Грешка E50 в пералня Electrolux

Грешка E50 в пералня ElectroluxКогато машина с марка Electrolux изведнъж откаже да продължи цикъла, първото нещо, на което обръщаме внимание, е таблото. За модели с дисплей ще се покаже код за грешка; за машини без екран предупредителните светлини ще започнат да мигат в определен ред. Ако грешката E50 на пералнята Electrolux е „виновна“, тогава можем спокойно да започнем да търсим проблемното „ядро“. Какво и къде да гледам?

Първоначални действия

Ако пералнята Electrolux показва код за грешка E50, тогава не трябва незабавно да разглобявате корпуса и да търсите неизправност. Тази комбинация отчита цял набор от проблеми, като се започне от оборотомера и се стигне до таблото за управление. Затова първото нещо, което правим, е да „питаме“ машината. Едновременно натискаме клавиша „Старт“ и бутона до него, докато на дисплея се появи друг код. Това е, което трябва да запомните, тъй като ще помогне да се изясни естеството на проблема.

Можете да отстраните грешка E50 или с помощта на служител на сервизен център, или сами у дома.

Освен това методът с два бутона ще ви позволи да рестартирате машината. Вероятно е имало внезапна повреда в системата и като такава не е имало грешка в работата на устройството. Можете да рестартирате пералнята по старомодния начин: изключете я и я включете.

Друг често срещан проблем, който причинява появата на комбинацията E50, е ​​нефункциониращ дренаж. Почти всеки собственик на машина знае какво да направи, за да коригира тази ситуация: проверяваме за запушвания в дренажния маркуч, във филтъра за боклук и работното колело на помпата. Когато рестартирането и проверката са неуспешни, ще трябва да продължите.

Какво причини кода?

Не можете да останете безучастни - възникналият проблем изисква спешна реакция, диагностика и ремонт. Но поставянето на правилна „диагноза“ за грешка E50 няма да е лесно. Сложността се дължи на големия брой възможни проблеми с машината:проблеми с таблото за управление

 • късо съединение на контролния триак;
 • повреда на тахогенератора;
 • дефектен двигател;
 • проблеми с таблото за управление.

Грешка E50 показва проблеми с тахогенератора, двигателя и таблото за управление.

Степента на предстоящия ремонт зависи от естеството на проблема. По-често е необходима бърза и евтина подмяна, но понякога е необходима скъпа. фърмуер на контролната платка. За да не гадаете, препоръчително е да търсите повредата последователно, преминавайки от просто към сложно. Първо проверяваме сензора на Хол и двигателя и накрая се обръщаме към „мозъците“ на пералнята.

Да проверим оборотомера

Първият в списъка за диагностика е тахогенератора. За да го проверите и, ако е необходимо, да го поправите, първо трябва да намерите устройството. С това няма да има проблеми: за всички перални машини, независимо от марката, модела и годината на производство, сензорът на Хол се намира на едно и също място - на вала на двигателя. Можете да получите достъп до устройството по лесен начин.

 1. Изключваме пералнята от мрежата, изключваме маркучите за източване и подаване на вода.
 2. Подгответе отвертки и мултицет.
 3. Развийте задния панел на кутията.
 4. Свалете задвижващия ремък.
 5. Намираме електрически мотор.
 6. Обърнете внимание на малкия метален пръстен на вала на двигателя - това е сензорът на Хол.

Не можете веднага да премахнете тахогенератора от двигателя - първо се отстранява целият двигател.

 1. Маркираме окабеляването, свързано към двигателя, или записваме всички фази на камерата, в противен случай има голяма вероятност да направите грешка във връзката по време на повторно сглобяване и изгаряне на двигателя.
 2. Развийте винтовете, държащи двигателя.
 3. С две ръце люлеем двигателя от една страна на друга, след което рязко го изваждаме от седалката. Трябва да сте подготвени за факта, че частта е много тежка.проверете сензора на Хол

Веднага след като двигателят и тахогенераторът са в ръцете ви, можете да започнете диагностика. Първо, извършваме визуална проверка: за наличие на външни механични повреди и надеждността на крепежните елементи. Често клемите в клемите се разхлабват или контактите се разхлабват и решението на проблема е да се възстанови предишния баланс.

Ако визуално всичко е наред, тогава е необходимо тестване с мултицет. Има два начина за провеждане на теста. В първия случай настройваме устройството да измерва омове, след което освобождаваме контактите и прикрепяме сондите към откритите контакти. След това оценяваме числата на дисплея: ако се покаже стойност от 60-70 ома, тогава сензорът работи правилно.

Друг вариант е измерване на тока генериран от тахогенератора. За да направите това, включете режима "Напрежение" на мултиметъра, приложете сондите и ускорете двигателя на ръка. Ако на екрана се появи стойност в рамките на 0,2 волта, тогава сензорът на Хол работи. В противен случай заменяме дефектното устройство с ново.

Проверяваме внимателно двигателя

Ако тахогенераторът работи правилно и дисплеят на Electrolux все още показва грешка E50, тогава обръщаме внимание на двигателя. За да се установи причината за повреда на двигателя, е необходимо да се извърши цялостна диагностика на двигателя. По правило се провалят следните елементи на системата:

 • колекторни ламели;
 • роторни и статорни намотки;
 • електрически четки.

По-често ламелите "страдат" и се влошават след късо съединение в намотките. Поради колебанията на тока контактните пластини прегряват и се отлепват, което внася дисбаланс в работата на двигателя. „Слоевете“ се фиксират с лепилен разтвор директно върху колектора, а електрическото свързване се осъществява чрез образуването на специални куки в роторната секция. Именно последното най-често става невъзможно, ако поради повреда жилото се скъса на сглобката.

В пъти по-лошо е, когато ламелите се разслояват при нагряване. Тогава токът, преминаващ през пластините и намотката, става по-висок от работното ниво и може да доведе до непредсказуеми последствия. Отлепването може да се потвърди чрез бавно завъртане на ротора с една ръка: ако се чуе ясен пукащ звук, значи има дефект. Забранено е да се работи с такова устройство.

Откъсването не възниква случайно. Това може да бъде причинено от задръстени лагери или стартиране на пералната машина с полуотворени клапи при вертикално зареждане. Също така чрез такъв дефект ламелите „подсказват“ за сериозни повреди в двигателя или неправилна работа на машината. Ако има лек пилинг до 0,5 мм, ситуацията може да се коригира чрез набраздяване на колектора на специална машина. Също така не забравяме за визуална проверка, почистване на корпуса от стружки и прах и ръчно почистване на всички нередности.смяна на електрически четки

Друг проблем на двигателя са електрическите четки. Ако те са износени, тогава работата с машината става рискована. Факт е, че когато въглеродните върхове се износят, „тялото“ на четките започва да се търка в тялото на двигателя, което води до появата на искри. За да се сведе до минимум рискът от пожар, старата двойка трябва да се смени с нова.

Електрическите четки се сменят само по двойки - дори ако една от тях практически не е износена.

Изборът на нови части трябва да се вземе изключително сериозно.Можете да закупите замяна чрез специализирани магазини, сервизни центрове или в Интернет. В последния случай е достатъчно да въведете заявка във всяка търсачка, да изберете организацията, която харесвате, да се свържете с тяхната служба за поддръжка, да проверите наличността на резервни части или да направите поръчка. Можете да навигирате в асортимента по серийния номер на шайбата, мотора или стария модел. Няма универсални четки - всеки двигател изисква "собствени" накрайници. Твърдостта също е важна, тъй като въглищата, които са твърде твърди, могат да повредят колектора.

Ако няма проблеми с четките, намотките и ламелите на двигателя, има само една възможност за повреда - повреда на контролната платка. Може да има няколко причини за неизправността, но не се препоръчва да извършвате диагностика сами. По-евтино и по-надеждно е незабавно да се обърнете към професионалисти, тъй като електронният модул е ​​изключително крехка и скъпа система.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня