Грешка F03 в пералня Dexp

Грешка F03 в пералня DexpКолкото по-модерни са домакинските уреди, толкова повече елементи в него могат да се повредят, за което „домашен помощник“ ще информира потребителя със специален код. Грешка F03 в пералня Dexp се появява в ситуация, при която устройството не може да загрее водата в резервоара. Най-често това се случва поради повреда на водния нагревател - нагревателния елемент, но понякога причината се крие в други части на SM. Ще анализираме подробно всички причини за тази грешка и как да ги коригираме у дома.

Защо машината не загрява водата?

Код за грешка F03 е много неприятен, защото машината може да пере, но не може да загрее водата дори до 30 градуса по Целзий, камо ли до 90. Въпреки това, не трябва веднага да демонтирате нагревателния елемент и да отидете да купите нов нагревателен елемент, защото няколко компонента винаги участват в нагряването на течността в резервоара, което също може да се повреди.

Освен това, на първо място, препоръчваме да започнете не с частично разглобяване на пералнята Dexp, а със сервизен тест, който ще покаже, че производителността на машината действително е намаляла поради повреда, а не поради еднократна повреда на системата. Какво трябва да направя, за да изпълня този тест?

 • Включете вашето устройство.
 • Натиснете едновременно бутоните „Опции“ и „Температура“.тестов режим SM DEXP
 • Без да пускате бутона, натиснете бутона за захранване, което ще започне тестовия цикъл.
 • Изчакайте, докато започне сервизният тест, и едва тогава отпуснете клавишите.
 • Завъртете програматора, за да проверите един по един различните компоненти на „домашния асистент“.
 • След като завършите теста, просто натиснете бутона за захранване, за да изключите машината.

Препоръчително е да проверите абсолютно всички компоненти на домакинските уреди по време на сервизен тест, за да намерите точно елемента, нуждаещ се от ремонт. След диагностика можете да започнете да възстановявате SM.

По-лесно е да започнете с превключвател за налягане

Първо трябва да проверите сензора за ниво на водата, защото това е най-лесният и бърз начин да го направите. Превключвателят за налягане се намира точно под горния панел на пералната машина, недалеч от задната стена вдясно. Самият елемент изглежда като пластмасова кръгла кутия и дълъг тънък маркуч, отиващ към резервоара на пералнята. За да проверите елемент сами, трябва:намерете превключвателя за налягане под горния капак

 • намерете тръба, съизмерима с диаметъра на фитинга на сензора за ниво на водата;
 • разхлабете скобата на тънкия маркуч и го закрепете;
 • облегнете тръбата на фитинга и духайте леко в нея;
 • Ако след това чуете 1 до 3 щракания, значи елементът е наред.

За да завършите теста, по-добре е да проверите превключвателя за налягане с помощта на обикновен мултиметър, настроен на режим на измерване на съпротивлението.

Ако превключвателят за налягане не реагира на всички тестове и показанията на мултиметъра не се променят, тогава единствената възможност е да смените елемента. Не трябва да се опитвате да ремонтирате сензора за ниво на водата, защото е много по-лесно и по-безопасно просто да си купите нов в магазина. Разхлабете скобата на дефектния превключвател за налягане, отстранете чипа, отстранете старата част, за да инсталирате незабавно нова на нейно място.

Не забравяйте да проверите нагревателя

Нагревателят на водата е следващата точка от задължителната програма, която трябва да се следва при възникване на код за грешка F03. Устройството се монтира в долната част на пералнята Dexp, скрито от задния панел на корпуса. За да стигнете до него, ще трябва да обърнете машината, да премахнете скобите от задния панел и след това да премахнете самия панел.

Не забравяйте да изключите домакинските уреди от всички комуникации, преди да започнете работа.

Когато имате свободен достъп до вътрешните компоненти на SM, остава само да намерите нагревателен елемент с термистор и да започнете проверката. Какво да правя с нагревателния елемент?

 • Направете снимка на окабеляването, свързано към частта, така че да имате под ръка пример за правилната връзка по време на повторното сглобяване.
 • Изключете всички проводници от нагревателния елемент за вода.отстранете окабеляването от нагревателния елемент и температурния сензор
 • Използвайки същия мултиметър в режим на измерване на съпротивлението, проверете контактите на нагревателния елемент, като предварително зададете стойността „200“ на тестера.внимателно проверете нагревателния елемент с мултицет
 • Ако частта работи правилно, тогава стойностите трябва да са в рамките на 26-28 ома, ако дисплеят показва „1“, тогава има вътрешно прекъсване в елемента, а ако „0“, това означава, че кратко верига се случи по-рано.

Не се опитвайте да възстановите нагревателния елемент със собствените си ръце, ако мултиметърът покаже прекъсване или късо съединение - можете да изхвърлите частта и вместо това да купите нова.

 • Сега мултицетът трябва да се превключи в режим „Зумер“ и да се проверят контактите. Ако тестерът издаде силен сигнал, нагревателят трябва да се смени.

Разбира се, за да смените повреден елемент, той трябва да бъде демонтиран. Лесно е да направите това сами, без да се обаждате на специалист от сервизен център, но ако машината е стара, тогава уплътнението в нея може да се увеличи по размер и да блокира устройството. В този случай гуменото уплътнение трябва да се третира WD-40, изчакайте около 15 минути и едва тогава започнете основната работа: отстранете термистора, фиксатора и след това самия нагревателен елемент за вода.

Винаги купувайте само оригинални части за вашата пералня Dexp, за да удължите експлоатационния й живот и да не повредите своя „домашен помощник“.Най-лесният начин е да потърсите нов нагревателен елемент, като използвате серийния номер SM, който е посочен върху тялото на пералнята, или можете да вземете дефектната част със себе си в магазина като пример. Преди да инсталирате нов нагревател, не забравяйте да почистите седалката.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня