части на помпата една с друга. След като разделите половинките, можете да видите работното колело. Проверете хода на движението му - в работно състояние трябва да се върти периодично, но свободно.

Важно е да почистите всички остатъци от работното колело, да премахнете космите, нишките и мъховете, увити около лопатките.

Трябва да действате внимателно, за да не повредите крехката част. Също така би било добра идея да избършете охлюва. След това можете да започнете да сглобявате дренажната помпа.почистване на дренажната помпа

Свържете предварително отстранените тръби към помпата и ги закрепете със скоби. Свържете проводниците и закрепете помпата в корпуса.След това, след като сте сглобили своята пералня Beko, пуснете пробно изпиране. Ако цикълът върви нормално, машината ще завърши спокойно всички етапи на програмата и няма да издава шум или бръмчене, което означава, че ремонтът е извършен правилно. Ако почистването на помпата не помогне да изчистите кода за грешка F05, проверете частта с мултицет. След като установите, че дренажната помпа не работи, сменете я с нова, работеща единица.

Проверка с мултицет

Неизправността на пералната машина Beko може да бъде причинена от повреда на помпата. Специално устройство, мултиметър, ще ви помогне да разберете дали това е така. Когато работещата дренажна помпа звъни, тестерът трябва да покаже съпротивление в диапазона от 150-260 ома. Диагностиката се извършва, както следва:

 • изключете захранването на оборудването, затворете входящия клапан;
 • изключете кабелите и дренажните тръби от помпата;
 • стартирайте мултиметъра, превключете го в режим на определяне на съпротивлението;
 • Поставете сондите на тестера срещу контактите на помпата.проверка на помпата

След това трябва да анализирате данните, генерирани от устройството. Ако мултицетът показва 0, тогава помпата има късо съединение. Ако на дисплея се отрази прекалено голямо число, можем да говорим за прекъсване на намотката. Ако стойността на екрана на тестера значително надвишава 260 ома, може да се докаже повреда на намотката на статора.

Не е препоръчително да ремонтирате намотката, по-изгодно е напълно да смените дренажната помпа.

Когато причината за грешка F05 е счупена помпа, можете сами да поправите машината, като инсталирате нова помпа. Ако елементът работи правилно и няма запушвания в дренажната система, тогава ще трябва да тествате главния контролен модул. Само опитен техник може правилно да диагностицира платката и да отстрани проблема.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня