Грешка F02 в пералня Ariston

F02 в SM AristonГрешка F02 е типична за абсолютно всички модели перални машини Ariston. Тази грешка може да се нарече една от най-често срещаните, но този код не винаги е резултат от сериозна неизправност, всичко зависи от конкретната ситуация. Нека да разгледаме заедно декодирането, както и причините и последствията от грешка F 02.

Как се появява кодът?

Пералня Аристон, разбира се, не е единственият по рода си. В рамките на марката Ariston има няколко десетки модела машини, всяка от които може да прояви тази грешка по свой начин. Не ме разбирайте погрешно, това не означава, че системата за самодиагностика на Ariston не е унифицирана, точно обратното, просто всеки модел има нюанси, свързани с показването на информация на дисплея или контролния панел. Просто казано, тази грешка, имайки едно и също основно съдържание, може да се прояви по различни начини.

При перални машини Ariston с дисплей тази грешка може да се показва като F02 или F2.

Е, с пералните машини, които имат дисплей, всичко е ясно, има само две възможности за извеждане на кода, но какво да направите, ако вашият модел машина Ariston няма дисплей? Къде трябва да изпратя информацията? Отговорът е очевиден - към контролния панел и светлинните индикатори ще помогнат.

 1. Ariston от линията Margherita без дисплей ще покаже грешка F с номер 02 чрез светеща светлина „ключ“ икод f02 Мрежовият индикатор ще мига 2 пъти на интервали от няколко секунди (средно 10 секунди).
 2. Машините от серията Ariston AVL и AML излъчват тази грешка с мигащ светодиоден „ключ“ и мигаща светлина срещу режим „Бързо измиване“.
 3. В перални машини Hotpoint-Ariston на доста често срещани модели ARSL, ARL код F02 се показва на контролния панел с мигащ светодиод, разположен срещу надписа End или, ако панелът е русифициран, „край на програмата“. В някои случаи всички функционални индикатори светват едновременно с индикатора за край.
 4. Ariston AQSL показва грешка с код F 02 чрез мигане на светодиода, разположен срещу надписа 300° С.

Как се дешифрира?

Почти всички инструкции за перални машини на марката Ariston гласят, че грешка F с посочения цифров код се интерпретира като повреда или повреда на оборотомера, или отворена верига в двигателя, или повреда на двигателя, и следователно контролният модул не може да установи комуникация с посочените части.

Както може да се види от преписа, неизправността, която генерира грешка F02, може да възникне поради повреда:

 • оборотомер;
 • двигател;
 • захранващо окабеляване и контакти;
 • контролен модул.

В 67% от случаите кодът F02 се появява поради оборотомера или двигателя. В 18% от случаите вината е окабеляването и контактите, а само в 15% от случаите е виновен контролният модул.

Откриваме и отстраняваме проблеми

Тъй като имаме статистика от сервизни центрове за неизправности на перални машини Ariston, което ни помага да дадем приоритет на проверката за неизправности, нека започнем с оборотомера и двигателя. Но първо да проверим дали нещо не е попаднало в резервоара и не е задръстило барабана? За да направите това, завъртете барабана с ръцете си; ако въртенето е сравнително свободно, ние ще премахнем този проблем.

Оборотомерът е специален модул, който се намира на двигателя и определя оборотите му по време на работа. Той предава тази информация на контролния модул.Между другото, този модул може да се нарече по различен начин, тахометър, сензор на Хол или тахогенератор.

проверка на двигателя на пералня AristonПералната машина Ariston най-често има колекторен двигател, което означава, че има четки, които периодично се износват, което води до грешка F02. За да проверите това, трябва да стигнете до двигателя.

 1. Необходимо е да развиете крепежите на задната стена на корпуса на SM и да премахнете стената.
 2. След това трябва да премахнете задвижващия ремък.
 3. Извадете чипа с кабелите от двигателя.
 4. Развийте болтовете на двигателя, натиснете го, така че да се премести малко назад и след това дръпнете надолу - двигателят ще бъде изваден.

Развийте болтовете и извадете четките. Ако пералнята Ariston се използва повече от 3-5 години, четките вече трябва да са износени. Изваждаме ги, преглеждаме ги и ги заменяме с нови. Ако четките са в добро състояние, проверяваме двигателя за повреди в корпуса и арматурата. Правим това с помощта на мултицет. След като приключихме с ремонта и проверката на двигателя на пералната машина, преминаваме към оборотомера.

оборотомер за пералня AristonИзключете контактите на сензора на Хол и го извадете от двигателя. Проверяваме сензора с мултицет. Ако е непокътнат, можете също да видите дали вътрешните повърхности на сензорния пръстен са се окислили; ако не, нека преминем към проверка на окабеляването и контактите. Връщаме се към чипа с кабели, които преди това сме изключили. Първо, нека проверим как седи всяка жица. Може би някой от тях е разхлабен и трябва да бъде затегнат. След това проверяваме проводниците и контактите. Ако визуално не се забелязва нищо необичайно, проверяваме ги с мултицет.

Възможно е след проверка на двигателя, оборотомера и кабелите, водещи до тях, да не откриете нищо необичайно.Това трябва да ни накара да заключим, че или не сте проверили много добре горните части и сте пропуснали нещо важно, или просто проблемът не е в оборотомера, мотора и окабеляването, а в контролния модул. На този етап ви предлагаме да спрете да правите собствени проучвания и да поканите опитен майстор.

Първо, техникът има повече умения за работа с електрическото оборудване на пералната машина и знае какви могат да бъдат нюансите на проблема. Второ, независима проверка на модула за управление може да доведе до това, че тази скъпа част ще свърши в кошчето (има прецеденти). Трето, самостоятелната манипулация на електронната част на пералнята може да доведе до скъп или напълно непоправим проблем. Окончателното решение по този въпрос е ваше, ние само предложихме аргументи, които подкрепят изразеното по-рано мнение по въпросите на самостоятелния ремонт на електронния модул.

Модул за управление на пералня Ariston

В заключение отбелязваме, че кодът F02, който внезапно се появява на дисплея на пералната машина Ariston, означава проблеми с различни части. Какво точно е счупено може да се разбере само чрез отваряне на тялото на „домашния помощник“ и изследване на горните елементи, включително с помощта на мултицет. Когато извършвате ремонт, може да се наложи да закупите нов двигател или оборотомер за пералнята, докато не намерите причината за това, което ви трябва, няма да знаете предварително. Честит ремонт!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня