Грешка E90 в пералня Electrolux

Грешка E90 в пералня ElectroluxГрешка E90 на перални машини с марка Electrolux има доста интерпретации. По време на различни повреди на екрана на устройството може да се покаже код за грешка. Потребителите, изправени пред E90, не знаят какво е най-добре да проверят първо, за да върнат машината към предишната си производителност. Ще говорим по-нататък за това как сами да идентифицирате повредата и да локализирате повредата.

Декодиране от производителя на машината

Как производителят на перално оборудване интерпретира грешка? Electrolux издава код, ако няма връзка в контролния модул на дисплея на пералната машина. В този случай инструкциите за експлоатация препоръчват диагностика на контактите на съединителя. Може би са се окислили, тъй като машината обикновено е в баня с висока влажност. За да коригирате ситуацията, ще трябва да почистите контактите и да ги третирате с алкохолен състав.

Машината Electrolux издава код E90, съгласно инструкциите на производителя, дори ако основната контролна платка се повреди. Много е трудно да ремонтирате модула сами, така че с такъв проблем трябва да се свържете с професионални сервизи.Възможна повреда на контролния модул

Въпреки това, въз основа на дългогодишна практика, експертите казват, че в повечето случаи електрониката на автоматичната пералня не е виновна, както и захранващите кабели и контакти. Често пералнята показва код за грешка E90, когато има проблем с дренажната помпа. По-рядко причината за грешката е запушен маркуч или дренажна тръба или филтър за боклук.

Тъй като кодът E90 може да се появи поради неизправности, които не са подобни една на друга, диагностицирането на автоматична машина трябва да се вземе възможно най-сериозно.

Интуитивен ремонт

Какво трябва да направя, ако дисплеят показва код E90? Преди всичко се препоръчва да проверите филтъра за боклук и дренажния маркуч за запушвания. Ако не се намери нищо, не бързайте да изваждате помпата от корпуса. Опитайте следното:

 • свалете горния капак на пералната машина, като развиете двата закрепващи винта;
 • вземете сешоар;
 • Изсушете добре командното устройство и всички контакти, свързани с него.

Изсъхването на частта отнема много време. След пълно отстраняване на влагата от модула има голяма вероятност да се елиминира грешка E90. Ако тази мярка не помогне, ще трябва да проверите дренажната помпа. Ако помпата е в пълна изправност, по-добре е да се свържете със сервизен център, където техник ще диагностицира главния контролен модул и ще го ремонтира.

Премахване и проверка на помпата

Можете да стигнете до дренажната помпа на модерни автоматични машини, без да разглобявате корпуса. За да получите достъп до помпата, трябва да изключите захранването на пералната машина, да изключите оборудването от комуникационните мрежи, да отстраните останалата вода от резервоара през тръбата за аварийно източване, да премахнете дозатора и да поставите машината на дясната стена , като преди това е постил пода с парцал.

Повечето перални машини с марка Electrolux нямат дъно, така че разположените отдолу елементи са свободно достъпни.

Тази функция на дизайна опростява ремонта. От друга страна, долните компоненти може да се повредят при пренасяне или транспортиране на оборудването или ако са изложени на отломки и прах.

Някои модели перални машини имат дъно, което е представено под формата на капак.В тази ситуация също е необходимо да поставите оборудването настрани и да развиете болтовете, държащи долния капак. Подпрете дъното с плоска отвертка и издърпайте капака. Това ще отвори достъп до „вътрешностите“ на машината.свалете и проверете помпата

Когато автоматичната машина е оборудвана със защитна система срещу аварийни течове, нейният дизайн включва тава със сензор за нивото на водата, който също трябва да бъде отстранен. Какво трябва да направя, за да получа достъп до помпата при такива модели? Трябва:

 • извадете захранващия кабел на пералната машина от контакта, изключете маркуча за подаване на вода и дренаж;
 • отстранете останалата течност от резервоара с помощта на маркуч за авариен дренаж или филтър за боклук;
 • преместете машината на място, удобно за по-нататъшна работа;
 • извадете дозатора за перилен препарат;
 • поставете картечницата от дясната й страна, покривайки пода с парцал;
 • като използвате шлицова отвертка, издърпайте 4-те ключалки, държащи таблата;
 • Изключете окабеляването от сензора, прикрепен към тигана, и извадете контейнера.

Когато водата попадне в съда, сензорът за течове изпраща сигнали до контролния модул, който спира работата на пералната машина, предотвратявайки наводняване; контактите му трябва да бъдат изключени.

След като намерите дренажната помпа, трябва внимателно да я инспектирате. Основната грешка на неопитни занаятчии е желанието незабавно да се провери помпата с мултицет. В повечето случаи проблемът не е в електрическата част. Решението на проблема със счупена дренажна помпа често е да се почисти от отломки, мръсотия и косми, натрупани вътре.

Дренажната система на автоматичните машини от всяка марка е проектирана по такъв начин, че по-голямата част от отломките, които попадат вътре заедно с предметите, заредени за пране, в крайна сметка се утаяват в дренажния филтър.Въпреки това, дори малка част от отломките, които попадат върху работното колело на помпата, са достатъчни, за да повредят помпата.

Ситуацията може да се коригира чрез щателно почистване на дренажната помпа. Ако вътре не се открият частици отломки или мръсотия, проверете елемента с мултицет. Ако се установят проблеми, трябва да се монтира нова дренажна помпа.

Ако всички опити, които можете да направите сами, са завършени и пералната машина все още показва код за грешка E90, препоръчително е да потърсите помощ от специалисти. За обикновения потребител е много трудно да ремонтира самостоятелно контролния модул на системата.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня