Грешка E70 в пералня Zanussi

Грешка E70 в пералня ZanussiНай-често кодовете за грешки в съвременните перални машини показват един възникнал проблем, но понякога не е лесно да се разберат инструкциите на дисплея. Например, грешка E70 в пералня Zanussi показва, че домакинският уред е открил неправилни данни от температурния сензор. Това може да бъде свързано или със самия температурен сензор, или с водния нагревателен елемент, или с неговата верига. Нека да разберем как точно да открием неизправност в такава ситуация и да възстановим работата на „домашния асистент“.

Нека обърнем внимание на нагревателния елемент

Трябва да започнете с това, което най-често се проваля, когато се появи кодът за грешка E70 - това ще спести време. Затова първо трябва да проверите бойлера, разположен в долната част на уреда точно под резервоара.отстранете задната стена на кутията

За да получите свободен достъп до него, трябва да използвате обикновена отвертка Phillips, за да премахнете всички крепежни елементи от задния панел на кутията и след това да преместите панела настрани. Отдалечете уреда от стената или го извадете от кухненския модул, за да улесните всички следващи манипулации.

Като предпазна мярка, не забравяйте да изключите електрическия уред от всички комуникации, преди да започнете ремонтни дейности.

След като имате достъп до нагревателния елемент за вода, термистора и окабеляването, не бързайте да разглобявате устройството. Първо направете снимка на това как всичко е свързано правилно, за да ви помогне да се ориентирате по време на повторното сглобяване. Какво да правите след това?

 • Освободете окабеляването.ако водата попадне върху нагревателния елемент, ще има късо съединение
 • Настройте обикновен мултиметър в режим на измерване на съпротивлението, настройте го на 200 ома и прикрепете сондите на тестера към клемите.Нека внимателно да проверим нагревателния елемент с мултицет
 • Ако нагревателният елемент е в ред, тогава стойността на дисплея ще бъде в диапазона от 26-28 ома. Ако устройството показва „1“, значи е настъпила вътрешна повреда в устройството, а ако „0“ - късо съединение. Във всеки от тези два случая ще трябва да закупите нов нагревателен елемент, тъй като ремонтът е просто невъзможен.
 • След това трябва да проверите за повреда на корпуса. Настройте тестера в режим на зумер и настройте контакт. Ако чуете характерно скърцане, след като прикрепите сондата на мултиметъра към клемата, тогава в тази ситуация ще трябва да смените частта.

Ако сте убедени, че нагревателният елемент трябва да бъде сменен, тогава трябва да продължите към демонтажа. В редки случаи това е трудно да се направи поради факта, че уплътнението, предпазващо нагревателя, сериозно увеличава обема си и затруднява отстраняването на елемента. В такава ситуация трябва стриктно да следвате нашите инструкции.

 • Третирайте гуменото уплътнение с обикновен WD-40 или друга техническа смазка.
 • Изчакайте около 15 минути.отстранете нагревателния елемент
 • Отстранете термистора.
 • Развийте болта, закрепващ нагревателния елемент за вода.термисторът може да се е провалил
 • Плавно завъртете нагревателния елемент и го извадете от тялото на SM.

Трябва да закупите нов нагревател, точно същият като този, който сте имали преди. За да направите това, можете да използвате серийния номер на пералнята Zanussi, който е посочен на тялото, или просто да вземете дефектната част със себе си в магазина. Не забравяйте да почистите седалката на нагревателния елемент от различни замърсители, преди да инсталирате нов. Можете също така да почистите резервоара, който ще бъде лесно достъпен там, където обикновено се намира бойлерът.

Нека тестваме температурния сензор

След това можете да преминете към температурния сензор, инсталиран между контактите в тялото на нагревателния елемент. Издърпването му е много просто - трябва да хванете пластмасовия контакт с пръсти и внимателно да издърпате частта.След това можете да проверите елемента със същия мултицет.

 • Настройте тестера в режим на тест за съпротивление.
 • Свържете сондите към контактите на температурния сензор.провери термистора
 • Потопете самия сензор в топла или гореща вода.

При никакви обстоятелства не мокрете контактите на температурния сензор.

 • Уверете се, че устройството е предало текущите стойности на дисплея.

Най-простото нещо, което остава, е да сравните резултата с нормалните стойности. Например, ако потопите температурния сензор във вода, загрята до 20 градуса по Целзий, термостатът ще покаже приблизително 6000 ома. Съответно, колкото повече се охлажда водата, толкова по-малко ще бъде числото и обратно. Но ако получените стойности не отговарят на реалността и не се променят, тогава температурният сензор е повреден. Не може да се ремонтира, така че ще трябва да закупите нова част.

Можете да го закупите в почти всеки магазин за хардуер или в Интернет. За да не направите грешен избор, вземете със себе си старата дефектна част или внимателно проверете серийния номер, когато поръчвате.

Препоръки от професионалисти

И накрая, ще изброим редица съвети от експерти, които ще ви помогнат да се грижите за вашия „домашен помощник“ със собствените си ръце, винаги да реагирате на най-малките промени своевременно и да предотвратите появата на кода за грешка E70. Нагревателният елемент е един от най-важните компоненти в системата, така че трябва да се следи внимателно. Проверявайте го от време на време - ако откриете черни петна по тялото, подобни на малки петна, тогава най-вероятно това е повреда в тялото.

Нагревателят на водата също е много важен, защото може да причини повреда на тялото на пералнята. В този случай съществува риск от токов удар при докосване на метална част на пералната машина.

Внимателно проучете нагревателния елемент - това ще ви позволи да разберете процеса на запечатване. Когато монтирате елемента в гнездото му в резервоара, затягате гайката върху резбата и гумената част на крепежния елемент се разширява. Благодарение на това нагревателният елемент е херметически фиксиран в резервоара, предотвратявайки проникването на вода в тялото на домакинския уред.къде да намеря нагревателен елемент

Ето защо, преди да демонтирате нагревателя, е важно да отстраните гайката и да натиснете резбования прът, така че да падне навътре. Едва след това можете да премахнете нагревателния елемент, след като го отстраните с малка отвертка. Това трябва да се направи много внимателно, тъй като има голям риск от случайно увреждане на крехкия резервоар SM.

Уверете се, че когато сглобявате отново, нагревателният елемент за вода пасва ясно в своето гнездо, разположено на дъното на резервоара. Ако нагревателният елемент е дори малко по-висок от стандартното си място, той ще докосне барабана, което ще можете да откриете само по време на цикъла на центрофугиране.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня