Грешка F 08 в пералната машина Ariston

грешка F08 в AristonНа пералня Ariston грешката F08 не е толкова необичайна, въпреки че има много потребители, които никога не са я срещали. Кодът за грешка F08 е общ както за по-старите модели перални машини Ariston, така и за новите машини. За щастие, разработчиците предварително обединиха набора от кодове за системата за самодиагностика на тези перални машини, така че да не възникне същата ситуация като при пералните машини Samsung, където почти всеки модел има свои собствени кодове, което предизвиква объркване. В тази статия ще предоставим разбивка на кода F08, ще ви кажем какви грешки могат да бъдат скрити зад него и как най-добре да премахнете тези грешки.

Показване на код на машини без дисплей

Както старите перални машини Ariston, така и новите модели Hotpoint-Ariston могат да се произвеждат без дисплей. Това, разбира се, намалява цената на машината, но затруднява комуникацията на потребителя със системата за самодиагностика.

Наистина, при липса на дисплей, машината може да демонстрира грешка само по един начин - набор от мигащи и светещи светодиоди, които показват активирането на определен режим на пране, скорост на центрофуга, температура на водата и др.

грешка f08 на пералня Hotpoint AristonНе всичко обаче е толкова безнадеждно, колкото изглежда на пръв поглед. Кодирането на дисплея на пералните машини Ariston не е толкова сложно и ако внимателно прочетете инструкциите за разпознаване на системни грешки, тогава всичко ще си дойде на мястото. И така, по ред, как се появява грешка F 08 на различни линии на модели перални машини Ariston?

 1. Доста древна и сега рядка пералня Ariston от линията Margherita съобщава за грешка F08, като мига светлината за включване / изключване осем пъти, на интервали от няколко секунди.В допълнение, електрическата крушка, отговорна за индикацията, че люкът е заключен, стилизирана като изображение на ключ или ключалка, трябва да свети непрекъснато.
 2. Перална машина от серията Ariston AVL или AVSL предава грешка F08, като използва интензивно мигащ индикатор за заключване на вратата в комбинация с мигащ индикатор за таймер за забавяне.
 3. В по-новите модели перални машини Hotpoint-Ariston Low-End, ARSL, ARXL, аналогът на грешка F08 ще бъде често мигащ светодиод, който се намира до думата „Spin“ и светлинни крушки срещу функциите.
 4. В Hotpoint-Ariston Aqualtis грешката F08 е най-лесната за идентифициране, тъй като ще бъде показана само с един мигащ индикатор, показващ температура от петдесет градуса.

f08 на пералня Аристон без дисплей

Как се дешифрира кодът?

Тълкуването на грешка F08 на перални машини като Ariston или Hotpoint-Ariston е много сухо и неинформативно. Звучи като „грешка при отопление“. Непосветеният, след като прочете такъв препис, няма да разбере абсолютно нищо. Не е ясно дали нагревателният елемент на пералнята е счупен, или температурният сензор е проблемът, или може би кабелите или дори контролната платка са виновни.

Ако се опитате да дешифрирате тази грешка на адаптиран език с допълнителни обяснения, а не както го е направил производителят, ситуацията ще стане малко по-ясна. По-конкретно, нашите експерти тълкуват грешката по следния начин: „... контролният модул на пералната машина Ariston или Hotpoint-Ariston смята, че нагревателният елемент е започнал да работи, въпреки че не го е активирал. Естествено, електрониката моментално изключва работата на пералнята и изписва грешка F08...”

Оказва се, че основният виновник за грешка F08 е нагревателният елемент, въпреки че често възниква проблем в друга част на отоплителния кръг - температурен датчик, окабеляване, контакти. В малко по-редки случаи е виновен самият контролен модул, а в най-редките случаи на тази грешка техникът я свързва с пресостата и веригата му.

Тази грешка може да се появи по всяко време на изпълнение на програмата, но най-често прането още не е започнало, въпреки че програмата вече е активирана и след 10 секунди на дисплея се появява съобщение F08 и машината замръзва.

Ние локализираме и отстраняваме проблема

Ще ви кажем как да намерите и отстраните проблем, причинен от грешка F08, използвайки пералната машина Ariston Aquatic като пример. Важно е да се отбележи, че такава грешка често се елиминира просто чрез рестартиране (дезактивиране) на пералната машина Ariston 2 или 3 пъти. Ако това не помогне, направете следното:

 • Изключваме пералнята от всичко възможно и я изваждаме някъде на свободно място, така че да има удобен достъп до тялото от всички страни;
 • отстранете задната стена, като развиете винтовете, които я държат;
 • снимайте местоположението на проводниците, отиващи към контактите на нагревателния елемент и температурния сензор;
  снимане на местоположението на проводниците на нагревателния елемент на пералната машина Ariston
 • премахваме проводниците и след това, като вземем мултицет, измерваме съпротивлението на нагревателния елемент и температурния сензор, ако устройството показва от 20 до 30 ома - всичко е наред, ако показва 1 или 0, частта се нуждае да бъдат заменени.

Ако след звънене на нагревателния елемент и температурния сензор не откриете нищо необичайно, няма изтичане на ток, няма „залепване“ на сензора, няма отворена верига, тогава трябва внимателно да проверите окабеляването. Най-добре е първо да го проверите визуално и след това да го проверите с мултицет. Ако окабеляването е непокътнато, тогава проблемът е или в контролния модул, или във веригата на превключвателя за налягане. Как да проверите самия сензор за ниво на водата и неговата верига е описано в статията Проверка на превключвателя за налягане на пералната машина, така че в рамките на тази публикация няма да се повтаряме.

Панел за пералня Ariston Aqualtis

Ако след проверка на веригата на превключвателя за налягане не откриете никакви отклонения, ще трябва да признаете, че неизправността е възникнала в електронния модул на пералната машина. Ремонтът на електронен модул не винаги е труден и скъп, но ако влезете в него сами, това може да завърши тъжно за цялата платка и тогава ремонтът на машината определено ще струва доста пари. За да предотвратите подобни проблеми, трябва да оставите настрана мислите за независим ремонт на електрониката на пералната машина Ariston и да поверите този въпрос на професионалист.

Забележка! Приблизително в един от 100 случая FPS може да е виновникът за грешката F08 в старите машини Ariston. Така че преди да се обадите на техник, би било добре да проверите и този детайл.

В заключение отбелязваме, че грешка с код F 08 най-често показва отворена верига в отоплителния кръг или превключвателя за налягане, но са възможни и проблеми с контролния модул. Така че по време на диагностичния процес трябва да бъдете възможно най-внимателни и най-важното е да прецените правилно силните си страни, защото не всички грешки могат да бъдат отстранени със собствените ви ръце. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня