Грешка E42 в пералня Hansa

Грешка E42 в пералня HansaАко пералнята Hansa показва код за грешка „E42“, тогава няма да можете да перете. Системата няма да стартира цикъла и ще изключи таблото - машината ще „замръзне“ и ще поиска диагностика. Единственото хубаво нещо е, че тази неизправност се появява в самото начало на прането, така че барабанът няма време да се напълни с вода и да се блокира. Но все още трябва да разберете как да върнете оборудването в работоспособност и какво е причинило повредата.

Какво задейства кода?

Според инструкциите кодът за грешка E42 на пералните машини Hansa означава „люкът не се затваря или не се заключва“. Няколко повреди, както механични, така и електронни, могат да доведат до проблеми с ключалката. По-често потребителят се сблъсква със следните проблеми:

 • вратата не е плътно притисната към тялото, ключалката не се затваря;

При затваряне на вратата трябва да чуете щракване - звук от работеща механична брава.

 • не се извършва заключване, тъй като устройството за заключване на люка е счупено;
 • електронният компонент на UBL е повреден;
 • Връзката между UBL и контролната платка е загубена (съответният полупроводник или „писта“ е изгорял).Възникна грешка на UBL

Невъзможно е веднага да се разбере защо машината показва грешка E42. За да определите местоположението на повредата, ще трябва последователно да проверите всяка вероятна причина. Започваме диагностиката с механичната брава, продължаваме с UBL и завършваме с контролната платка.

Куката на вратата не стига до ключалката

Грешка E42 не винаги показва сериозна повреда. Това вероятно се дължи на обикновено невнимание на потребителя - вратата не е добре заключена. Това се случва, ако чужд предмет е заседнал между тялото и люка, например пране, което е паднало от барабана. За да коригирате ситуацията, просто внимателно проверете пералнята и отстранете всички пречещи неща.

По-често грешка E42 показва невниманието на потребителя - разхлабена врата на люка!

Понякога маншетът пречи на люка да се затвори плътно. Тук има два варианта:

 • уплътнителната гума е скъсана и част от нея попада между корпуса и вратата, пречейки на барабана да се затвори;
 • беше поставен нов маншет.куката на вратата е повредена

Нов маншет пречи, ако ластикът е избран неправилно или лошо монтиран. Във всеки случай са необходими многократни ремонти: намерете ново уплътнение или коригирайте позицията му. Понякога, за да изчистите грешката, е достатъчно да шлайфате ръбовете на „пръстена“, като премахнете всички издатини и неравности.

Често проблемът е в ключалката. В този случай възникват предпоставки: вратата започва да се затваря от време на време и изисква „сила“ - натискане с крак или ръка. С течение на времето заключващият механизъм се поврежда повече, люкът изобщо не се затваря и системата за самодиагностика показва E42. Инструкциите какво да направите в този случай са доста прости: прегледайте „куката“ на ключалката. Обикновено този елемент трябва да е пружиниран и да се движи с усилие. Ако частта се е изместила, отслабнала или е загубила пружината си, тогава вратата ще трябва да бъде разглобена и ремонтирана.

Проблеми с ключалката

В една трета от случаите, когато се появява грешка E42 на пералня Hansa, UBL е „виновен“. Устройството за блокиране на люка не работи, дъската не фиксира херметичността на барабана и от съображения за безопасност не позволява цикълът да започне. Блокерът се проваля поради три причини:

 • проблеми с електрическата част, UBL не „звъни“;
 • механиката е дефектна, компонентите на UBL са повредени;
 • Окабеляването, водещо от блокера до таблото за управление, е повредено.Перални UBL Hans

Понякога става дума за небрежен ремонт. При разглобяване на пералня Hansa неопитни техници откъсват кабелите, свързани към UBL, което неизменно води до грешка. По-добре е да не поемате рискове, а да се свържете с доверени специалисти.UBL диагностиката започва с прозвъняване на частта с мултицет:

 • от дясната страна на люка намерете дупка и два винта, държащи блокера;
 • развийте крепежните елементи;
 • огънете маншета, като го пъхнете в барабана;
 • издърпайте UBL през слота;
 • изключете кабелите, свързани към устройството;
 • измерете съпротивлението с мултицет.нека проверим UBL

За да се отстранят проблеми както с механичните, така и с електрическите части на UBL, е необходимо устройството да бъде сменено. Опитите за ремонт на блокера са безполезни - ремонтът ще бъде по-скъп и ще отнеме повече време. Основното е, когато купувате ново устройство, да се съсредоточите върху серийния номер на Hansa и да изберете само оригинала. Ако всичко е „чисто“ с UBL, ключалка и люк, тогава остава само една опция - повреда на контролната платка. Тук е по-добре да откажете независим ремонт и да се свържете със сервиз за цялостна диагностика на електрониката.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня