Код на грешка F05 на пералня Indesit

грешка F05 на пералната машина IndesitПералните машини Indesit с дисплей на контролния панел имат вградени кодове за грешки, които показват всяка повреда или неизправност. Един от тези кодове е код f05, който може да се появи или по сериозна причина, или поради лоша грижа за машината. Нека да разберем как да решим този проблем.

Защо се появява грешката, какво означава?

Ако пералнята Indesit спре да източва вода, на екрана може да се появи грешка f05. Това означава, че има проблем с дренажната система. Какво може да се обърка? Вариант две:

 • дренажна помпа (най-вероятно повреда);
 • сензор за ниво на водата (пресостат).

Ако сензорът за вода не работи, се случва следното: помпата изпомпва вода от резервоара, процесът на източване е завършен, но превключвателят за налягане не генерира сигнал, че в машината няма вода. В резултат на това програмата замръзва и на дисплея се появява грешка.

В някои случаи, когато възникне такава грешка, дренажният маркуч на машината Indesit, тръба или канализационен клон се запушват, чието почистване ще премахне проблема.

Къде да търся и как да отстраня проблема?

Първото нещо, което правим, когато се появи грешка f05, е да премахнем всички видове запушвания по целия дренажен път. За да проверите дренажния филтър, намерете малка вратичка или панел в долната част на пералната машина Indesit и я отворете. Зад него ще видите капак, който трябва внимателно да завъртите обратно на часовниковата стрелка и да го издърпате, като го издърпате към себе си. Преди да развиете, не забравяйте да поставите голям парцал, който ще попие останалата отпадъчна вода, изтичаща от резервоара.

Филтърът трябва да се провери и изплакне добре с чешмяна вода. Ако се окаже, че е сравнително чист и не са открити запушвания, пристъпваме към почистване на дренажния маркуч, преминаващ от машината към канализационния клон. За да направите това ви трябва:

 1. подгответе кофа за отпадъчни води;
 2. разхлабете скобата, задържаща дренажния маркуч на канализационния клон;

  важно! Проверете канализационната линия за запушвания. Възможно е водата просто да не може да премине през запушалката.

 3. спуснете маркуча в кофа, за да източите останалата вода;
 4. извадете дренажния филтър;
 5. Развийте болта, който държи помпата към корпуса;
  дренажен филтър в автомобил Indesit
 6. сега машината Indesit трябва да бъде поставена настрани;
 7. от дъното изваждаме помпата;
  помпа в пералня Indesit
 8. разхлабете скобата на маркуча;
 9. извадете маркуча от корпуса;
 10. изплакнете маркуча;
 11. Сглобяваме машината в обратен ред.

Можете веднага да проверите за запушвания в дренажната тръба, като я разкачите от помпата и резервоара. Изплакваме го под вода и го инсталираме на място. Ако дренажната система също се окаже без големи запушвания, тогава не бързайте да сглобявате машината, а незабавно проверете помпата. Също така трябва да се разглоби и почисти и евентуално да се смени с нов. Подробни инструкции за тази работа са описани в статията за как да почистите дренажната помпа.

След като проверите дренажната система и помпата, трябва да пуснете машината в тестов режим, за да проверите дали неизправността е отстранена. Ако отново се появи грешка F 05, тогава трябва да потърсите сензор за ниво на водата. Превключвателят за налягане в пералната машина Indesit се намира под горния капак на пералната машина; може лесно да се свали, просто трябва да развиете два болта на гърба на кутията. На страничната стена ще видите кръгла част, от която излизат два проводника и един малък маркуч.пресостат в колата Indesit

Не бързайте веднага да го смените с нов, първо трябва да го направите проверете превключвателя за налягане за изпълнение. Факт е, че контактите на проводниците или маркучът, през който се подава налягане от резервоара към превключвателя за налягане, могат да бъдат повредени. След като проверим всички части и самия пресостат, сглобяваме машината и стартираме тестовия режим.електронен модул в автомобил Indesit

Ако и след това проблемът не изчезне, което се случва изключително рядко, тогава причината трябва да се търси в електронния модул на машината Indesit. Доста е трудно да се справите сами с такава задача; по-добре е да се обърнете към специалист. Но ако имате желание и време, можете да прочетете статията за ремонт на електронни модули в перални машини.

И така, грешка f05 е грешка, свързана с дренажната система на пералната машина Indesit, включително помпата и превключвателя за налягане. Внимателната и поетапна проверка на всички компоненти в повечето случаи ще ви помогне да разрешите проблема сами. Честит ремонт!

   

16 читателски коментара

 1. Граватар Михаил Майкъл:

  Благодаря много за подробните инструкции!

 2. Граватар Лариса Лариса:

  Благодаря много ! Дори аз го направих!

 3. Граватар Анна Анна:

  Благодаря ти! Всичко е ясно написано!

 4. Граватар Максим Максим:

  Супер! Благодаря ти! Маркучът беше запушен, оправиха го за 5 минути.

 5. Граватар Юрий Юрий:

  Машината е изключена, но понякога изтегля малко вода в барабана

 6. Граватар Андрей Андрей:

  Благодаря много!

 7. Граватар Алеся Алеся:

  Благодаря много!

 8. Граватар Настя Настя:

  Благодаря за подробната информация.

 9. Граватар Алексей Алексей:

  F05 ми се появяваше понякога. Помпата изглежда работеше, но се оказа, че има много износване на лагерите на ротора и понякога "залепва" за статора. Помпата за смяна, машината е на 15 години. Временно решен проблема чрез завъртане на вала на ротора на 180*.

  • Граватар Оля Оля:

   Е, написал си глупости

 10. Граватар Анонимен Анонимен:

  Благодаря момчета!

 11. Граватар Серьога Серьога:

  Благодаря ти. Всичко е ясно и точно.

 12. Граватар Роман Роман:

  Чорап в помпата

 13. Gravatar Vita Вита:

  Чорап във филтъра.

 14. Граватар Татяна Татяна:

  Благодаря ти много!!! Със сигурност сте майстор на пералнята и сте ни разкрили толкова ценна тайна! Вече искахме да го поправим за пари и вие ни помогнахте! 🙂

 15. Gravatar Ars Арс:

  Благодаря ви.bИнформацията помогна, всичко е ясно и разбираемо!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня