Грешка E57 в пералня Bosch

Грешка E57 в пералня BoschКод E57 може да се появи на дисплея на модерни перални машини Bosch, оборудвани с инверторен двигател. Тази грешка показва проблем с директното задвижване. Проблемът трябва да бъде разрешен незабавно. Нека да разберем какво се крие зад този код и как да върнем машината към предишната си производителност.

Произход на шифъра

Какво трябва да направите, ако забележите този код на дисплея на „домашен асистент“? Открийте причината и я отстранете възможно най-скоро. Грешка E57 на пишеща машина Bosch ви информира за повреда на компонентите на инверторния двигател. Но какво може да причини повреда на двигателя?

Причината за повредата обикновено е тривиално падане на напрежението. Може да не ги забележите, отвън всичко изглежда съвсем безобидно: индикацията на контролния панел леко изгасва и след секунда отново светва ярко. Но дори и краткотрайните прекъсвания на електрозахранването оказват силно влияние върху електрониката на пералнята. След един или няколко такива скока отделни електронни блокове изгарят и машината спира да работи.

Повечето перални машини не са оборудвани с вградена система за защита от пренапрежение, така че тяхната електроника е доста уязвима.

Ако в европейските страни няма нужда от стабилизатор, тогава в руските къщи спадовете на напрежението са често срещано явление. Дори моментно прекъсване на захранването може да доведе до проблеми с инверторния двигател.проблеми с инверторния двигател

Кодът за грешка E57 може да показва следните проблеми с инвертора:

 • повреда на захранващия модул;
 • “изгаряне” на инверторния модул;
 • отслабване на контактите между тях.

За да поправите машината, ще трябва да проверите всички слаби места на инверторния двигател.Не е необходимо да се обаждате на специалист, можете да опитате сами да се справите с повредата. Нека да разгледаме как се ремонтира пералня Bosch в този случай.

“Извикване” на силовия и инверторния модул

Какво да направим първо? Разбира се, изключете машината от контакта и затворете спирателния кран. Ако възникне грешка E57, ще трябва да "звъните" на захранващите и инверторните модули с помощта на мултицет. Препоръчително е да започнете с последното, счита се за по-уязвимо.

Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • свалете горния и задния панел, за да получите лесен достъп до системата за директно задвижване;
 • намерете инверторния модул. Това е платка, към нея са свързани чипове с контакти;
 • направете снимка на електрическата схема;
 • извадете елемента от корпуса.проверка на инверторния двигател

След това трябва да се въоръжите с мултицет и да проверите захранващата верига с устройството. В половината от случаите причината за проблема е изгорял стартов резистор, така че е препоръчително да започнете от там. Ако наистина не работи, ще трябва да смените елемента. Това е десет пъти по-евтино от закупуването на изцяло нов модул.

Следвайки инструкциите, можете сами да смените стартовия резистор. Просто трябва да се уверите, че е дефектен, да премахнете и да запоите нов елемент. Въпреки това, за хора, които никога не са работили с електроника, е по-добре да не поемат рискове, а да поверят ремонта на специалисти.

Отърваване от код

Когато причината за грешката бъде отстранена, няма да е възможно незабавно да стартирате автоматичната машина. След ремонт или подмяна на инверторния модул остава само да нулирате кода за грешка чрез рестартиране на интелигентността. Трябва да включите пералнята, да изчакате, докато на екрана се покаже E57, и да направите следното:

 • поставете копчето за избор в първоначалното му положение (Изключено);
 • превключете на „Завъртане“;нулирайте грешката
 • задръжте натиснат бутона „Скорост на барабана“ (разположен на контролния панел) и в същото време превключете програмиста в режим „Източване“;
 • пребройте до 3 и отпуснете клавиша “Drum revolutions”;
 • рязко завъртете селектора на програма „Супер бързо 15“;
 • изчакайте няколко секунди и изключете пералнята.

След тези стъпки „мозъкът“ на машината ще забрави за неизправността и ще стартира програмата за пране, която сте избрали, без никакви проблеми. Може да не успеете да нулирате кода за грешка първия път. Повторете манипулациите, като следвате предоставените инструкции.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Андрей Андрей:

  Здравейте!
  На Bosch WVH 284420E Series 6 EcoSilenceDrive пералня със сушилня не мога да намеря никъде как да нулирам грешката. Помогнете ми моля!
  Извежда грешка e58, e78!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня