Грешка E60 в пералня Midea

Грешка E60 в пералня MideaЛогично е, че колкото по-модерни са домакинските уреди, толкова по-модерни компоненти съдържат, които могат да се повредят по време на работа. Грешка E60 в пералня Midea е един от най-честите проблеми при пералните машини от тази марка, който е свързан с електрическия мотор на устройството. Ако видите този код на дисплея на вашия „домашен асистент“, тогава най-вероятно неизправността е причинена от повреда на четките на двигателя, въпреки че си струва да проверите и тахометъра, намотката и ламелите. Нека да разберем как правилно да премахнете електрическия мотор и да извършите пълна диагностика.

Сваляне на двигателя

Първият етап е подготовка за ремонт, защото първо трябва да получите достъп до двигателя и едва след това да го проучите. Внимателно подгответе устройството за демонтаж, за което трябва да го изключите от електричеството и водоснабдяването и след това да го преместите далеч от стената, така че нищо да не пречи на премахването на задния панел на SM. Нека започнем да анализираме домакинските уреди.

 • С помощта на шестостенна отвертка свалете задния панел на машината.отстранете задната стена на кутията
 • Свалете задвижващия ремък от ролката.свалете задвижващия ремък
 • Изключете всички кабели от електрическия мотор.

По-добре е да направите снимка на правилното свързване на проводниците към електрическия модул, така че при повторното сглобяване да имате под ръка пример.

 • Отстранете винтовете, които държат двигателя на място.Характеристики на отстраняване на двигателя
 • Извадете електрическия мотор, като го завъртите в различни посоки.

За следващия етап от работата ще ви трябва почти същият набор от инструменти, които се използват сега - отвертки Phillips и плоска глава, телефон за правене на снимки, плюс мултиметър за проверка на функционалността на ключови компоненти на SM.

Карбонови четки

Първото нещо, което трябва да проверите със собствените си ръце, когато се появи кодът за грешка E60, са въглеродните четки, които най-често се провалят. Те са разположени отстрани на корпуса на мотора, имат кабели, през които тече захранването, както и пружина, която ги изстисква и притиска към ламелите. Четките трябва да се отстранят и внимателно да се огледат - ако са износени и станат дълги 1 сантиметър или дори по-малко, тогава трябва да се сменят. За да смените части, първо трябва да премахнете изтритите въглеродни елементи. Какво трябва да направя за това?

 • С помощта на плоска отвертка внимателно повдигнете клемата на захранващия проводник и го издърпайте.проверка на четките на двигателя
 • Вземете контакта с четката и го плъзнете настрани от жицата.инсталирайте нови четки
 • Внимателно издърпайте контакта нагоре, така че самата четка да изскочи под въздействието на пружината.

Запишете в паметта или на снимка как точно е била позиционирана четката, за да можете по-късно да я поставите от правилната страна.

 • Проверете старите елементи дали наистина са износени и трябва да се сменят.отстранете износените четки
 • Ако е необходима подмяна, тогава трябва да закупите точно същите елементи, подходящи за оборудването на Midea, и след това да ги инсталирате по същия начин, както бяха инсталирани предишните четки.
 • След това трябва да поставите пружина, която трябва да бъде внимателно компресирана, така че да пасне напълно в седалката си.
 • Сега поставете клемите в скобите и ги плъзнете към захранващия проводник, за да фиксирате въглеродната четка на двигателя.
 • Поставете конектора с проводника върху клемата на въглеродната четка и започнете да сменяте втората четка на пералната машина.

Четките винаги трябва да се сменят по двойки, дори ако само един елемент е повреден, защото по този начин можете да удължите живота на електродвигателя.След приключване на ремонта остава само да тествате всички контакти с мултицет и да изпълните пробно измиване, за да оцените свършената работа.

Да проверим намотката

Код за грешка E60 може също да се покаже поради повреда на намотката. Това се дължи на факта, че в завъртанията на проводника възникват къси съединения, което води до прегряване на двигателя, активира се термисторът и контролната платка на пералнята Midea спешно изключва захранването на цялата система. Тази ситуация ще се повтаря, докато температурният сензор или самият електродвигател изгорят. За да предотвратите това, трябва да проверите намотката с мултицет, както следва:

 • превключете мултиметъра към програмата за измерване на съпротивлението;пробита намотка на двигателя
 • свържете сондите на тестера към ламелите;
 • изчислете получената стойност, която трябва да бъде между 0,1 и 0,4 ома.

Ако нещо не е наред, тогава не трябва да се опитвате да възстановите намотката у дома. Трябва да потърсите помощ от специалист в сервизен център или просто да закупите друг електродвигател и да го инсталирате на мястото на стария.

Нещо стана с ламелите

Ако двигателят се повреди поради загуба на контакт с намотката на ротора, тогава причината за неизправността е или в ламелите, или в жицата, която се намира близо до ламелите. Това може да се случи поради факта, че токът, подаван към двигателя, не може да достигне ротора или силата му не достига нормалната стойност, така че съществува риск от късо съединение или дори изгаряне на устройството.

Производителите на уреди създават специални куки при свързване на намотаващи секции, които подобряват контакта. За съжаление, кабелите понякога се счупват, докато „домашният асистент“ работи, тъй като се улавят в различни издатини.За да поправите това, ще трябва да работите върху целостта на веригата.

Не се препоръчва използването на електродвигател, чиито ламели са се отлепили, тъй като това може да причини авария.

Още по-трудно е да се възстанови работата на машината в ситуация, когато ламелите са се отлепили поради прекомерно нагряване, което може да се получи след късо съединение или цикличност на ротора. Това се случва, защото през ламелите е преминал ток, чиято якост надвишава максимално допустимите стойности, поради което тънкият метал прегрява и се отлепва. Най-често това се случва в следните ситуации:проблем с ламелите

 • лагерите на „домашния помощник“ са дефектни, така че внезапно „спират“ електрическия мотор;
 • работният цикъл е стартиран с клапи на барабана, които не са били фиксирани в пералня с горно зареждане, поради което се получава внезапното спиране.

Ламелите никога не се провалят просто така, така че пилингът показва, че или пералнята Midea се използва неправилно, или електрическият мотор е повреден. Ето защо трябва да ремонтирате домакински уреди и да промените собствените си навици.как да възстановите ламели

Когато ламелите са се отлепили само с 0,5 милиметра или дори по-малко, тогава трябва само да набраздите вала. За да направите това, трябва да намерите всички изпъкнали елементи, внимателно да ги отстраните и след това да премахнете всички останали грапавини, неравности, както и прах и други възможни замърсители.

Много е лесно да се уверите, че ламелите наистина са се отлепили. За да направите това, трябва леко да завъртите ротора и да слушате звука, който се появява. Ако чуете силно пукане, плочите хващат намотката.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня