Грешка E5 в пералня Bosch

Грешка E5 в пералня BoschГрешка E5 се появява на машина на Bosch в самото начало на цикъла. Комбинацията се появява на дисплея, оборудването замръзва, няма звук от вода, барабанът не се върти. За да продължите планираното измиване, ще трябва да определите естеството на проблема и да го отстраните. Предлагаме да се справим с „E5“: дешифрирайте кода, разгледайте причините, извършете диагностика и очертайте план за действие. Ще се съсредоточим върху инструкциите и препоръките на специалистите.

Нека дешифрираме кода

Няма нужда да се страхувате от E5 - по правило повредата не е сериозна и може лесно да бъде поправена. Ако този код за грешка се показва на пералня Bosch, това означава, че машината не може да изтегли вода и да започне да пере. Няколко проблема наведнъж водят до счупен прием на вода, така че е важно да не бързате, а да анализирате поведението на пералната машина, преди да заработи системата за самодиагностика.

Най-доброто решение е наблюдението. Процедурата е следната:

 • изключете захранването на Bosch;
 • изчакайте 20-30 минути;
 • включете захранващия кабел в контакта;
 • отворете тавата за перилен препарат наполовина;отворете леко тавата
 • включете всяка програма за бързо измиване;
 • гледаме в контейнера за прах, като отбелязваме как водата влиза в машината и в кои отделения;
 • Наблюдаваме, докато на дисплея отново се появи “E5”.

Грешка E5 на перални машини Bosch показва проблеми с водоснабдяването.

След такъв „тест“ ще стане ясно кой е виновен за грешката и какво да направите, за да я отстраните. В повечето случаи повредата се причинява от запушена мрежа на пълнителния клапан, повреда на самия кондензатор или проблеми с електрониката. Можете по-точно да определите естеството и мащаба на повредата чрез показателните „симптоми“.

„Отбележете“ тривиални причини

Грешка E5 често се появява дори при липса на повреди.Най-очевидното и банално е, че в централния водопровод няма вода или налягането е твърде слабо. Логично е, че в този случай пералнята не може да напълни барабана и да започне прането.

Системата на пералната машина е проектирана по такъв начин, че за всяко действие се отделя определено време. Течността в необходимия обем все още не е влязла в резервоара, което означава, че има автоматична повреда и цикълът се отменя.може би няма вода

Няма нужда от ремонт като такъв - остава само да се отстрани проблемът. Достатъчно е да отворите кран със студена вода и да оцените силата на налягането. Ако струята е твърде слаба или изобщо липсва, тогава измиването е невъзможно. Има два начина за решаване на проблема:

 • изчакайте да се появи вода (възможно е да има ремонт на тръбата);
 • свържете се с жилищния офис и изяснете причината за изключване на водата (има голяма вероятност да е настъпила авария и управляващата компания не знае за проблема).

Пералнята Bosch издава E5, ако водата в къщата е изключена.

Ако има вода в чешмата, тогава проблемът е друг. Първо проверяваме дали кранът, предназначен за пералната машина, е отворен. Има три възможни варианта: вентилът е затворен, отворен или счупен. В последните два случая ще трябва да ремонтирате или смените заключващия механизъм.

Проверете клапана за пълнене и неговия филтър

След като установихме, че не външни проблеми са довели до E5, струва си да преминем към диагностиката на самия Bosch. Няколко вътрешни проблема предотвратяват пълния комплект наведнъж: запушен мрежест филтър, дефектен входящ клапан или счупена контролна платка. В първите два случая можете да се справите с грешката сами у дома.

Първо обръщаме внимание на филтъра. Възможно е мрежата да е запушена с отломки и да не пропуска вода в машината. За да почистите филтърния елемент, трябва:

 • изключете пералнята от захранването и водоснабдяването;
 • откачете входния маркуч от тялото;
 • обърнете внимание на кръстовището на съществуващия маркуч и пералната машина - там има входен клапан и филтърна мрежа;
 • оценете състоянието на мрежата (ако филтърът е замърсен, тогава трябва да се вземе с отвертка, да се отстрани и да се измие).проверете филтъра на пълнителния клапан

Води до E5 и неизправност на клапана за пълнене. Ремонтира се, но ремонтът е дълъг и трудоемък. Много по-бързо, по-лесно и по-надеждно е да закупите нов аналог и да замените старото устройство. Цената на аналога е ниска, но цените зависят от модела на Bosch.

Въпреки това, преди да отидете в магазина, трябва да се уверите, че вентилът е повреден. За да направите това, откачете доставеното окабеляване, развийте задържащите болтове и го извадете от корпуса. След това го свързваме директно към входния маркуч и последователно подаваме 220 V разряд към всяка намотка. Остава само да се оцени работата на системата: когато се приложи напрежение, елементът трябва да се „отвори“ и да позволи на водата да премине. След това „извикваме“ кондензаторния чип и свързаните проводници с мултицет. Ако се открият проблеми, ние го заменяме с нов.

Ако диагностиката не разкри причината, най-вероятно проблемът е в платката. Не се препоръчва да се занимавате сами с модула - по-добре е да се обърнете към професионалисти.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Данил Данил:

  клас! Благодаря много. Аз съм в Турция, местните жители не можаха да „поправят“ пералнята. И благодарение на вашето ръководство го направих! 🙂 Оказа се, че вентилът за подаване на студена вода е спрян. Всичко най-хубаво!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня