Грешка F03 в пералната машина Indesit

Грешка F03 в пералната машина IndesitКогато съвременните машини Indesit се повредят, те сами диагностицират възникналия проблем и изписват определен код на дисплея. След като дешифрирате комбинацията, не е нужно да губите време в търсене на причината, но можете веднага да определите източника на проблема. Основното е да интерпретирате правилно „съобщението“ от системата. И така, грешка F03 на перална машина Indesit означава, че температурният сензор или нагревателният елемент е повреден. По-долу ще ви кажем какво да правите в такава ситуация.

Нека идентифицираме този код

Ако дисплеят на пералната машина Indesit показва грешка „F03“, тогава машината не може да загрее водата до необходимото ниво. Времето, определено от системата за отопление, изтича, контролното табло не получава информация за изпълнената команда и спира стартирания цикъл. Прането може да продължи само при ниски температури. Пералната машина показва код „F03“, когато възникне една от двете неизправности:

 • релето на нагревателния елемент е заседнало;
 • Сензорът за температура е счупен.

Грешка „F03“ може да се появи и на машини без дисплей. След това светлините “Revolution” и “Quick Wash” или “Revolution” и “Extra Rinse” ще мигат едновременно на таблото. Друг неприятен симптом е студеното стъкло на вратата на люка по време на етапа на измиване. За да коригирате ситуацията, първо трябва точно да определите причината.

Как мога да отстраня проблема?

Безсмислено е да работите с машината с такъв проблем. Измиването няма да бъде с високо качество и системата ще се провали поради несъответствия в командите. Затова включваме режима на изплакване и проверяваме работата на машината. Продължаваме така:

 • изпразнете барабана от прането;
 • нулирайте грешката и изключете машината от мрежата;
 • изчакайте 15-20 минути и рестартирайте;
 • Използваме мултицет, за да тестваме куп резистори на контролната платка с номинални стойности от 180-220 kOhm;
 • Проверяваме температурния сензор с тестер, нормалната реакция при нагряване от +20 градуса е повече от 20 kOhm.

За хора, които не разбират от електроника, е по-добре да не експериментират и веднага да се обърнат към професионални занаятчии.

Диагнозата се завършва с визуална проверка на веригата на релето на нагревателния елемент и контролната платка. Ако се виждат очевидни повреди по изолацията, следи от изгаряне или разхлабени контакти, тогава са необходими ремонти с подмяна на части.

Причини за липса на отопление

дефектен нагревателен елемент Грешка „F03“ може да се подозира на машина Indesit дори преди да се появи на дисплея. Има ясен симптом - пералнята спира да загрява водата. Това ще бъде индикирано от студени неща в барабана след края на цикъла или незагрята врата на люка 15 минути след началото. Тогава става ясно, че машината не загрява до зададената температура. За ремонт на устройството първо извършваме диагностика. Може да има доста причини за липсата на отопление.

 1. Потребителска грешка. Вероятно първоначално е избран режимът с минимална температура. Решението е да контролирате цикъла с нова програма.
 2. Запушен пресостат. По време на работа сензорната тръба се запушва с конци, косми и малки отпадъци. Това води до неправилно разпознаване на нивото на събраната вода, по-точно пресостатът не дава сигнал за набиране, поради което системата не може да даде команда за отопление.
 3. Прекъсване на захранването на нагревателния елемент. Внимателно проверяваме окабеляването, свързано към нагревателя. Ако има признаци на повреда, ние го заменяме.
 4. Дефектен нагревателен елемент. По-големи повреди, причинени от котлен камък или износване. Отговорът на „какво трябва да направя?“ просто: ние се обаждаме и, ако е необходимо, го заменяме с работещ аналог.
 5. Счупен температурен датчик. Отстранете задния капак, отстранете скобата и освободете кабелите. След това използвайте отвертка, за да развиете щита и гайката и сменете сензора.
 6. Неизправно реле или програматор на нагревателен елемент. Причината е пренапрежение и производствени дефекти.

Няма смисъл да се опитвате сами да ремонтирате релето или платката на нагревателния елемент. Тези механизми са много сложни и чувствителни и експериментът ще доведе до скъпа подмяна. По-добре е незабавно да се свържете с специалист.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня