Грешка E90 в пералня Zanussi

Грешка E90 в пералня ZanussiКодовете за грешки са един вид предупредителна система за потребителя, че нещо не е наред с неговия пералня. Пералните Zanussi също имат тази функция, но някои кодове са доста лесни за разбиране, докато други изискват грижи; кодът за грешка E90 е в последната категория. Дори и да го нулирате, след 3-4 цикъла ще се появи отново, което неизбежно ще постави собственика в ступор. Какво да направите в този случай и какви са причините за грешка E90?

Защо се появи грешката?

По правило проблемът с редовното появяване на този код е естествено свързан с пренапрежения в мрежата. Ако внимателно наблюдавате машината, ще забележите, че грешка E90 се появява, когато светлината „мига“ или, да речем, хладилникът или микровълновата печка се забавят и SM работи по това време. Всяко внезапно повишаване/намаляване на напрежението води до съответен проблем. Ако обаче случаят е изолиран, можете безопасно да нулирате кода и да забравите за него за дълго време.

 • Изключете напълно уреда за 8-10 минути.
 • Стартирайте машината.
 • Натиснете и задръжте едновременно бутона за избор на вид пране и последните два бутона на панела (обозначенията варират от модел на модел).
 • Докато държите натиснати тези 3 клавиша, изключете отново машината.
 • Стартирайте след няколко минути.

Ако всичко е направено правилно, когато включите устройството, ще видите, че грешка E90 вече не е на дисплея и машината може безопасно да продължи да работи до следващото прекъсване на захранването. В някои случаи обаче такова просто рестартиране не помага, тъй като скокът води или до повреда на електронния модул, или до неговия отказ. За да сте сигурни, трябва да диагностицирате контролната платка.

Ремонт на контролния модул

Премахването на електронната платка на пералните машини Zanussi не е трудно - просто трябва, в зависимост от модела, да изключите предния панел или горния панел. След като стигнете до модула, можете лесно да го премахнете.

внимание! Въпреки факта, че съвременните модели са оборудвани с функция за защита на електрониката от неправилна инсталация (т.е. терминалите не могат да бъдат инсталирани неправилно), по-добре е да спестите време, като правите бележки или заснемате/фотографирате процеса на премахване на платката, така че че по-късно няма да има трудности по време на монтажа.

контролен модул от ZanussiСлед като премахнете модула, струва си да го инспектирате и да определите дали е необходима намеса на специалист или можете сами да извършите ремонта, като имате само някои умения. Може би проблемът е различен и няма да се налага да коригирате нищо. Ето признаците, че не можете без специалист:

 • по дъската се виждат следи от изгаряне, обгаряне или потъмняване;
 • лаковото покритие на амортизиращите намотки има повреден външен вид (прегаряне, микропукнатини и др.);
 • главите на кондензатора са подути или разкъсани на напречния прорез;
 • краката на микросхемата не са идентични по външен вид, цвят, форма и т.н. това показва наличието на повреда;
 • Мястото за инсталиране на процесора е потъмняло.

В горните случаи ще трябва да се консултирате със специалист за отстраняване на проблема, освен ако не сте професионален запоител, тъй като е малко вероятно да се справите без повторно запояване на някои елементи.

Ако токовите удари са често срещани във вашия апартамент, има два начина да минимизирате щетите. Най-надеждният начин е да закупите и инсталирате стабилизатор на напрежението, като свържете SM и / или други устройства към него. Второто е да изключите машината от мрежата, ако е възможно. Ако в момента не се изтрива, а има прескачане, това по никакъв начин не се отразява на устройството.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Ирина Ирина:

  Пиша от 2022! Благодаря ви много, изчистих грешката и машината изтрива. В противен случай ще трябва да викаме експерти и да плащаме!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня