Грешка F01 в пералня Ariston

грешка F01 в AristonНа пералня Hotpoint-Ariston или стара Ariston кодът за грешка F01 се появява на всички устройства с и без дисплей и означава приблизително едно и също нещо. Дешифрирането на грешка обикновено не създава затруднения, но в конкретна практическа ситуация може да бъде трудно да се идентифицира повредата, която я е причинила. В тази статия ще се опитаме да разберем всичко и да предоставим най-надеждната информация относно грешка F01.

Опции на кода

Първо, нека да разберем в какви варианти може да бъде представена грешката F 01. В този случай производителят на перални машини Ariston не подготви специални изненади за нас. Ако машината има дисплей, тогава при приблизително 85% от моделите, ако има съответна повреда, ще се появи грешка F01, а при 15% - F1.

При моделите машини Ariston с дисплей просто няма други опции за код, за което благодарим на производителя. Колкото по-лесно е да дешифрирате грешката.

Ако пералнята Ariston няма дисплей, тогава разпознаването на грешка F01 става малко по-трудно, но с подходящите знания всеки потребител може да се справи с тази задача. Какви опции има?

 1. При перални машини Hotpoint-Ariston AQSL грешката F01 ще бъде „индицирана“ от постоянно мигащ температурен индикатор, който Грешка на Ariston F01разположен в най-долната част на контролния панел.
 2. Hotpoint-Ariston Low-End ще предава код F01 чрез мигаща лампа на клавиша или чрез горящи лампи на функции, разположени хоризонтално.
 3. При машините от линията AVSL този код се предава чрез мигането на индикатора за допълнително изплакване и в същото време чрез бързото мигане на светлината, показваща, че вратата е заключена (ключ).
 4. И накрая, по-старите модели перални машини Ariston Margherita подават сигнал F01 чрез постоянно светещ индикатор „Ключ“ и постоянно мигащ индикатор.

кодове за грешки на пералня Ariston без дисплей

Какво означава кодът?

Успяхме да разберем вариантите на кода F01, сега нека го дешифрираме. Кодът за грешка F01, както и F1, означава повреда в електрическата верига, която управлява двигателя. Доста суха формулировка, която няма да каже на лаик за проблеми, абсолютно нищо. Ако започнем да описваме грешката по-подробно, трябва да кажем, че контролният модул, изпращайки сигнали към двигателя, не получава отговор от него. Това означава, че потенциално са възможни три ситуации:

 • самото табло за управление е повредено и следователно командите, които издава, са неправилни;
 • двигателят се е повредил, което означава, че просто не е в състояние да реагира на команди от контролния панел;
 • Проблемът е възникнал в пътя между двигателя и контролния модул (окабеляване или контакти).

На пръв поглед дешифрирането звучи доста страшно, намеквайки за сериозна повреда, но всъщност всичко може да се окаже много по-просто, тъй като тази грешка често се появява в резултат на локална повреда в електронния модул. Можете да поправите такава повреда за няколко минути със собствените си ръце.

На 99% от пералните машини от семейството Ariston кодът F01 се дешифрира точно по същия начин. Но, както знаете, всяко правило има изключения. Така че в нашия случай линията Ariston AD има малко по-различна система за самодиагностика, при която тази грешка означава загуба на комуникация между електронния модул и модула на дисплея на контролния панел. С други думи, тази грешка показва, че контролният модул губи способността да комуникира с контролния панел, от което последният започва да „се държи неадекватно“.

Всъщност в пералната машина от линията Ariston AD кодът за грешка F01 чрез декодиране е пълен аналог на грешката F12, която се среща при абсолютно всички други модели перални машини Ariston.

Отстраняване на причините за появата на кода

Нека да преминем към най-трудната част - намирането и отстраняването на причините, поради които се е появил кодът F01 или F1. Нашите експерти препоръчват да започнете да сортирате възможните причини за този код на грешка, като започнете от най-простите, като постепенно преминете към най-сложните (изискващи разглобяване на SM).

Първо, трябва да проверите контролния модул на пералната машина Ariston за локална повреда. Това се прави много просто, изключваме захранващия кабел от 220V за 5-7 минути, след което го включваме отново и се опитваме да стартираме „домашния асистент“. Ако рестартирането не доведе до нищо, опитайте да рестартирате машината още няколко пъти. В редки случаи локалната повреда може да бъде разрешена чрез две или дори три рестартирания.

ниско напрежениеНепряка причина за неизправност на двигателя на пералната машина Ariston може да бъде твърде ниско напрежение в електрическата мрежа. В малките градове и села това се случва постоянно. Машината Ariston не винаги реагира на такова падане с грешка F01, но си струва да се провери, защото проблемите с електрическата мрежа могат да доведат до много сериозни щети на пералната машина. Като цяло, ако проблемите с падане на напрежението се появяват често във вашия дом, трябва да закупите стабилизатор на напрежението за пералня и свържете своя „домашен асистент“ към него, с това просто ще я спасите.

След това трябва да вземете специално устройство, наречено мултицет, и да проверите целостта на захранващия кабел, както и на контакта.Разбира се, има малка вероятност тази грешка да се появи поради захранващия кабел или контакта, но те все още съществуват и не боли да проверите, особено след като е бързо. След като всички прости причини са пометени настрана, нека погледнем вътре.

 • Някъде в стаята, ако не е възможно да влачите пералнята в гаража или навеса, ще освободим малко място, така че нищо да не пречи на ремонта и да преместим пералнята там.
 • Нека извадим контейнера за прах и го оставим настрана.
 • Развиваме винтовете, които държат задната стена на пералнята Ariston.
 • Премахваме задвижващия ремък, който ни пречи.
 • Правим снимка на местоположението на проводниците на двигателя и ги премахваме.
 • Развиваме опорите на двигателя, след което го издърпваме.

След като свалихме двигателя, първо трябва да проверим неговите четки и след това намотките. Ще трябва също да погледнете дали има теч по корпуса. Ние правим следното:

 • отстрани на корпуса на двигателя намираме малки винтове, които държат четките и ги развиват;
 • изваждаме четките и ги проверяваме, ако поне едната е износена, сменяме и двете;
 • инсталираме мултицетните сонди върху намотката и започваме систематично да проверяваме завоите за повреда;
 • Ако всичко е наред с намотката, проверете дали има теч към корпуса.

Ако успеете да откриете повреда в намотката или теч в корпуса, не се колебайте да изхвърлите двигателя, тъй като цената на ремонта на такова нещо е сравнима с цената на нова част.

контролен модулАко двигателят е в ред, започваме методично да проверяваме кабелите, които захранват двигателя с мултицет. Преди това го изключихме. В този случай препоръчваме да проверявате всяка транзакция 2-3 пъти, за да избегнете грешки, в противен случай ще трябва да започнете отначало.

Накрая проверете контролната платка.От наша страна традиционно не препоръчваме да се захващате сами с тази част, защото ако нямате подходящата квалификация, лесно можете да я повредите, а това е много по-скъп ремонт с всички произтичащи от това последствия. Би било много по-добре да поверите този въпрос на професионалист. В крайна сметка ще спестите нерви, усилия, време и евентуално дори пари!

В заключение отбелязваме, че ако внезапно се появи код F01 на вашата пералня с марка Ariston, не се паникьосвайте. Прочетете нашата статия и се надявайте, че контролният модул ще остане непокътнат. Честит ремонт!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня