Пералня Daewoo показва грешка E9

Пералня Daewoo показва грешка E9Съвременните перални машини Daewoo са в състояние самостоятелно да откриват и определят проблема благодарение на вградената система за самодиагностика. Машината забелязва повреда и информира потребителя за нея чрез дисплея - на екрана се показва кодова комбинация. Остава само да отворите инструкциите и да дешифрирате „съобщението“. Често машината „радва“ потребителя с грешка E9, което показва неизправност на превключвателя за налягане. Ще трябва да проверите сензора за ниво и, ако е необходимо, да го почистите или смените.

Сензорът за ниво наистина ли е счупен?

Според инструкциите грешка E9, показана на дисплея, показва проблеми с превключвателя за налягане. Но в действителност това не винаги е така - пералните машини Daewoo са оборудвани с доста надеждни и висококачествени сензори за ниво. Такива устройства рядко се развалят и по-често възникват проблеми с техните контакти. Контактите на превключвателя за налягане на Daewoo, както и на много съвременни перални машини, са направени от чувствителен метал и се окисляват при продължителна употреба на машината в условия на висока влажност. В резултат на това сензорът губи връзка с платката и системата показва грешка E9.

Код за грешка E9 на машини Daewoo показва проблеми със сензора за ниво!

По-добре е първо да проверите версията с окислени контакти. Инструкциите какво да направите са следните:

 • отстранете горния капак от тялото на машината;
 • намерете превключвателя за налягане - пластмасова „кутия“ близо до дясната стена;намерете превключвателя за налягане под горния капак
 • разхлабете скобата, закрепваща тръбата;
 • изключете чипа с окабеляването;
 • извадете сензора от мястото му;
 • Почистете контактите с остър нож.чисти окислени контакти

Ако отстраняването не помогна или контактите бяха чисти от самото начало, тогава пералната машина Daewoo издава код E9 поради счупен превключвател за налягане. В този случай ще трябва да продължите диагностиката, като внимателно проверите сензора и го тествате.

Ние внимателно проверяваме детайла

Диагностиката на превключвателя за налягане започва с проверка. Понякога причините за неизправността на сензора се крият в неговата тръба: тя се запушва или поврежда и устройството спира да реагира на натиск. В този случай е лесно да забележите повредата - пукнатини и прах в маркуча ще ви кажат за това.

Ако всичко е наред външно, тогава преминаваме към проверка на налягането на сензора. Взимаме тръба, съизмерима с фитинга, прилагаме я към превключвателя за налягане и леко духаме. Чухте ли няколко кликвания? След това контактите се затварят, устройството работи. „Мълчание“ означава, че релето е счупено и трябва да бъде сменено.

Превключвателят за налягане не работи поради запушване, повреда или естествено износване.

Следващият етап е тестване с мултицет. Продължаваме така:

 • разберете електрическата верига на превключвателя за налягане;
 • отбелязваме към кои контакти може да се свърже тестерът;
 • включете мултиметъра на „Омметър“;проверка на превключвателя за налягане с мултицет
 • прилагайте сондите;
 • духайте в тръбата;
 • Ние оценяваме стойността на таблото.

Обикновено "издухването" на превключвателя за налягане трябва да промени първоначалните показания на мултиметъра. Ако стойността остане същата, тогава сензорът е счупен. Не подлежи на ремонт - само се заменя с нов.

Да сменим превключвателя за налягане

По-често грешка E9 може да бъде нулирана само по един начин - чрез подмяна на превключвателя за налягане. Не е възможно да се ремонтира сензорът и не се препоръчва: по-лесно и по-евтино е да закупите нов. Цената му варира в рамките на 1000 рубли. Основното е да се съсредоточите върху серийния номер на Daewoo при покупка. Не е необходимо да викате специалист за смяна на датчика.Можете сами да извършите ремонта, като използвате следните инструкции:

 • изключете машината от комуникациите;
 • намерете превключвателя за налягане и изключете кабелите, свързани към него;
 • разхлабете задържащите крепежни елементи и скоби;

Преди да демонтирате превключвателя за налягане, направете снимка на първоначалното му положение, за да не направите грешка при повторно свързване на кабелите!

 • отстранете дефектния сензор;
 • инсталирайте нов превключвател за налягане в „гнездото“;Пресостат за автомобил Daewoo
 • закрепете релето с винтове и скоби;
 • свържете окабеляването.

След смяната сглобяваме машината обратно и пускаме пробно пране. Включваме всяка бърза програма и чакаме водата да се напълни. Ако барабанът е пълен, цикълът е започнал и грешка E9 не се появява на дисплея, тогава всичко е направено правилно. Ако грешката се повтори след инсталирането на нов пресостат, това означава, че проблемът не може да бъде коригиран. Може би проблемът е в електрониката - имаше повреда в контролната платка. В този случай е по-добре да откажете независима диагностика и ремонт и да се свържете със сервизен център.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Вадим Вадим:

  Ако сте сменили четките на двигателя, трябва да ги шлайфате. Грешката се появява, когато скоростта се увеличи. Разтриваме четката с шкурка и всичко е изорано :)

 2. Граватар Анонимен Анонимен:

  Благодаря брато.
  Просто не можете да си представите колко много сте помогнали.
  Никога не бих го познал.
  Без да свалям двигателя, само 20 пъти пуснах режима на въртене и свикнаха.
  Първо веднага изскочи грешката, след това на 7,6,5 и т.н. минута и скоро всичко се оправи.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня