Грешка F04 в пералня Siemens

Грешка F04 в пералня SiemensПералните машини имат различни видове повреди. Някои са скрити, доста е трудно да ги подозирате и ще е необходима пълна диагностика на оборудването. Други се показват веднага. Грешка F04 просто принадлежи към групата на „очевидните“ проблеми - в този случай под пералнята Siemens се образува локва. Ясно е, че кодът за грешка F04 показва теч. Нека да разберем откъде може да изтича водата и какво да направим, за да отстраним грешката.

Защо изтича технология?

Пералната машина Siemens, подобно на машините на други марки, не е застрахована срещу случайно изтичане. Причината за „злополука“ често е невнимателна работа с оборудване или нарушаване на правилата за използване на оборудването. В повечето случаи течът възниква поради:

 • небрежно използване на машината;
 • използването на нискокачествени препарати, които не са предназначени за автоматични перални машини;
 • повреда или износване на части на устройството;
 • монтаж на компоненти с неподходящо качество;
 • дефекти, направени във фабриката.В машината влезе жица от сутиен

Ако говорим за повреда на компонентите на пералня Siemens, тогава най-често те са обект на износване:

 • тръби за дренажна система;
 • маншет на вратата на люка;
 • водна помпа;
 • входен маркуч;
 • дренажна втулка;
 • контейнер за прах.

Понякога машината показва грешка F04 поради проблеми с резервоара. Уплътнението може да тече или може да има дупка в пластмасовия контейнер. Между другото, резервоарът може лесно да бъде пробит от кост от сутиен, който е паднал в една от многото дупки в стената на барабана. Именно когато изброените елементи са повредени, херметичността на системата може да бъде нарушена и да се образува теч.Нека да разберем как да проверите всяка от частите със собствените си ръце.

Какво правим в първите минути?

Ако забележите локва под вашата пералня Siemens, важно е да действате внимателно. Водата, в комбинация с работещ електроуред, е много опасна. Трябва да се спазват основните правила за безопасност.

Преди всичко изключете захранването на машината, но подхождайте много внимателно към пералнята, за да не нагазите във водата.

Ако е невъзможно да стигнете до контакта, без да докоснете водата, трябва да "прекъснете" електричеството в стаята или в цялото жилище през таблото. В противен случай, ако стъпите в локва близо до работещо устройство, може да получите силен токов удар. По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • изключете крана за подаване на вода;
 • събирайте вода около шайбата;
 • Поставете контейнер под филтъра за боклук на машината и източете останалата вода от системата, като развиете щепсела;Удобно е да източите водата през филтъра
 • преместете машината далеч от стената или от мебелите (ако машината е вградена);
 • започнете диагностика.

За да проверите пералнята Siemens, ще трябва частично да разглобите тялото. Важно е да запомните на кой етап от цикъла водата започна да изтича. Това ще ви помогне бързо да идентифицирате причината за проблема и да коригирате ситуацията. Погледнете и водата. Ако е чист, това означава, че течът се е появил по време на етапа на пълнене или изплакване на машината. Мръсната сапунена течност ще „разкаже“, че инцидентът е станал по средата на прането.

Маркучът за подаване цял ли е?

За да нулирате грешка F04, ще трябва да разберете защо шайбата изтича и да коригирате ситуацията. Строго е забранено да работите с машина, която издава този код. Преди всичко се препоръчва да проверите маркуча за подаване на вода. Много често именно това причинява „мини-наводнение“. Може би тръбата е лошо фиксирана в ставите, прищипана или притисната.Понякога гумата се износва и на повърхността се образуват малки пукнатини.

Можете да проверите дали маркучът за подаване на вода е непокътнат, като просто го прегледате. Ако няма видими повреди, откачете тръбата от корпуса и водопровода, избършете я и я опрете до крана в банята. Оставете водата да тече - ако няма капки или пръски по повърхността, значи проблемът определено не е в тази част.проверете дали маркучът за подаване на вода е прегънат

Ако се открие теч, маркучът за подаване на вода ще трябва да се смени. Простото запечатване на теча с електрическа лента или третирането му с уплътнител няма да работи - тръбата е под налягане, докато машината работи, и такива „точкови“ ремонти ще доведат до подобен „злополука“ в близко бъдеще. Можете да проверите херметичността на ставите, като стартирате машината. Ако в системата се излее вода, но мястото на свързване на маркуча за подаване към машината е сухо, тогава проблемът е друг. Когато се открие теч, трябва да смените уплътнението и да го затегнете добре.

Връзки между вентил и дозатор

Ако водата под пералнята е чиста, тръбите за прием на прах може да са повредени. За да тествате „хипотезата“, трябва да отворите контейнер за домакински химикали и да прецените колко добре гранулите се измиват от тавата.

Прахът, който не е отмит от кюветата, показва, че тръбата на дозатора е повредена и изтича.

За да коригирате ситуацията, трябва:

 • изключете захранването на автоматичната машина;
 • преместете оборудването далеч от стената или мебелите;
 • Развийте няколко болта, закрепващи горния панел;
 • отстранете „капака“ отстрани;
 • намерете маркучите, свързани към дозатора;Дозаторната тръба може да протече
 • сменете тръбите, когато имат видими дефекти;
 • затегнете скобите;
 • сглобете тялото на пералня Siemens.

Ако проблемът е в тръбите на дозатора, тогава повредата ще се „появи“ в самото начало на цикъла, на етапа на подаване на вода в системата.Обикновено течът в този случай е малък, така че ако бързо се образува локва на пода, ще трябва да потърсите допълнително причината.

Дренажна тръба, помпа, маркуч

Маркучът, свързващ резервоара и помпата, тече изключително рядко, но възможността за това не може да бъде напълно изключена. Винаги има вода в дренажната тръба, така че ако локвата не спре да се „запълва“ дори след изключване на машината, това може да е проблемът.

Можете да смените дренажната тръба със собствените си ръце, без да се обръщате към специалисти за помощ.

За да направите това, трябва да източите останалата вода от системата през филтър за боклук и да поставите шайбата от дясната му страна. Нов маркуч може да бъде закупен от специализиран магазин или поръчан от доставчици на компоненти на Siemens. След това остава само да разхлабите скобите, да премахнете повредената тръба и да я замените с работеща. Ако проблемът е в помпата, ремонтът се извършва в същото положение, като шайбата е легнала настрани. Необходимо е помпата да се разкачи от спиралата и тръбата и да се почисти цялата мръсотия. Ако частта е повредена, трябва да я смените с нова.помпата работи ли добре?

Когато помпата е непокътната, струва си да проверите охлюва. Повърхността му трябва да е суха, без пукнатини. Ако водата проникне през стените, пластмасата може да се е спукала поради производствен дефект. Ремонтът ще се състои в подмяна на повредената част. Също така няма да навреди да проверите дренажния маркуч на вашата пералня Siemens. Може би нещо е притиснало дренажния маркуч и той се е спукал под налягане. Невъзможно е да се поправи дренажният маркуч - опитите за запечатване на дупките няма да бъдат успешни. Само подмяната на гофрирането ще помогне.

Резервоарът протече

Когато локвата е много голяма и „сапунена“, има вероятност резервоарът да протече. Това е доста неприятна ситуация, тъй като ремонтът в този случай ще струва много пари.Пластмасовият контейнер може да се повреди от попадане на чужд предмет в машината. За да потвърдите предположението си, ще трябва да се въоръжите с фенерче и да огледате стените на резервоара. Капки вода, открити на повърхността, ще показват повреда на пластмасовия резервоар.пукнатина в резервоара причини теч

Можете да запечатате пукнатината в резервоара с лепило, устойчиво на влага, но това ще ви спести само за известно време. Само инсталирането на нов контейнер ще реши проблема. За да извадите резервоара от тялото, ще трябва почти напълно да разглобите пералнята. По-добре е да поканите специалист да извърши тази работа.

Пудриера и маншет с люк

Причината за изтичане може също да бъде кюветата за прах или уплътнението на вратата на люка. Обикновено проблемът не е в износването на тези елементи, а в небрежността на потребителите на пералнята. Уплътнението лесно се поврежда от чужд остър предмет, забравен в джоба, а тавата се запушва, ако не отделите време да я почистите.

Дебели отлагания, образувани по стените на дозатора, могат да причинят изтичане. В този случай трябва да почистите „слоя“ от стените на кюветата. По този въпрос помага разтвор на лимонена киселина - трябва да накиснете контейнера в него за няколко часа. След това контейнерът за прах се измива в чиста топла вода.защо маншетът на люка се счупи?

Уплътнението на вратата може да се повреди не само от остър предмет в барабана. Често компакторът се поврежда поради грубо зареждане/разтоварване на прането. Ето защо е важно да поставите нещата внимателно, като се опитвате да не докосвате еластичната лента. Ако маншетът е повреден, системата започва да тече и пералната машина показва грешка F04. Водата започва да изтича изпод вратата и тече по предната стена на пода.

Невъзможно е да работите с машината с такава повреда, необходимо е да смените гуменото уплътнение възможно най-скоро.

Маншетът се фиксира вътре в пералня Siemens с чифт скоби - вътрешни и външни. Необходимо е да разхлабите ключалките на пръстените, да премахнете уплътнението, да издърпате новата гумена лента на място и да я закрепите в тялото. Ако дренажният филтър е бил почистен предишния ден и вече днес под машината се е натрупала локва, това може да се дължи на неправилно поставена „кофа за боклук“. След като вземете всички необходими предпазни мерки, проверете дали щепселът е здраво завинтен.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня