Грешка E60 в пералня Zanussi

Грешка E60 в пералня ZanussiЗа много занаятчии работата с грешка E60 на пералня Zanussi се счита за доста трудна. Кодът за повреда е лесен за дешифриране на пръв поглед: „прегряване на оборудването“, но не е лесно да се открие коя конкретна част е прегряла. Дори диагностиката на редица компоненти не винаги дава резултати.

Какво точно е счупено?

Ако пералната машина Zanussi покаже грешка E60, това означава, че първоначално зададената от програмата температура на водата е надвишила нормата. Невъзможно е да се работи с оборудване с такъв проблем; може напълно да деактивира машината. Най-честият фактор, водещ до тази грешка, е неправилната работа на температурния сензор. Два знака показват тази неизправност:

 • пералнята Zanussi прегрява водата във всеки режим, довеждайки я до кипене - от отворената врата излиза пара и тялото става много горещо;
 • когато температурата е настроена на 60-90 градуса, водата, напротив, не се нагрява - двадесет минути след стартиране вратата на машината остава студена.

Водата в машината кипи

Какво да правим в тази ситуация? Ако отоплението е недостатъчно, просто ще получите лошо изпрани дрехи, но ако кодът за грешка E60 показва прегряване, нагревателят може да се повреди. Подмяната на нагревателния елемент ще струва значителна сума, така че е по-добре да изключите оборудването и да се опитате да го поправите. За да направите това, ще трябва да премахнете стария сензор и да инсталирате нов, след като първо го проверите.

Правилно тестване на сензора

Температурният сензор се намира вътре в нагревателя. За да го поправите, ще трябва да разглобите малко машината. Някои перални Zanussi имат нагревателен елемент отпред. Процедурата по разглобяване ще бъде както следва:

 • изключете захранването на оборудването;
 • свалете горния капак с помощта на отвертка (развийте винтовете отзад, плъзнете капака към люка и го повдигнете);
 • издърпайте тавата за прах за пране, като натиснете езичето вътре (намира се в отделението за балсам);
 • развийте болтовете отстрани на арматурното табло и ги отстранете внимателно, за да не откъснете проводниците;
 • внимателно отделете декоративния панел;
 • разхлабете скобата на люка и поставете уплътнението в барабана (не отстранявайте гумената лента, тъй като ще бъде трудно да се инсталира отново);
 • извадете проводниците от ключалката на люка на пералнята Zanussi;
 • свалете предния панел и освободете нагревателя от проводниците;
 • извадете сензора от нагревателния елемент.

намерете термистора в пералня Zanussi

При други модели нагревателят е разположен от задната страна. Тук, за да премахнете температурния сензор със собствените си ръце, ще трябва да премахнете задния панел, като първо развиете монтажните винтове. След това отстранете задвижващия ремък, окабеляването на нагревателния елемент и последната стъпка е да премахнете термистора. След това трябва да позвъните на температурния сензор с тестер. Използваме мултицет според инструкциите.

 1. Настройте мултиметъра на режим "Съпротивление".
 2. Свързваме сондите към контактите на сензора.
 3. Спомняме си, че когато сензорът се нагрее до 20 градуса, стойността на съпротивлението ще достигне 6000 ома.
 4. Поставяме термистора в гореща вода и гледаме индикаторите.
 5. Ако съпротивлението падне, устройството е в работно състояние (при температура на водата 500, съпротивлението не надвишава 1350 ома).

проверка на термистора с мултицет

След като откриете, че сензорът е повреден, няма начин да го поправите. Преди да закупите нова част, запишете серийния номер на старата част. Моля, имайте предвид, че неправилната или некачествена инсталация на гуменото уплътнение или сензора може да доведе до изтичане, така че ние не премахваме нагревателния елемент, освен ако не е необходимо.

важно! Термисторът трябва да се постави в седалката много плътно, за да се избегнат течове. Не можете да използвате лепило или уплътнител, за да осигурите добра връзка.

След смяната на частта, пералнята се сглобява в обратен ред.Първо свържете кабелите към нагревателя, след това върнете панела, ключалката на люка, гуменото уплътнение, арматурното табло, дозатора и капака. След това пуснете тестов цикъл без пране и прах за пране.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня