Грешка E70 в пералня Electrolux

Грешка E70 в пералня ElectroluxКакво показва грешка E70 в пералня Electrolux? В 90% от случаите този код показва неизправност на температурния сензор. В останалите десет процента причината за замръзване на пералнята ще бъде повреда на нагревателния елемент или повреда на окабеляването на веригата на нагревателния елемент. Нека да разберем дали е възможно да поправите „домашния асистент“ със собствените си ръце и откъде да започнете диагностиката на оборудването.

Нека извадим и тестваме температурния сензор

Ако забележите този код за грешка на дисплея на SMA Electrolux, незабавно изключете захранването на оборудването. Грешка E70 показва неправилна работа на температурния сензор, по-рядко на самия нагревателен елемент. За да извършите диагностика, ще трябва да стигнете до елементите, като разглобите тялото на пералната машина.

Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • уверете се, че машината е изключена;
 • затворете крана, който регулира подаването на вода към машината;
 • преместете шайбата далеч от стената, за да стигнете до задната част на кутията;
 • Развийте винтовете, държащи задния панел на пералната машина;отстранете задната стена на кутията
 • отстранете задната стена на кутията и я преместете настрани;
 • отстранете окабеляването от сензора към външния температурен регулатор (първо направете снимка на схемата на свързване);Нагревателният елемент на Electrolux се счупи
 • разхлабете винта, фиксиращ нагревателния елемент;
 • извадете температурния сензор от тръбния нагревател.

За да проверите температурния сензор и нагревателния елемент, ще ви е необходим мултицет.

След това се измерва съпротивлението, произведено от термистора. Какво да направите след това:

 • превключете мултиметъра в режим на омметър;
 • Поставете сондите на тестера срещу контактите на температурния сензор. При 20°C термисторът трябва да осигурява съпротивление от 6000 ома;проверка на температурния датчик в CM
 • спуснете температурния сензор в топла вода, без да отстранявате сондите на мултиметъра (уверете се, че контактите на термистора не се намокрят);
 • Оценете показанията на екрана на тестера - те трябва да паднат. Така че, при температура на водата 50°C, температурният сензор трябва да изведе около 1350 ома.

Ако стойностите на дисплея на мултиметъра не отговарят на стандарта или не се променят, когато термисторът е потопен в гореща вода, тогава температурният сензор е повреден. Не може да се ремонтира; елементът ще трябва да бъде сменен. Закупува се нов термостат за определен модел Electrolux.

Проверка и подмяна на нагревателния елемент

Какво да направите, ако по време на диагностиката се окаже, че температурният датчик работи? След това ще трябва да проверите нагревателния елемент. Има достатъчно причини нагревателят да не работи. Това включва твърда чешмяна вода, нискокачествени перилни препарати, често използване на режими на пране при висока температура и пренапрежения на тока.

На някои предни панели нагревателният елемент е разположен отдолу, отпред. В такава ситуация ще трябва да премахнете капака и предната стена на кутията. Повечето перални машини са автоматични Нагревателният елемент Electrolux е разположен отзад, под резервоара. При шайби с горно зареждане, тръбният нагревател е разположен отстрани, така че ще трябва да премахнете десния или левия панел.

Какво да направите, за да проверите нагревателния елемент:

 • изключете захранването на SMA;
 • затворете спирателния вентил;
 • частично разглобете тялото на SMA, за да стигнете до нагревателния елемент;
 • направете снимка на това как проводниците са свързани към тръбния нагревател (това ще ви помогне да избегнете грешки по време на повторното сглобяване на SMA);
 • изключете окабеляването от нагревателния елемент;развийте гайката на нагревателния елемент
 • откачете чипа на температурния сензор от нагревателния елемент;
 • като използвате гнездо 10 mm, завъртете централната гайка, закрепваща нагревателния елемент;
 • натиснете болта, така че да се „скрие“ вътре;
 • вземете нагревателния елемент и, като се люлеете, го издърпайте от „гнездото“.натиснете щифта и издърпайте нагревателния елемент

Възможно е да възникнат трудности при отстраняването на нагревателния елемент. Уплътнителната гума увеличава обема си и пречи на демонтажа. Затова можете да налеете малко препарат за миене на съдове в пролуката между уплътнението и нагревателя. Чрез плъзгане ще бъде по-лесно да получите елемента.

С мултицет се извършва и диагностика на тръбния нагревател. Тестерът се превключва в режим на определяне на съпротивлението, след което неговите сонди се прилагат към контактите на нагревателния елемент. Показанията ще зависят от мощността на нагревателния елемент. Например при 1,8-1,9 kW изходното съпротивление трябва да бъде 25-30 ома.старият нагревател работи ли?

Нула, едно или много голямо число, показано на дисплея на мултиметъра, ще покаже неизправност на нагревателния елемент. Нагревателният елемент не може да бъде ремонтиран и ще трябва да бъде заменен. Закупуват се нови компоненти за конкретен модел Electrolux. Можете да отидете в магазина с демонтирана част - това ще улесни продавача при избора на аналог.

Когато показанията на екрана на мултиметъра са нормални, не забравяйте да проверите нагревателния елемент за повреда. За да направите това, тестерът се превключва в режим на набиране. Едната сонда се опира в клемата на нагревателя, а другата в тялото на елемента. Ако измервателният уред започне да "скърца", тогава нагревателният елемент е повреден и трябва да бъде сменен.

Преди да инсталирате нов нагревателен елемент, почистете „гнездото“ на седалката от котлен камък, отломки и мръсотия.

Новият тръбен нагревател се фиксира в корпуса с предварително отстранената гайка. Важно е да го затегнете внимателно, в противен случай е лесно да се деформира уплътнителното уплътнение. След това всички проводници и чипът на температурния сензор са свързани към контактите на нагревателния елемент. След това се сглобява тялото на пералнята и се стартира пробно пране.Каква е мощността на нагревателния елемент на пералнята?

В случай на грешка E70 на SMA Electrolux, можете да разрешите проблема сами, без да се обаждате на техник. Основното нещо е да не се отклонявате от инструкциите и да спазвате правилата за безопасност.Цената на мултицет е ниска - можете да закупите устройството за $3-4. Тестерът също ще е необходим в бъдеще за диагностика на вашата автоматична машина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня