Грешка F04 в пералня Bosch

грешка f04Благодарение на доста усъвършенствана система за самодиагностика, пералните машини на Bosch могат самостоятелно да определят повредата и да уведомят потребителя за това с помощта на специален код. Кодът за грешка помага не само на потребителите, но дори и на опитни техници, като значително намалява времето за диагностициране на повреда. Грешка F04 в пералня Bosch е ясен пример за успешната работа на системата за самодиагностика и днес ще анализираме тази грешка подробно.

Декодиране на този код

Грешка F04 най-често се дешифрира от потребителя независимо, така да се каже, по прищявка. За съжаление, тази грешка показва твърде очевидни неизправности, които могат да се видят с просто око. Накратко, кодът за грешка F04 показва, че е възникнал теч на вода.

Като правило, когато се появи тази грешка, на пода под корпуса на пералната машина се образува доста голяма локва. Невъзможно е да не забележите тази локва, така че потребителят веднага ще разбере, че е възникнал теч, но къде се е образувал този теч? Понякога само специалист може да отговори на този въпрос, потребителят не винаги може да открие злощастната повреда сам. Но нека не се отказваме преждевременно.

Пералните машини на марката Bosch с пълна защита срещу течове може да не пуснат вода от тавата. Сензорът ще работи навреме и ще блокира потока вода, но обикновено част от нея все още се озовава на пода.

Причини за появата и методи за отстраняване

как изглежда грешка f04?Защо може да протече пералня Bosch? Може да има много опции, нека дадем няколко примера.

  1. Попадане на остри метални предмети в резервоара за пране: сутиен с банели, фиби, фиби и др. Предметът се заклещва между барабана и стената на резервоара, увреждайки последната. Преди, когато много перални имаха метални резервоари, нямаше такъв проблем, сега резервоарите са пластмасови и са доста крехки.
  2. Производствени дефекти. Тръбата, помпата, а може би и самият резервоар се оказаха дефектни. Фабричните дефекти са коварни и може да не се появят веднага, а след известно време. На пералните машини Bosch, произведени в Русия, резервоарите понякога се спукват по шева.
  3. Входящият маркуч е повреден. Това е класически проблем. Входящият маркуч изпитва значително водно налягане. Най-малката повреда може да причини теч.
  4. Хлабаво завинтен филтър за боклук. Филтърът за боклук на пералната машина трябва да се почиства редовно. Ако сте правили това наскоро, може да не сте завинтили филтъра обратно докрай. Най-малката празнина е достатъчна, за да възникне теч.
  5. Тавата за прах е запушена. Може да възникне теч през тавата, ако е силно запушена.
  6. Повреда на маншета на люка. Ако маншетът е просто разкъсан, тогава той не може да бъде надеждна бариера за вода, която прониква през капака на шахтата директно върху пода.

Може би това са най-честите причини за теч от пералня. За да разберете какво точно изтича, трябва да се опитате поне приблизително да локализирате теча. Например, ако водата тече по предната стена на тялото на шайбата, тогава е възникнал теч в областта на тавата за прах. Ако водата тече по задната стена на машината от някъде отгоре, трябва да погледнете основата на маркуча за подаване на вода по-близо до тялото. Като цяло тук трябва да използвате разума си и внимателно да разгледате „домашния асистент“.

Ако не можете визуално да откриете теч, без да разглобявате машината, трябва да изключите „домашния асистент“, да го издърпате в средата на стаята и да премахнете задната стена. Като премахнете задната стена на корпуса на машината, ще получите достъп до резервоара и в същото време ще можете да инспектирате тигана. Може би източникът на теча все още тече и ще бъде възможно да се определи точно местоположението на повредата.

Изтичащ резервоар, тръба, маркуч или друг елемент трябва да се смени. Това е първото правило. Без навиване на тиксо, запояване или други ненужни и неефективни манипулации. Такива ремонти не могат да се нарекат надеждни. Закупува се оригинална част и се монтира на мястото на старата. Ако не можете да направите ремонт сами, поканете специалист, ще бъде още по-добре. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня