Грешка E7 в пералня Gorenje

Грешка E7 в пералня GorenjeАко вашата пералня Gorenje внезапно спре и покаже „E7“ на дисплея, това означава, че има затруднения с източването. Машината не може да изпразни резервоара и да завърши прането; освен това, тъй като барабанът е пълен, е невъзможно да отворите люка и да извадите нещата. Трудно е веднага да се каже къде точно е възникнала повредата - необходима е последователна диагностика на всички ключови дренажни възли. Дори обикновен потребител може да се справи с нулирането на грешка E7. Основното нещо е да запомните предпазните мерки и да следвате определени инструкции.

Какво означава грешката?

Появата на грешка E7 на дисплея на Gorenje винаги показва проблеми с дренажната система. С прости думи, машината не може да изпомпва вода от резервоара: дренажът е твърде бавен и в рамките на измереното време нивото на течността не пада под “мин.". Първо, пералнята се опитва да повтори нулирането, но след втория неуспешен опит отменя цикъла, спира да отговаря на потребителски команди и показва предупредителен код. Пералнята Gorenje има затруднения при източване поради няколко причини:

 • дренажният филтър е запушен;
 • помпата е повредена, запушена или е загубила връзка с контролната платка;
 • превключвателят за налягане е неуспешен;
 • таблото за управление е счупено.

Грешка E7 показва проблеми с дренажа, филтъра, помпата, превключвателя за налягане или електронния блок.

Симптомите на всяка изброена повреда са почти идентични, така че без диагностика не може да се определи причината за повредата. Ще трябва да проверите всеки възможен проблем един по един, като започнете от най-простия, филтъра, и завършите с най-сложния - контролната платка. Ще разгледаме подробно какво точно да направим и в каква последователност.

Филтърният елемент чист ли е?

Диагностиката на дренажната система на пералната машина Gorenje започва с филтъра за боклук. Това е спираловидна дюза, върху която се утаяват остатъците, попаднали в машината. Без навременно почистване "спиралата" се запушва, предотвратявайки изтичането на вода от резервоара в канализацията. Инструкциите какво да направите са прости: намерете филтъра, развийте го и го почистете от мръсотията. По-подробно алгоритъмът е следният:

 • изключете захранването на пералнята и я „изключете“ от водоснабдяването;
 • намерете правоъгълна или кръгла врата за технически люк в долния десен ъгъл на тялото;никога не е почиствал филтъра
 • повдигнете вратата с плоска отвертка и я разкачете от тялото;
 • поставете контейнер под отворения филтър за събиране на вода (обикновен леген ще свърши работа);
 • хванете издатината на филтъра и започнете да развивате (бавно, по посока на часовниковата стрелка);
 • Отстранете дюзата и съберете разлятата вода.

След като извадим филтъра, започваме почистването. Първо се почистват големи отпадъци, след това повърхността на спиралата се третира със сапун и четка за зъби и накрая се измива с вода. За премахване на силно замърсяване, дебел слой котлен камък или втвърдена сапунена утайка се препоръчва накисване на дюзата в топъл лимонов разтвор за 1-3 часа.

След това преминаваме към почистване на седалката на филтъра. Измиваме стените на дупката със сапунена гъба и изваждаме останалите отпадъци. Не забравяйте да осветите вътре с фенерче и да проверите останалите дренажни елементи: тръби, охлюв и помпа. Особено внимание трябва да се обърне на работното колело на помпата - то често е блокирано от наранена коса или заседнал предмет. Всичко ненужно трябва да се премахне, в противен случай грешката няма да бъде изчистена.

Да проверим помпата

Код за грешка E7 също се появява, ако има проблеми с помпата. Самата помпа рядко се задръства; по-често се поврежда поради естествено износване или прекъсване на захранването.За да направите „диагноза“, е необходимо да демонтирате устройството и да го прегледате. Процедурата е следната:

 • изключете Gorenje от комуникациите;
 • източете водата от барабана и резервоара за прах, ако машината е оставена с пълен резервоар;
 • спуснете оборудването на пода, като внимателно го поставите на задната стена;
 • намерете помпата, фиксирана върху кохлеята;за всичко е виновна помпата
 • изключете свързаното окабеляване от помпата;
 • установете контакт между устройството и предварително подготвен проводник с щепсел за директно свързване към електрическата мрежа;
 • проверете надеждността на връзката, за да избегнете изтичане на ток;
 • включете щепсела в контакта и оценете поведението на устройството.ще трябва да проверите помпата с мултицет

Помпата, свързана към електрическата мрежа, работи ли, бръмчи ли и върти работното колело? Това означава, че всичко е наред с устройството. Ще стане ясно, че грешка E7 е причинена от повреда на превключвателя за налягане или контролната платка. Ако помпата мълчи или остава неподвижна, ще трябва да смените устройството.

Когато търсите резервни части, трябва да имате предвид серийния номер на вашата пералня Gorenje.

Допускаме и друг вариант за диагностика на помпата. Достатъчно е да свържете мултиметър към помпата в режим на омметър и да измерите съпротивлението. Правилно работещо устройство ще покаже стойност в диапазона от 150-260 ома. Ако се покаже „0“, тогава се потвърждава изтичане на ток и късо съединение, ако „270“ или повече, е настъпило прекъсване на намотката. Ремонтът на такива повреди не може да бъде коригиран, отнема много време и е скъп. По-изгодно и по-бързо е да смените устройството с ново. Третият вариант на теста се нарича механичен и се извършва, както следва:

 • демонтаж на охлюва;
 • ръчно развиване на работното колело (прекъснатото въртене с известно усилие се счита за нормално);
 • разхлабване на лопатките по оста (дори и най-малката хлабина е индикация за смяна);
 • свързване към електрическата мрежа (помпата трябва да работи почти безшумно, без спирания или повреди).

Новата помпа е избрана стриктно според серийния номер на съществуващата пералня Gorenje. Идеалният вариант е да донесете старата помпа в магазина и да ги помолите да намерят аналог. По-добре е да се вземат предвид само оригинални резервни части, които съответстват на предишните по отношение на мощността и вида на закрепването.

Тръбата на пресостата е запушена

Ако дренажът е чист и помпата работи правилно, тогава причината за повредата може да е превключвателят за налягане. Това е датчик за ниво, който изпраща данни към таблото за степента на напълване на резервоара. Ако устройството не работи правилно, модулът не получава необходимата информация и не дава команда за източване. Системата спира и показва грешка E7. За да проверите изправността на превключвателя за налягане, трябва:

 • изключете Gorenje от комуникациите;
 • отстранете горния капак;
 • близо до дясната стена намерете превключвател за налягане - черна или бяла пластмасова „кутия“;
 • разхлабете винтовете, държащи сензора;пресостат под горния капак
 • извадете „кутията“ заедно със свързания маркуч;
 • Проверете устройството за повреди и запушвания.

Визуалната проверка не е достатъчна. Препоръчително е да намерите тръба, съизмерима с фитинга на сензора, да я поставите срещу маркуча на превключвателя за налягане и да духнете леко в отвора. Работещото устройство ще „отговори“ с 2-3 щраквания поради затворени контакти, а счупеното ще игнорира въздушния поток. Във втория случай е необходима подмяна.

Ако дренажът, помпата и превключвателят за налягане работят правилно, тогава остава само една възможност - повреда в таблото за управление. Силно не се препоръчва да диагностицирате модула у дома. По-добре е да не поемате рискове и да поверите проверката и ремонта на електрониката на професионалисти.

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Наталия Наталия:

  Благодаря ви, статията помогна.

 2. Граватар Валери Валери:

  Завъртете щепсела обратно на часовниковата стрелка!

 3. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря ти много!

 4. Граватар Катерина Катерина:

  Същият проблем, издава звуков сигнал и показва E 7, опитах се да настроя различен режим на пране, само изплакване и центрофуга, без резултат.

 5. Граватар Игор Игор:

  Благодаря ти! Почистих маркучите и машината заработи.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня