Грешка E51 в пералня Electrolux

Грешка E51 в пералня ElectroluxПералнята Electrolux, която работи надеждно в продължение на много години, внезапно спира да работи и показва грешка E51. Повечето техници веднага ще решат, че проблемът е в контролния модул и ще започнат да променят фърмуера или да търсят дефектни триаци. Тези действия обаче са преждевременни. В 80% от случаите грешка E51 в пералня Electrolux се дължи на дефект в самия двигател, така че се препоръчва първо да се диагностицира.

Да го извадим и да направим обща проверка на двигателя.

За да намерите повреда, трябва да знаете структурата на електрическия мотор на пералната машина. Моторът с четка Electrolux може да бъде проверен и коригиран дори у дома. Основната му характеристика е висока мощност при относително малки размери. Предаването на въртящия момент от електродвигателя към барабана се осигурява от задвижващия ремък.

извадете и проверете двигателя SM ElectroluxСамият двигател се състои от статор, ротор и чифт електрически четки. Специален сензор, разположен отгоре, отговаря за скоростта на въртене. Когато кодът за грешка д51 специалисти диагностицират проблемите с различни методи, но работата винаги започва с демонтирането на двигателя. Последователността на действията е еднаква във всички случаи и не зависи от конкретния модел. Нека опишем напредъка на работата.

 1. Развийте болтовете от задната стена и я извадете.
 2. Разхлабете и след това свалете задвижващия ремък. За да направите това, трябва да завъртите шайбата на барабана. Внимавайте да не прищипете пръстите си.
 3. Изключете заземяващите и захранващите проводници към двигателя.
 4. Развийте болтовете, които закрепват двигателя към седалките.
 5. Внимателно отстранете електрическия мотор, като го разклатите наляво.

внимание! Ако ремонтирате двигател за първи път, първо направете снимка на пътя на проводниците - това ще ви позволи лесно да върнете частта на мястото й.

Какво да правя след това? Най-лесният начин за диагностика на двигател е да свържете проводниците от намотките на ротора и статора, след което да приложите 220 волта (мрежово напрежение) към тях. Въртенето на вала означава, че двигателят е в работно състояние. Тази тактика обаче не дава възможност да се идентифицират всички скрити дефекти с код за грешка E51 и те могат да се появят по време на реална работа. В допълнение, директното свързване може да предизвика неприятни последици за двигателя.

Следователно във веригата обикновено се монтира допълнителен баласт - нагревателен елемент от машината. Ако има късо съединение в намотките на електродвигателя, нагревателният елемент ще се нагрее, поемайки целия удар. Следващият етап от тестването са четките.

Четки и графитен прах

Четките на двигателя Electrolux са износениИзносването на електрически четки е типична неизправност с код за грешка E51. Четките са разположени от двете страни на мотора и омекотяват идващото от него триене. Предимно карбоновите накрайници се износват. За да ги проверите трябва:

 • развийте закрепващите болтове;
 • компресирайте пружината и отстранете електрическите четки;
 • разглобете всяка четка;
 • измерете върховете - ако дължината е по-малка от 1,5 см, те трябва да бъдат заменени.

Винаги сменяйте четките заедно, дори ако едната изглежда нова. Идеално е, ако закупите оригинални части, тъй като аналозите от други двигатели имат различни размери и форми и ще изискват допълнителна обработка. Монтажът се извършва съгласно горните инструкции в обратен ред. Мястото за монтаж трябва първо да се почисти от графитен прах. Има ситуации, когато изобилието от прах провокира появата на код за грешка E51.

Други предмети

Колекторните ламели са отговорни за предаването на електрически ток към ротора. Ламелите са контакти от мед или сплав, които се закрепват директно към вала. Те могат да се отлепят и да се разрушат при блокиране на двигателя (или поради късо съединение на намотките). Повредените контакти имат неравности и отделяне.

важно! Ако повредата е незначителна, можете да отстраните проблема с шкурка и струг.

тестване с мултицетСтартирането и ускоряването на двигателя също се нарушават, ако намотката е повредена. Получава се късо съединение и електродвигателят прегрява. Температурният сензор отчита високата температура и преминава в авариен режим, като изключва системата. Този порочен кръг може да бъде нулиран или прекъснат само чрез отстраняване на неизправности, в противен случай ще се повтаря отново и отново, докато термисторът се повреди. Качеството на намотката се проверява с мултицет:

 • включете режима „Съпротивление“ на устройството;
 • сондите се прилагат към контактите на ламелите;
 • Нормалната стойност на съпротивлението е 20-200 ома, ако на дисплея се покаже повече, тогава проблемът е отворена верига, по-малко - късо съединение.

Използва се и мултиметър за диагностика на статора. За тази цел включете режима на зумер и приложете сондите една по една към намотката. Ако тестерът не реагира, всичко е наред. Ако се открие повреда, не бързайте сами да ремонтирате електродвигателя. Твърде скъпо е, много по-лесно е да си купите нов двигател.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня