Грешка F03 в пералня Leran

Грешка F03 в пералня LeranКакво показва грешка F03 в пералня Leran? Този код показва проблеми с канализацията. Пералнята не може да отстранява отпадъчните води от резервоара в канализацията.

Обикновено кодът за грешка се показва на дисплея по средата на цикъла, когато машината приключи измиването и започне изплакването. В някои случаи грешката се появява веднага след включване на SMA. Нека да разберем какво да правим, ако F03 се покаже на дисплея на пералната машина.

Защо канализацията не изчезва?

След като забележите грешка F03 на дисплея, трябва да намерите причината за неизправността. Проблемът може да е запушен филтър за боклук, изгоряла помпа или повреден електронен модул. Това, което усложнява ситуацията е, че „мръсните“ проблеми имат подобни „симптоми“. Следователно ще трябва да проверите един по един всички елементи, отговорни за източването.

Източването на канализацията от SMA става трудно поради вътрешни или външни запушвания, проблеми с дренажните маркучи или повреда на помпата и контролния модул.

Така че причината за неправилно функциониращ дренаж може да бъде:

 • запушване на сифон или канализационна тръба (за да изключите проблем, проверете как се оттича водата от мивката или ваната);причината е запушена канализация
 • вътрешно запушване на елементи на дренажната система (говорим за филтър за боклук, дренажен маркуч, тръба, свързваща резервоара и помпата);
 • дефектна помпа. Счупената помпа издава много шум, когато се опитва да изпомпва вода, но не може да я изпрати в канализацията. Частта се счупва поради естествено износване или късо съединение. Понякога причината се крие в отломки, увити около лопатките на работното колело;виновникът за кода може да е помпата
 • дефектен електронен модул.Блокът за управление може да се повреди поради производствени дефекти, пренапрежения на тока, късо съединение, влага на платката или обикновен технически „бъг“;
 • неправилно избран дренажен маркуч. Пералните Leran, както машините от всеки друг производител, имат помпи с определена мощност. Ако вместо стандартен маркуч с дължина 1,5 метра свържете към устройството 2-3 метра гофрирана тръба, помпата няма да се справи със задачата си и няма да може да изпомпва вода в канализацията.дренажният маркуч е запушен

С повечето проблеми можете да се справите сами. Помощта на специалист ще е необходима, ако проблемът е повреден контролен модул. Нека да разберем откъде да започнем да ремонтираме машина Leran, която показва грешка F03.

Първо отстранете отпадъчната вода

Ако автоматична машина генерира код за грешка по средата на цикъл, това означава, че е „заседнала“ с пълен резервоар с вода. На първия етап ще трябва да източите водата от пералнята и да извадите прането от барабана. Има три варианта за принудително източване:

 • през филтър за боклук;
 • през маркуча за аварийно източване;
 • през дренажния маркуч.

По-лесно и по-бързо е източването на водата през главния маркуч. Повечето перални Leran нямат възвратен клапан в ръкава, така че няма да има „сифонен ефект“. Достатъчно е да спуснете гофрирането под нивото на резервоара и водата ще тече гравитационно в канализацията. След като отключите UBL, отворете вратата на барабана и извадете мокрото пране от машината.Как да източите цялата вода от пералня за зимата

Някои модели Leran имат маркуч за авариен дренаж. В този случай се препоръчва водата да се източи през него. Тръбата се намира в долната част на корпуса, зад вратата на техническия люк, близо до филтъра за боклук.

И последният вариант е да източите водата през филтър. В този случай алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете SMA от мрежата и водоснабдяването;
 • подгответе къс, но просторен контейнер за събиране на вода;
 • отворете техническия люк и намерете филтъра за боклук;Удобно е да източите водата през филтъра
 • покрийте пода близо до пералната машина с парцали;
 • поставете контейнер под машината за събиране на вода, в зоната, където се намира филтърът за боклук;
 • завъртете щепсела на „кофата за боклук“ на половин оборот, изчакайте, докато част от водата изтече;
 • Развийте напълно филтъра.

Ако филтърът за боклук се развие и водата не изтича, тогава причината е запушена дренажна тръба, идваща от резервоара.

След това ще трябва да откачите дренажната тръба. След като изпразните пералнята, можете да започнете да отстранявате неизправности. Ще ви разкажем за по-нататъшните действия.

Отстраняване на неизправности

Празна и без ток пералня подлежи на ремонт. Ако сте източили водата през дренажната втулка или аварийната тръба, пак ще трябва да развиете филтъра за боклук. Елементите на дренажната система се проверяват в следния ред: „кофа за боклук“, маркучи, работно колело, помпа.

На първо място, филтърният елемент се проверява. Често по спиралата се натрупва котлен камък и варовик. Ако има отлагания, те трябва да бъдат почистени.

Филтърът също спира да пропуска вода, когато в него има чужди предмети - чорапи, монети, кибрит, хартия. Почистете намотката.не позволявайте на опасни предмети да влизат във филтъра за боклук

Не забравяйте да погледнете в седалката на филтъра. Отломки и мръсотия също се натрупват в дупката. Избършете стените с влажна кърпа.

След това се сондират основният дренажен маркуч на машината и дренажната тръба, свързваща резервоара с помпата. Ако се забелязват уплътнения, ще трябва да разкачите и измиете елементите.

Работата на дренажната помпа се осигурява, наред с други неща, от работното колело. Когато косми и нишки се увият около остриетата, помпата спира да функционира. Затова осветете с фенерче седалката на филтъра и почистете работното колело от отломки.Дренажната помпа на пералната машина тече

Ако проблемът определено не е запушен, трябва да проверите помпата. За да стигнете до помпата, ще трябва да изключите захранването на машината, да я поставите настрани и да махнете дъното. След това болтовете, закрепващи частта, се развиват и елементът се отстранява от тялото.

Обикновено е трудно визуално да се определи дали помпата работи правилно. Диагностиката на помпата се извършва с мултицет. Изгорялата част не може да бъде ремонтирана, ще трябва да се доставят нови компоненти.

Ще трябва да смените помпата

Ако преди да покаже код за грешка F03, машината е издавала силен шум, докато се е опитвала да източи вода, в 99% от случаите помпата ще бъде виновникът. Счупената помпа не може да бъде ремонтирана; частта ще трябва да бъде заменена. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на SMA;
 • изключете дренажните и входните маркучи от машината;
 • поставете шайбата настрани (от страната, където се намира резервоарът за прах);
 • изключете тавата на корпуса;намерете точката на свързване между дренажния маркуч и помпата
 • откачете тръбите и кабелите от старата помпа, демонтирайте частта;
 • фиксирайте новата помпа на място, свържете маркучите и проводниците към нея;
 • завийте дъното и върнете MCA във вертикално положение.

След това започва пробно измиване. Водата трябва да започне да тече в канала. Ако смяната на помпата не помогне, ще трябва да проверите контролния модул. По-добре е да поверите тази работа на майстор.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня