EFO грешка в пералня Electrolux

EFO грешка в пералня ElectroluxАко „домашният асистент“ ви уведоми за неизправност, като покаже код за грешка на дисплея, трябва да погледнете не само обозначението на неизправността, но и нейните „симптоми“. Комбиниран анализ на резултатите от системата за самодиагностика и поведението на пералната машина ще даде пълна картина на слабото място на автоматичната машина. Грешката EFO на перална машина Electrolux може да се появи в няколко случая. Какво трябва да направите, ако вашето оборудване ви покаже това съкращение?

Да започнем с очевидните проблеми

Ако пералнята издаде код EFO, първата стъпка е да се премахнат очевидните причини за грешката. Те могат да бъдат оценени с просто око. Може би говорим за прекомерно образуване на пяна в барабана на пералнята. Уверете се, че сте поставили прах за автоматично пране в тавата, а не препарат за ръчно пране.

Съвременната технология на Electrolux е много чувствителна към нивото на пяна и именно повишеното разпенване може да причини грешка.

Ако кодът за грешка се показва много често, но все още не при всяко пране, проблемът може да е в количеството перилен препарат. Опитайте се да заредите точно толкова прах в тавата, колкото се препоръчва от стандартите. Пералната машина може да реагира рязко на предозиране на перилни препарати и да покаже грешка на дисплея EFO. Също така е добра идея да изплакнете старателно дозатора на пералната машина.

Почистване на дренажната система

Ако проблемът не е предозиране или объркване на прах за пране, ще трябва да проверите дренажната система. Кодът за неизправност може да е следствие от запушен филтър за отпадъци, натрупване на мръсотия и отлагания в спиралата, на работното колело или в дренажна помпа.филтърът може да се наложи да се почисти

Може би решението на проблема ще бъде почистването на дренажния филтър. Елементът се намира в долната част на пералната машина, зад специална врата или фалшив панел. След като получите достъп до филтърния елемент, трябва да хванете капака му и да го превъртите отдясно наляво. Преди да започнете ремонта, се препоръчва да покриете пода с кърпа.

Ако филтърът за боклук е бил почистван изключително рядко или изобщо не е бил почистван, тогава може да не успеете да развиете капака от първия път. Когато капакът се движи бавно, е важно да се контролират силите, за да се избегне счупването на частта. Ако филтърът пасва като ръкавица и не можете да го извадите от корпуса, опитайте да стигнете до него от дренажната помпа.

Ако върху резбата се е образувала плака или тя е „заседнала“, филтърът не може да се развие дори от страната на помпата. Ще бъде по-лесно да извадите елемента от пералнята Electrolux заедно с охлюва и след това в по-удобна позиция, като използвате домакински инструменти, внимателно извадете филтъра или го издърпайте със сила. При отстраняване на елемента водата, останала в дренажната система, ще изтече от отвора. Следващите стъпки за ремонт ще бъдат почистване на филтърния елемент и неговото гнездо от остатъци и отлагания на мръсотия.

Ситуацията може да се коригира и чрез почистване на дренажния маркуч, в чиято кухина понякога се образува запушване.

Проверете състоянието на канализационната тръба, може би пералната машина реагира специално на запушена дренажна мрежа. Въпреки това вероятността проблемът да е в инженерните комуникации е близо до нула.

Проблеми със системата за контрол на водата

Някои съвременни перални машини Electrolux са оборудвани със система Aquastop, която предпазва оборудването от аварийни течове.В този случай автоматичната машина е оборудвана със специална тава с вграден сензор, който измерва нивото на водата, натрупана в контейнера. Ако има съд, ще бъде по-трудно да получите достъп до дренажната помпа през дъното на уреда; ще трябва да премахнете дъното на SMA.

Кодът за грешка EFO обикновено показва незначителни повреди, които можете да поправите сами без помощта на професионалисти.

Когато сензорът блокира или се натрупа вода в тигана, интелигентността понякога показва грешка EFO. Затова си струва да погледнете в тигана, да проверите дали има течност в него и в какво състояние е сензорът. Когато пълните тигана с вода, трябва да изключите машината от мрежата, да затворите крана за пълнене и да продължите да търсите теча. Ако съдът е празен, проверете дали сензорът работи. Ако се открие повреда, инсталирайте нов контролен елемент.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня