Грешка E8 в пералня Daewoo

Грешка E8 за пералня DaewooАко пералната машина Daewoo изведе на дисплея „Грешка E8“, тогава предстои сериозна диагностика. Отстраняването на неизправности се усложнява от факта, че няколко елемента на системата могат да доведат до такъв код наведнъж, от тахогенератора и двигателя до контролния панел. За да локализирате проблема, ще трябва последователно да проверявате всички възможни „виновници“. Трудно е да направите това без помощта на професионални занаятчии, но е възможно, ако следвате нашите инструкции.

Какво означава този код?

Можете да видите грешка E8 и на двата модела Daewoo с вертикално зареждане и перални машини с предно зареждане. Годината на производство на машината няма значение: както модерните, така и остарелите машини са изложени на риск. Що се отнася до източника на проблема, производителят предоставя следното декодиране на кода:

 • повреда на тахогенератора, отговорен за регулирането на оборотите на двигателя (наричан още сензор на Хол);
 • неизправност на контролния модул (по-точно, изгаряне на един от елементите на платката, най-често триак за управление на двигателя);
 • повреда на двигателя.

Не се препоръчва самостоятелно диагностициране и ремонт на контролната платка, тъй като това ще изисква изключително внимание, специални знания и оборудване.

Проверката на машината по време на работа ще помогне за по-точното определяне на причината за проблема. Така че, ако барабанът за пране не се ускорява до зададената скорост, върти се бавно или дори стои в средата на цикъла, тогава първо проверяваме двигателя. Когато машината, напротив, ускорява твърде много или постоянно скача от минимум до максимум, тогава трябва да обърнете внимание на сензора на Хол. Но най-често дефектната платка се изявява, така че е по-добре първо да диагностицирате контролния модул.

Тестване на елементите на таблото за управление

И така, вие сте решили сами да ремонтирате таблото за управление. Тогава ще трябва сами да разберете кой елемент от модула, отговорен за работата на двигателя, е повреден. За да не гадаете и експериментирате, по-добре е да улесните задачата си с електрическа схема на електронния блок. Обикновено се намира във фабричните инструкции на пералнята.

С невъоръжено око се виждат механични повреди на платката, изгорели контакти и разкачване на електроди.

След това разглобяваме горната част на машината и внимателно премахваме дъската. Преди да започнем тестването с мултицет, ние проверяваме модула от двете страни, опитвайки се да видим очевидни драскотини, чипове, разхлабени контакти, изгорели следи или счупени електроди. Ако такава повреда съществува, не е необходима цялостна диагностика - необходимо е само да се отстрани идентифицираният проблем. Когато всичко е визуално наред, струва си да проверите няколко елемента на дъската един по един.

проверете внимателно дъската

 • Кондензатор. Изгорял кондензатор често води до грешка E8. При блоковете на пералните машини той действа като стабилизатор и поема удара от пренапрежения на тока. Невъзможно е да поправите изгорял елемент, ще трябва да демонтирате „кутията“, да изберете подобна и да я запоите с лампа в свободното пространство. Ако инсталирате допълнително филтри, можете да намалите риска от повторно запалване. Но имайте предвид, че кондензатът е свързан към платката само към положителния електрод, а за проверка на съпротивлението на веригата се използва мултицет.
 • Резистори. Най-честата причина за изгаряне на платката са чувствителните резистори.За да коригирате ситуацията, трябва да тествате модула, като измерите съпротивлението с мултицет. Първо, сондите се свързват към първата линия, където стойността трябва да бъде близо до 8 ома, а индикаторът за претоварване - по-малък от 2А. След това се оценява вторият ред, където рестартирането е ограничено до 3-5A. Крайното съпротивление зависи от честотата на блока, например за проста верига параметърът няма да надвишава 10 ома. Ако се регистрират отклонения от нормата, тогава елементите трябва да бъдат повторно запоени. Професионалистите също препоръчват смяна на филтрите.
 • Тиристорен блок. Не работи, ако мрежата е била презаредена над 220 W или е имало импулсивни смущения. В този случай ще бъде трудно да извършите ремонт сами, но е напълно възможно. Първо измерваме отрицателното съпротивление на платката, което на диоди от първи ред не трябва да надвишава 20V. Изходните контакти рядко изгарят, но те също трябва да бъдат проверени. Взимаме тестер, почистваме катода и оценяваме производителността. Когато средната стойност варира в рамките на 12V, тестът е преминал, но в други случаи сменяме дефектния филтър. Купуваме нов елемент и го спояваме през положителния контакт към тиристорния блок. Основното нещо е да наблюдавате състоянието на крехките, но скъпи портове и да почистите напълно модула след приключване на работата.
 • Тригер. Той се разпада поради повреда на кондензатора. Диагностиката се извършва с помощта на мултицет, който е свързан към изходните контакти и филтър, инсталиран наблизо. Ако първият индикатор на тестера е приблизително 12V, а вторият е приблизително 20V, тогава всичко е наред. В противен случай ще трябва да се ремонтира, което ще отнеме много време.Първо, изходните клапани се запечатват, след това се монтира нов тригер и се измерват праговото напрежение и съпротивлението на модулатора. Основното нещо е да внимавате с катода на кондензатора (може лесно да бъде докоснат и повреден при запояване на „съседа“).

Контролната платка на Daewoo е дефектна

Това са основните "болни точки" на контролната платка, които могат да доведат до показване на код за грешка E8. Можете да ги проверите и ремонтирате сами, но само ако имате опит и практически познания. Ако диагностиката на модула не помогна за откриване на проблема, тогава обръщаме внимание на двигателя и тахогенератора.

Проверка и смяна на оборотомера

Ако всичко е наред с контролната платка, тогава търсим проблема вътре в пералнята - на двигателя. Грешка E8 показва проблем с тахогенератора. За да проверите сензора и да го смените, ако е необходимо, трябва да продължите последователно.

Когато разглобявате пералнята, не забравяйте правилата за безопасност: изключете машината от захранването, водоснабдяването и канализацията.

 1. Разглобете машината. Изключете от мрежата и комуникациите, развийте болтовете, държащи задния панел, и го свалете. След това трябва да освободите задвижващия ремък, като издърпате гумата, докато въртите шайбата.оборотомер на SM двигател
 2. Свалете мотора. Запишете местоположението на свързаните проводници на камерата, развийте болтовете, закрепващи двигателя, и като разклатите двигателя напред-назад, извадете частта от корпуса.
 3. Проверете тахогенератора. Първо, трябва да проверите дали контактите са се разхлабили или дали закопчалките са се разхлабили. Такава повреда може лесно да бъде коригирана: ние възстановяваме връзките или укрепваме фиксацията.
 4. Проверете съпротивлението. Проверката се извършва по два начина. В първия случай е достатъчно да измерите съпротивлението с тестер, като отворите конекторите и ги отдалечите от сензора.Обикновено контактите показват приблизително 60-70 ома. Вторият вариант включва измерване с тестер в режим на напрежение, когато сондите се прилагат при едновременно завъртане на двигателя. В работно състояние индикаторите постоянно се променят в рамките на 0,2V.
 5. Оценете състоянието на окабеляването. Самият тахометър рядко се проваля, така че проверяваме целостта на проводниците.
 6. Сменете сензора на Хол. Ако се открие повреда, дефектният тахогенератор трябва да се демонтира и да се инсталира нов.

След ремонта стартираме цикъла и гледаме дали грешка E8 е изчезнала.

Ако и тахогенераторът, и платката работят, тогава моторът вероятно е повреден. С такъв проблем е по-добре да се свържете с специалист, който ще ви каже какво да правите и в какъв ред.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня