Грешка F03 на пералня Ariston

Грешка F03 на пералня AristonПералните улесняват живота не само с автоматично пране, но и със система за самодиагностика. Благодарение на последното, пералнята самостоятелно открива възникналия проблем и го сигнализира с код или индикация. Потребителят може само да дешифрира комбинацията и да извърши ремонт. Ако кодът за грешка F03 се появи на машина Ariston, тогава температурният сензор и нагревателният елемент попадат под съмнение. Остава само да проучите „симптомите“ и да се опитате да разрешите проблема.

Каква е тази грешка?

“F03” се показва, когато има проблеми с отоплението. По-точно, пералната машина Ariston не може да загрее водата до зададената температура. Платката дава сигнал за включване на нагревателния елемент, времето, определено за нагряване, приключва и модулът, без да изчаква информацията, се отменя, спира прането и показва съответната грешка.

Следните повреди водят до появата на F03:

 • залепване на релето върху нагревателния елемент;
 • повреда на нагревателния елемент;
 • неизправност на температурния датчик.

Грешка F03 показва проблеми с нагряването на водата - нагревателният елемент или температурният сензор са повредени.

Някои перални само спират цикъла на пауза при F03 и ако потребителят не се намеси, те продължават да работят в студена вода. Във всеки случай качеството на измиването страда значително, така че отлагането на диагностиката и ремонта не се препоръчва.

Разработване на код на машини без екран

Ако пералнята Ariston е оборудвана с дисплей, тогава няма да има проблеми с диагностиката - пералнята ще покаже кода и ще стесни полето за търсене. При модели без екрани е по-трудно, тъй като ще трябва да навигирате по дисплея, с прости думи, по мигащите светодиоди на таблото. Честотата и броят на миганията зависят от марката на машината.Машина Ariston ARSL

На Ariston Margherita тип ALS109X грешка F03 се проявява чрез мигане на два клавиша на панела - захранване и UBL. Лампите светят в тройна серия, след което изгасват за 5-10 секунди и отново светват. В същото време програмистът „сигналира“: щраква и се върти по посока на часовниковата стрелка.

Машините от сериите AVL, AVTL, AVSL и CDE съобщават за невъзможно нагряване, като посочват двата долни бутона, отговорни за допълнителни опции. Имената им варират в зависимост от марката; като правило мигат „Допълнително изплакване“ и „Бързо пране“, по-рядко мигат едновременно „Намалена скорост на центрофугиране“ и „Лесно гладене“. Бутонът “Ключ” също свети активно и по-често.

Гамата от модели от нисък клас на Hotpoint-Ariston (например ARSL, ARXL и AVM) издава F03 през двата долни светодиода „Hatch Lock“ (при някои модели наричани „Key“) и „End of Cycle“ (понякога е намерена опцията „КРАЙ“). Освен това, допълнителните функционални клавиши, разположени:

 • хоризонтално (на марките Ariston BHWD, BH WM и ARUSL);
 • вертикално (перални ARTF, AVC и ECOTF).

Собствениците на машини Hotpoint-Ariston от моделната гама Aqualtis могат да открият грешка F03 чрез мигане на светлини, показващи избора на температура. Говорим за „Без отопление“ и „30°“.

Алгоритъм за ремонт

Ако подозирате проблеми с отоплението, трябва да спрете миенето и да разберете повредата. Безсмислено е да продължите цикъла в студена вода - нещата ще се измият по-лошо и дъската ще „замръзне“ през останалото време поради несъответствие в алгоритмите. По-добре е да не тероризирате машината, включете изплакване или източване и след спиране на програмата започнете диагностика. Процедурата е следната:

 • отворете барабана и извадете нещата;
 • нулирайте кода за грешка и извадете захранващия кабел от контакта;
 • изчакайте 10-15 минути;
 • свържете пералната машина към мрежата;
 • С помощта на мултицет измерваме групата резистори на контролния модул, като задаваме номиналната стойност на 180-220 kOhm;проверка на елементите на модула с мултицет
 • „звъним“ на температурния сензор, който трябва да реагира на нагряване над 20 градуса със съпротивление от 20 kOhm.

Когато диагностицирате и ремонтирате перални машини Ariston, спазвайте мерките за безопасност!

Не забравяйте да проверите веригата на релето на нагревателя и самата контролна платка. Ако има повреда под формата на повредени „писти“, изгорели радио елементи или разхлабени контакти, е необходимо да се извършат подходящи ремонти. Ако нямате достатъчно знания и опит за отстраняване на проблеми, тогава е по-добре изобщо да не експериментирате, а да оставите специалистите от сервизния център да поправят машината.

„Симптоми“ на неизправността, защо се появи?

Грешка F03 се проявява не само чрез комбинация на дисплея и мигащи светлини. Освен това има по-убедителен аргумент - студена врата 15-20 минути след стартиране на цикъла. Факт е, че при недостатъчно отопление пералнята не е в състояние да доведе водата до посочените 60-90 градуса. Следователно можете да проведете основен тест: стартирайте режима на висока температура, изчакайте известно време и поставете дланта си върху люка.проблеми с окабеляването на нагревателния елемент

Няма отопление по няколко причини.

 • Невнимание на потребителя. Понякога първоначално се избира програма без загряване на вода.
 • Счупен пресостат. Ако сензор за ниво не работи, платката не получава сигнал, че резервоарът е пълен и не предава командата за отопление към нагревателния елемент.
 • Прекъснато окабеляване на нагревателния елемент. Необходимо е да проверите нагревателя за разхлабени или повредени контакти.
 • Дефектен нагревателен елемент. Може да е прегрял поради котлен камък или износване.
 • Дефектен температурен датчик. Няма нужда да мислите какво да правите - просто сменете устройството с ново.

Когато видите F03 на дисплея, няма място за паника - не е трудно да върнете отоплението на водата. Знаейки какво се крие зад кода и как да коригирате грешката, можете да се справите със ситуацията бързо и без излишни усилия.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня