Грешка E52 в пералня Electrolux

Грешка E52 в пералня ElectroluxВ днешно време домакинските уреди са станали толкова сложни и многофункционални, че е просто невъзможно да се запомнят всички грешки, които дефектното оборудване може да причини. Ето защо е толкова важно да държите инструкциите под ръка. Грешка E52 в перална машина Electrolux информира потребителя, че има проблем във веригата на тахогенератора. Това обикновено означава, че контролният модул не получава данни за текущите обороти на двигателя, така че спешно изключва двигателя. Как да поправите това у дома?

Първо, нека намерим оборотомер

Ако на дисплея се появи код за грешка E52, тогава ще трябва сами да направите частично разглобяване на „домашния асистент“. При пералните машини с марка Electrolux с колекторен двигател, тахогенераторът е разположен на въртящия се вал на електродвигателя. Следователно, на първо място, трябва да премахнете някои от частите от шайбата, за да получите свободен достъп до сензора. Какво трябва да направя за това?ръждиви ивици по задната стена на резервоара

  • Развийте всички крепежни елементи на задния панел на корпуса SM.
  • Извадете го и го оставете временно настрана.
  • Свалете задвижващия ремък, за да разкриете оборотомера.

Преди ремонт на домакински уреди, не забравяйте да ги изключите от захранването и водоснабдяването.

Тахонегерът прилича на малък железен пръстен на вал. Трябва внимателно да премахнете целия двигател, защото не е лесно да изолирате сензора от двигателя, без да премахнете целия модул. Ако не сте сигурни, че можете да премахнете електрическия мотор със собствените си ръце, тогава трябва да потърсите помощ от специалисти от сервизния център, за да не повредите случайно още повече пералната машина.

Изгорял ли е датчика?

Ако решите да извършите ремонта сами, първо ще трябва да направите няколко снимки на окабеляването, за да имате пример за връзките, които ще са необходими по време на повторното сглобяване. След това можете да започнете демонтажа.

  • За удобство приближете машината отзад.
  • Отстранете всички болтове, закрепващи електрическия мотор.Как да сменим двигателя на пералня
  • Отстранете окабеляването от частта, която се отстранява.
  • Разклатете леко мотора и след това го дръпнете към себе си, за да го извадите от мястото му.

Имайте предвид, когато работите, че двигателят е много тежък, така че бъдете подготвени, когато го изваждате, за да не изпуснете случайно и да повредите целия комплект.

Когато двигателят е свален, трябва внимателно да проверите тахогенератора, окабеляването и монтажните елементи. Понякога, поради силна вибрация по време на центрофугиране, контактите се отдалечават и крепежните елементи се разхлабват. Ако това наистина е проблемът, тогава коригирането на всичко е много просто - просто трябва да затегнете клемите по-силно и здраво да затегнете скобите.оборотомер на SM двигател

Ако визуално всичко е наред, тогава трябва да използвате мултицет за подробна диагностика. За да започнете, тестерът трябва да бъде активиран в режим на измерване на съпротивлението, да свържете сондите на устройството към контактите и да оцените получените резултати. Ако мултиметърът показва показания от 60-70 ома, тогава възелът е нормален.проверка на двигателя с мултицет

Освен това можете да измерите тока, произведен от тахогенератора. За да направите това, трябва да настроите тестера в режим на напрежение, да свържете сондите към контактите и да опитате да ускорите двигателя на ръка. Сензорът работи, ако мултиметърът показва цифра от около 0,2 волта.

Как да сменим дефектна част?

Когато на дисплея на пералната машина се появи код за грешка E52, трябва психически да се подготвите за факта, че тахогенераторът ще трябва да бъде сменен.Факт е, че не може да бъде ремонтиран, можете само да закупите нов и да го инсталирате на мястото на стария. За да направите това, достатъчно е да изключите повредения блок, което е лесно да се направи, тъй като всички конектори се отделят лесно, а самите те са разположени на същото място като другите конектори на електродвигателя.тахогенераторът е повреден

За демонтиране ви е необходима само тънка плоска отвертка. Когато оборотомерът е свален, отстранете горния капак от него - той може да бъде закрепен с малки болтове или ключалки.

Сега всичко, което остава, е да инсталирате новия сензор на двигателя и след това да сглобите отново CM според нашите инструкции. Не забравяйте да направите снимки на процеса за себе си, за да не се объркате какво е отишло къде. Не забравяйте да проверите тахогенератора и всички връзки с мултицет - това ще гарантира, че подмяната е успешна.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня