Грешка F01 в пералня Leran

Грешка F01 в пералня LeranНапредъкът не стои неподвижен, така че днес е много лесно да се разбере ситуацията, поради която домакинските уреди изведнъж спряха да работят правилно. Грешка F01 в пералня Leran се появява в ситуация, при която няма подаване на вода към резервоара за стартиране на работния цикъл, поради което прането не може да започне. Нека да разгледаме причините за липсата на течност в резервоара и как да се справим с тях у дома.

Възможни причини за появата на кода

Преди да започнете сами да отстранявате проблема, трябва да извършите задълбочена диагностика, за да разберете защо кодът за грешка F01 се е появил на първо място. Такава грешка може да възникне или поради обикновено огъване на входния маркуч, или поради повреда на контролния модул CM. Нека изброим основните причини за повредата на функцията за водоснабдяване в „домашен асистент“ Leran.

 • Повреда на входящия клапан. Ако това е проблемът, тогава сигналите за проблем ще се появят дори преди да се появи кодът за грешка. На първия етап може да забележите, че прахът за пране не е напълно измит от кюветата, което показва повреда на клапана. За да проверите елемента, трябва да приложите 220 волта към соленоидния клапан и ако частта се затвори с характерно щракване, тогава всичко е наред. Не забравяйте да проверите двата клапана и ако и двата не реагират по време на теста, сменете ги.почистете мрежата на всмукателния клапан
 • Запушена входна решетка. Една от най-честите ситуации се счита за банално запушване на филтърната мрежа. Поради това ще се появи силен бръмчащ звук и напълването на водата ще отнеме много повече време от обикновено.
 • Грубият филтър е запушен.Решението на този проблем е подобно на описаното в предишния параграф - цялостно почистване на филтъра от всички замърсители.
 • Повреда на превключвателя за налягане. Тази част контролира нивото на водата в системата, така че ако този елемент се повреди, контролният модул няма да може да получи информация за количеството течност, събрана в резервоара. Трябва да извършите прост тест на сензора, за който трябва да изключите тръбата на превключвателя за налягане и да духате в жицата. Ако чуете едно или две щраквания, тогава частта работи; ако не, тогава превключвателят за налягане ще трябва да бъде сменен.

За всеки случай проверете допълнително кабела на пресостата, защото той може да бъде запушен с тъканни влакна или паяжини, ако пералната машина не е била използвана дълго време.

 • Неизправност на контролния модул на SM. Най-важният елемент на пералната машина, който също се нарича "мозък" на системата, често страда поради повреда на триаците. Ако тези елементи са изгорени, тогава не е необходимо да сменяте целия контролен модул, а само да инсталирате нови триаци на платката. Не се препоръчва да правите това сами - по-добре е да поверите работата на специалистите от сервизния център.намираме превключвателя за налягане под капака на корпуса
 • Повреда на маркуча, който свързва превключвателя за налягане и резервоара на домакинските уреди. С течение на времето маркучът губи своята плътност, поради което изтича въздух.
 • Лошо затворена врата на люка. В тази ситуация не са необходими дори ремонти, защото ако вратата не е плътно затворена, UBL не може да блокира ключалката и контролният модул няма да позволи стартирането на работния цикъл.
 • Повреда на помпата. И накрая, липсата на прием на вода може да се дължи на повреда на дренажната помпа. Възможно е да го поправите, но е много по-лесно просто да смените помпата.

Както можете да видите, има само един код за грешка, но има толкова много причини за възникването му, че без подробна диагностика е невъзможно да се разбере повредата.

Търся проблем

След като решите сами да се справите с проблема, първо изключете пералнята Leran от всички комуникации. Не пропускайте тази стъпка при никакви обстоятелства, тъй като това са стандартни предпазни мерки. Ако водата не напълни резервоара, но машината бръмчи интензивно, следвайте нашите инструкции.

 • Първо се уверете, че спирателният вентил е отворен, за да може водата да потече в системата. Покрийте го, за да не ви пречи по време на диагностика и ремонт.уверете се, че тройникът е отворен
 • Изключете входния маркуч от устройството и източете останалата отпадъчна течност от него.
 • Проверете маркуча за пълнене за повреди и дали не е прегънат.проверете входния маркуч и връзката му

Това са първите три действия, които трябва да се извършат, ако няма водоснабдяване. Ако сте убедени, че всичко е наред, тогава трябва внимателно да проверите филтърния елемент, разположен вътре в маркуча за подаване. За да проверите мрежата, трябва:

 • отстранете маркуча;
 • прегледайте вентилната система, в която е монтирана мрежата. Филтърът има специална вдлъбнатина, която трябва да се фиксира с клещи и леко да се издърпа към вас, за да извадите филтърния елемент;почистете старателно филтърната мрежа
 • изплакнете филтъра под мощна струя гореща вода;
 • монтирайте мрежата на място, като използвате същите клещи.

Последният етап от диагностиката ще бъде проверка на грубия филтър, който най-често се инсталира след крана. Тази процедура ще бъде малко по-сложна от предишната, защото ще ви трябват два ключа, за да задържите едновременно точката на свързване с клапана и да развиете болта. Когато всичко е готово, поставете леген под крана, за да не наводните етажите или съседите отдолу. Под мощно водно налягане филтърът може да се почисти от всякакви замърсители.

Смяна на всмукателен клапан

Всеки ремонт на скъп „домашен помощник“ сериозно засяга семейния бюджет, поради което мнозина се опитват да решат проблема у дома. Това има смисъл, особено ако кодът за грешка F01 се появи поради повреда на клапана за подаване на вода. Какво да направите в този случай?

 • Изключете пералнята Leran от всички комуникации.
 • Отстранете всички маркучи, прикрепени към задната част на машината.

Поставете всеки съд с вода под точката на свързване, тъй като течността се натрупва в маркучите.

 • Отстранете капака на устройството, като първо махнете ключалките.свалете горния капак
 • Направете снимка на правилното свързване на проводниците към вентила, за да имате под ръка пример по-късно, изключете кабелите.
 • С помощта на клещи отстранете крепежните елементи от всеки и четири маркуча, под които трябва предварително да поставите съд с вода. Също така е по-добре да направите снимка на правилното разположение на маркучите.смяна на всмукателен клапан
 • Отстранете винта, закрепващ клапана.
 • Отстранете повредения електромагнитен клапан от CM.
 • Поставете новия вентил на мястото на стария елемент и го закрепете с болт.

По-добре е да купувате оригинални части Leran, а не аналози, за които трябва или да запомните точното име на модела на вашата пералня, или да вземете повредения клапан в магазина като пример.

 • Свържете отново маркучите, които сте премахнали в предишните стъпки, и след това ги закрепете със скоби.
 • Въз основа на снимката свържете всички проводници към елемента.
 • Поставете отново горния панел на пералната машина, като го закрепите със самонарезни винтове.
 • Свържете маркучите към задния панел на CM.

В този момент ремонтът ще бъде завършен и остава само да свържете оборудването към захранването и водоснабдяването, да отворите спирателния кран и да започнете тестовия работен цикъл.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня