Грешка E6 в пералня Bosch

Грешка E6 в пералня BoschКогато видите код за грешка на дисплея на пералнята, трябва да отворите ръководството за потребителя и да прочетете обяснението на символа. Така ще стане ясно каква повреда е настъпила. Въпреки това, с грешка E6 на машина на Bosch, всичко не е толкова просто. Не е описано в много инструкции, но е програмирано в интелигентността на машината. Нека да разберем какво означава този код и какъв вид разбивка показва.

Какъв код е това?

За да върнете пералната машина в работно състояние, трябва да разберете каква неизправност сигнализира машината. Код на грешка E6 показва невъзможността за източване на отпадъчни води от резервоара. Обикновено причината за това е просто запушване. Филтърът за боклук, дренажният маркуч, дренажната тръба може да са запушени или косата може да е увита около работното колело на помпата.

Ако видите универсална грешка E6 на дисплея, ще трябва да проверите всички елементи на дренажната система.

Кодът може да показва не само запушване, но и повреда на помпата. Може би помпата е „изгоряла“ или лопатките на работното колело са се счупили. Има много причини, трябва да започнете да диагностицирате вашата пералня, за да ги идентифицирате и отстраните. Но какво трябва да направите първо? Препоръчва се проверката да се извърши от просто към сложно.

Започнете с филтър

Коригирането на машина, която показва грешка E6, не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Дори и начинаещите могат да изпълнят успешно задачата, като следват стриктно инструкциите за действие. Препоръчително е да започнете проверката с почистване на филтъра за отпадъци. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • изключете подаването на вода към машината;
 • намерете местоположението на дренажния филтър.Той се намира в долния ъгъл на предната стена на кутията, обикновено „скрит“ зад фалшив панел или малък капак. С помощта на плоска отвертка повдигнете ключалките, свалете панела или отворете сервизния люк;
 • покрийте пода около машината със сухи парцали;започнете с почистване на филтъра
 • подгответе нисък контейнер, наклонете машината назад и поставете леген под филтъра;
 • Развийте тапата на половин оборот и съберете водата, която изтича от отвора. За да се източи напълно, филтърът трябва да се завърти наляво на 45-60 градуса;
 • извадете филтърния елемент от корпуса;
 • почистете големи отпадъци от повърхността му, избършете мръсотията с влажна гъба. След това изплакнете частта с топла вода;
 • почистете седалката от отлагания на плака и мръсотия;
 • Завийте филтъра обратно в отвора.

Не мийте пластмасова част с вряща вода. Това може да доведе до деформация на филтъра и загуба на неговите свойства. След като приключите с проверката и почистването на „кошчето за боклук“, по-добре е да започнете да проверявате дренажния маркуч.

Напипайте дренажния маркуч, за да видите дали не е притиснат от чужд предмет. Изключете гофрирането от машината и сифона, почистете го със специална четка, изплакнете под течаща вода и след това свържете обратно маркуча.

Дренажна тръба на главния резервоар

Както показва практиката, доста често код за грешка E6 показва запушена тръба, свързваща резервоара с помпата. За да го проверите, ще трябва да поставите машината настрани. Ако моделът на Bosch е оборудван с дъно, трябва да развиете болтовете и да извадите тавата, ако не, дренажната тръба ще стане видима веднага след поставянето на пералнята.

Връзката на пералната машина Bosch е свързана на три места - към резервоара, дренажната помпа и маркуча под налягане.

Първо е необходимо да разхлабите скобите, закрепващи тръбата във всяка точка на свързване.След това остава само да преместите тръбата настрани. Ако визуално не се открие повреда на елемента, можете да почистите кухината му със специална четка и да я поставите на място. Когато тръбата изглежда твърде износена, с видими гънки по повърхността, е необходимо да я смените, като монтирате нов маркуч върху съществуващите крепежни елементи.почистване на тръбата

Ако не е възможно да изплакнете добре тръбата с обикновена вода, можете да я накиснете в разтвор на лимонена киселина. За да направите това, ще трябва да разредите 100 грама лимонов сок в два литра топла вода и да оставите елемента в получената течност за 4-6 часа. След известно време детайлът се изважда, почиства се отвътре с четка и се измива под чешма.

Подробна проверка на помпата

Ако всички предприети стъпки не доведоха до желания резултат и кодът за грешка E6 все още се появява по време на измиване, ще трябва да проверите дренажната помпа. Най-често работното колело на помпата е повредено и си струва първо да се провери.

Работното колело се намира непосредствено зад филтъра. Дори малък чужд предмет, заседнал между перките (копче, монета, копче), може да наруши работата на помпата. Всяко малко нещо може да доведе до повреда на помпата.

И така, първото нещо, което трябва да направите, е да видите дали работното колело се върти. Ако движението се извършва без никакви затруднения, тогава той функционира правилно. В противен случай ще трябва да отстраните предмета, заседнал между остриетата, и да отстраните косата и нишките, увити около тях. Ако това не помогне, трябва да проверите помпата с мултицет; може би частта е „изгоряла“.

Първата диагностична стъпка е да премахнете дренажния филтър. Как да направите това е описано по-горе. След това трябва да стартирате режима „Завъртане“ и да осветите дупката, образувана след премахването на „кофата за боклук“.Ако работното колело е замръзнало и не се движи, това е ясен знак за неизправност на помпата. Не е препоръчително да ремонтирате помпата, по-добре е незабавно да поставите нова част в машината.Премахване и проверка на помпата

Следващата стъпка е закупуването на подходяща помпа. Можете да премахнете повредената част и да отидете до магазина с нея, за да вземете подобна помпа. Или кажете на мениджъра модела, годината на производство и серийния номер на пералнята Bosch и той ще ви посъветва кои резервни части да закупите.

Когато поръчвате дренажна помпа онлайн, бъдете изключително внимателни. Важно е да изберете помпа, която напълно отговаря на модела на вашата машина Bosch.

И така, резервната част е закупена, можете да започнете последния етап от ремонта. За да инсталирате нова помпа, трябва да премахнете старата. За да направите това, развийте филтъра за боклук, източете водата от системата, поставете машината настрани, изключете тръбата на помпата, окабеляването, развийте закрепващите болтове и извадете елемента от корпуса. След това работната част се фиксира на място, към нея се свързват контакти, съгласно предишната схема, и се свързва дренажната тръба. Машината Bosch се сглобява в обратен ред.

Ако не можете да поправите пералнята и тя все още показва грешка E6, ще трябва да се обърнете към техник за помощ. Специалистът ще проведе по-пълна диагноза и ще установи причината за повредата. В повечето случаи обаче проблемът може да бъде решен чрез почистване на елементите на дренажната система или подмяна на помпата.

   

2 читателски коментара

 1. Gravatar Kat Кат:

  Здравейте, машината ми Bosch не се източва, центрофугата не работи, показва Е6. Как да го оправя?

 2. Граватар на Андите Андите:

  Ръце

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня