Грешка F02 в пералната машина Indesit

Грешка F02 в IndesitПоявата на кодове за грешка на пералня Indesit показва устройство вътре в оборудването, в което е възникнала неизправност. Невъзможно е да се каже със 100% сигурност какво точно може да се е счупило, като се види грешката. Дори опитни професионалисти не могат да направят това и какво можем да кажем за обикновен потребител, който дори не знае как да дешифрира кода. Нека да се справим с грешка f02 в Indesit Strakki и да разберем как да я поправим.

Описание на грешката

Накратко, грешка f02 означава, че веригата в тахометъра е прекъсната, в резултат на което електродвигателят не работи. Проявява се по следния начин: слагате прането в барабана, пускате пералнята, тя се пълни с вода, опитва се да завърти барабана няколко пъти, но нищо не се получава, стои на едно място. След 2-3 такива опита този код се показва на дисплея.

Код f02 не е единственият, който съобщава за подобен проблем. Ако говорим за по-стари единици, изобщо няма дисплей, на който да се покаже грешката. При такива машини проблемът се показва чрез индикатори на контролния панел или въртящ се програматор.

Ако забележите, че индикаторът „бързо измиване“ свети или индикаторът за допълнително изплакване мига, имайте предвид, че това е грешка f02.

Причини за появата

Появата на тази грешка може да бъде причинена от различни причини, ние ги изброяваме:

 • неизправност на тахометъра, отговорен за оборотите на двигателя;
 • заглушаване на ротора на двигателя на пералната машина;
 • дефектни контакти на конектор J9 на платката;
 • повреда на двигателя, което се случва доста рядко и дори в такава ситуация се появява по-често грешка F01;
 • повреда на контролния модул.

Отстраняване на неизправности

За да премахнете причината, довела до грешка F02 на пералната машина Indesit, ще трябва да извършите стъпка по стъпка търсене на тази причина. Но първо опитайте да рестартирате „мозъка“ на машината, като го изключите от мрежата за 20 минути.

Ако се потвърди неизправност, започнете търсенето в следния ред:

 1. Изключете машината от водоснабдителната и канализационната система и я обърнете. Пералнята трябва да бъде разположена така, че да ви е удобно да я разглобите;
 2. отворете задния сервизен люк на машината или капака на корпуса, за да видите задвижващия механизъм;
 3. свалете задвижващия ремък от шайбата на барабана с една ръка, като едновременно с това завъртите самата шайба с другата ръка;
 4. развийте болтовете, държащи двигателя;
  двигател в Indesit
 5. изключете всички кабели от двигателя;
 6. внимателно го издърпайте от закопчалките и го издърпайте от колата;
 7. сега извадете сензора за скорост от двигателя и проверете неговата работоспособност с помощта на мултицет в режим на съпротивление, обикновено трябва да бъде 115-170 ома;
  оборотомер на двигателя

  За да проверите оборотомера, изобщо не е необходимо да изваждате двигателя от пералнята.

 8. След това проверете въртенето на ротора на двигателя, за да видите дали нещо е задръстено;
 9. ако всичко е наред, продължете да проверявате клемите и електрическите проводници, преминаващи от двигателя към таблото за управление.

След като приключите с двигателя, трябва да намерите модул от пералнята. Намира се в задната част на шайбата от дясната страна спрямо резервоара, но това не е характерно за всички модели.

контролен модул

Изключете всички чипове от платката и я извадете, препоръчваме да направите снимка на местоположението на проводниците. След това проверете надеждността на контактите на конектор J9 на контролната платка; ако не, сменете ги с нови. Измерете съпротивлението между първия и втория контакт.

конектор J9 на дъската Indesit

Ако намерите такъв, по-добре е да доверите решението на проблем с контролния модул на специалист. Но ако е принципно, поправете платката сами и натрупайте опит.Може би във форума ще намерите съмишленик, който ще ви каже какво да запоявате в конкретен модел пералня, не се отчайвайте. Ако няма шанс, сменете напълно модула, просто купете вече програмиран, иначе ще има проблеми с фърмуера.

По принцип грешка F02 на перална машина Indesit може да бъде решена, но не във всички случаи. Дали да дадете вашата пералня на механик или не, решете сами.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня