Грешка E5 в пералня Gorenje

Код на грешка E5 в пералня GorenjeКакъв вид повреда показва грешка E5 в пералня Gorenje? Този код за грешка показва проблеми с електрическия мотор. За да разрешите проблема, ще трябва да смените SMA двигателя. Ще ви кажем как да го направите сами.

Проверка на двигателя на пералня Gorenje

Ако забележите код за грешка E5 на дисплея на пералната машина, няма място за паника. Изключете захранването на устройството и го изключете от комуникациите. След това ще трябва да извадите електродвигателя от корпуса и да извършите диагностика върху него.

Автоматичните перални машини Gorenje имат двигатели от колекторен тип.

Всички Gorenje SMA са колекторен тип. Неразделна част от пералната машина е задвижващият ремък, който стартира процеса на въртене. Еластична лента свързва шайбата на двигателя и барабана.

Що се отнася до вътрешната структура на колекторния двигател, под тялото има чифт четки, ротор, статор, ламели и намотка. Отгоре има сензор на Хол, който контролира скоростта на двигателя. Има два начина да проверите работата на електродвигателя, но първо елементът трябва да бъде изваден от машината. За това:

 • изключете захранването на MAS, откачете дренажните и входящите маркучи от тялото;проверете входния маркуч и връзката му
 • натиснете машината до центъра, за да имате достъп до задната част на кутията;
 • Развийте винтовете, закрепващи задния панел, и отстранете стената;отстранете задната стена на кутията
 • свалете задвижващия ремък от ролката;свалете задвижващия ремък
 • направете снимка на електрическата схема на двигателя;
 • изключете всички кабели от двигателя;развийте винтовете и свалете двигателя
 • Развийте болтовете, държащи двигателя;
 • Разклатете двигателя, издърпайте го от корпуса на CMA.

Какво да правя след това? Първият диагностичен метод е да свържете проводниците на намотките на статора и ротора и да приложите напрежение от 220 волта към тях. Ако двигателят започне да се върти, тогава двигателят работи.

Този диагностичен метод има недостатъци:

 • невъзможно е да се тества работата на двигателя в различни режими;свържете двигателя към електрическата мрежа
 • устройството, поради директна връзка с електрическата мрежа, може да прегрее (за да предотвратите това, по-добре е да включите баласт във веригата под формата на нагревателен елемент).

Друг начин да проверите намотката на двигателя е да го тествате с мултицет. Устройството се превключва в режим на измерване на съпротивлението. Нула или единица на екрана на устройството ще покаже прекъсване или късо съединение.

Това е първият етап от диагностиката. След това трябва да проверите една по една други части на комутатора, а именно четки и ламели. Електрическите четки трябва да се сменят на всеки 2-3 години - те се износват. Ще ви кажем как да разберете дали трябва да смените графитните пръти.

Графитните четки трябва да се сменят

Много е лесно да проверите електрическите четки със собствените си ръце. Те са разположени отстрани на корпуса на двигателя. Пръчките изглаждат силата на триене, идваща от двигателя, така че се износват доста бързо. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • развийте фиксиращите болтове;
 • компресирайте пружината и отстранете четките;инсталирайте нови четки
 • разглобете тялото на всяка електрическа четка;
 • Оценете степента на износване на графитните пръти.

Ако дължината на въглеродните върхове е по-малка от сантиметър и половина, четките трябва да бъдат сменени.

Сменяйте електрическите четки по двойки, дори ако едната графитна пръчка е износена, а другата не. Компонентите се закупуват за конкретен модел Gorenje SMA. Инсталирането на нови елементи се извършва в обратен ред.

Проверка на други компоненти на двигателя

Ламелите са отговорни за предаването на ток към ротора. Те са фиксирани на вала на двигателя. Когато двигателят задръсти, плочите се разрушават и отлепват. Ако повредата е незначителна, тогава не е необходимо да сменяте изцяло двигателя, а просто да поправите елементите с помощта на фина шкурка и струг.

Ремонтът ще се състои в отстраняване на лющене и неравности от ламелите.Работата трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят допълнително плочите. Ако дефектите са сериозни, двигателят трябва да бъде сменен.

Електрическият мотор SMA не може да функционира нормално, ако има проблеми с намотката. Опитвайки се да ускорите, двигателят ще прегрее. Температурният сензор, след като открие твърде висока температура, спешно ще прекъсне работата на системата и контролният модул ще покаже код за грешка на дисплея E5. Ако проблемът не бъде коригиран, тогава всичко ще се повтаря в кръг, докато термисторът не успее.проверка на двигателя с мултицет

Проверката на двигателя се извършва с мултицет:

 • тестерът се превключва в режим на измерване на съпротивлението;
 • сондите на устройството се нанасят върху ламелата;
 • Оценяват се показанията на екрана на устройството.

Обикновено намотката на двигателя трябва да произвежда съпротивление от 20 до 200 ома. Ако стойността е по-малка, има късо съединение. Когато числото е по-голямо, можем да говорим за прекъсване.

Проверката на статора също се извършва с мултицет, но превключен в режим на зумер. Сондите се прилагат последователно към намотката на статора. Ако тестерът мълчи, всичко е наред. Характерно скърцане ще ви каже за счупване. В този случай ремонтът няма да помогне; двигателят ще трябва да бъде сменен.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня