Грешка F01 в пералната машина Indesit

F01 за перални IndesitГрешка F01 не е често срещана сред другите грешки на пералната машина Indesit. Това е типично за оборудване, което работи повече от година. Следователно най-често тази грешка възниква не на машини с дисплей, а на машини без него. В този случай потребителят вижда светеща светлина за допълнително изплакване или комбинация от мигащи индикатори „Центрофуга“ и „Заключване“. Какво означава всичко това, нека разберем.

Декодиране на кода

Ако грешка F01 се появи за първи път на пералната машина Indesit, незабавно вземете мерки за нейното отстраняване. Не причинявайте срив. Този код информира, че е възникнало късо съединение във веригата на електрическия двигател. С други думи, появи се неизправност, която е свързана с двигателя на пералната машина.

Моторът е онази част от пералната машина Indesit, която рядко се поврежда. И ако има, то е в резултат на износване. Ето защо потребителите на стари перални машини се сблъскват с този проблем.

Възможни причини и симптоми

Появата на грешка F01 в пералната машина Indesit може да бъде причинена от следните причини:

 • Гнездото и захранващият кабел на машината са дефектни;
 • мозъците на технологията са замръзнали;
 • въгленовите четки на колекторния двигател са износени;
 • намотката на двигателя е изгоряла;
 • Появи се корозия на контактите на моторния блок;
 • Триакът на контролния модул е ​​повреден перални машини Индезит.

Опитен техник може по-точно да разбере какво е счупено, като разгледа допълнителни симптоми при включване на пералнята. Например, ако преди да се появи грешка F01, барабанът спря да се върти и двигателят издрънча, тогава най-вероятно причината е в четките на двигателя. Бъдете внимателни и ще намалите натоварването си.

Направи си сам ремонт

Когато ремонтирате вашата пералня сами, започнете с нулирането й. След като спрете машината, трябва да я изключите, след това да я извадите от контакта за 20 минути и да изчакате.Ако след повторно включване на машината тя даде грешка, тогава трябва да потърсите неизправност. Проверете целостта на захранващия кабел и контакта. За да направите това, използвайте мултицет. Откриването на неизправност няма да бъде трудно, въпреки че вероятността това да се случи е изключително ниска.

След като прегледате пералната машина отвън, започнете да проверявате вътрешните части. По-точно, трябва да стигнете до двигателя, за това:

 • отворете сервизния люк, направен от производителите на Indesit за тези цели;
 • като държите задвижващия ремък с една ръка и завъртате ролката с другата, свалете ремъка от голямата и малката шайба;
 • развийте електрическия мотор от държачите с помощта на гаечен ключ 8 mm;
  мотор за перални Indesit
 • изключете всички кабели от двигателя и след това го извадете от машината;
 • на двигателя намерете две плочи, това са четките, които трябва да се развият и отстранят;
 • проверете плочите, най-вероятно те ще бъдат много износени, което означава, че трябва да бъдат заменени с нови;
  моторни четки
 • сглобете пералнята и я пуснете за тестване.

  Не се притеснявайте, ако чуете леко пукане след този ремонт. Това са новите бузи, които се втриват, след няколко измивания звуците ще изчезнат.

Ако проблемът не е в четките, проверете всички проводници от двигателя до контролния модул или по-скоро проверете контактите. Често при влажни условия те корозират, така че контактите трябва да се сменят или почистят. Моторът може да се повреди, ако намотката изгори. В този случай те напълно сменят двигателя, тъй като ремонтът не е печеливш, или напълно изоставят старата пералня в полза на закупуването на нова. Но подчертаваме, че двигателите на пералните машини Indesit се развалят рядко.

По-добре е да поверите проблем с електронното табло на пералня на техник, който има опит в подобни ремонти.В този случай е необходимо не само да имате уменията да използвате поялник, за да запоявате триаците и пистите на модула, но и, ако е необходимо, умението да програмирате нови платки. Ако ремонтирате пералня с цел обучение, опитайте, но не забравяйте, че модулът е една от най-скъпите части.

Така че, ако пералнята Indesit показва грешка F01, опитайте се да разрешите проблема сами. Просто не отлагайте работа и не стартирайте дефектно оборудване, ако грешката се появява периодично. Решете проблема веднага. Късмет!

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Добре обясняваш, благодаря ти.

 2. Граватар Александър Александър:

  Имаше и случай, при който прах попадна между арматурата и намотката от четките. И също показа късо съединение. Свалих двигателя с компресор, обдух нагара и го монтирах. Работи вече 2 години.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня