Грешка E41 в пералня Electrolux

Грешка E41 в пералня ElectroluxАко дисплеят показва грешка E41 в пералната машина Electrolux заедно с „Err“, тогава не трябва веднага да обвинявате контролния панел. Често системата използва този код, за да сигнализира за проблеми с ключалката на люка, което е няколко пъти по-евтино от подмяната на контролния модул. Но преди да поставите „диагноза“ и да предпишете „лечение“, струва си да извършите цялостна диагностика на пералната машина. Подробни инструкции са по-долу.

Проблеми с ключалката на люка

Често системата показва грешка E41, което показва проблем с блокирането на люка. Визуално вратата се затваря и заключва без проблеми, но уплътнението все още е счупено и UBL не работи. Ситуацията не може да бъде разрешена чрез силно натискане - трябва да проверите състоянието на контактите на възела с мултицет.

Кодът за грешка E41 на пералните машини Electrolux най-често показва дефектно устройство за заключване на люка.

UBL пералня ElectroluxЩе ви трябва работещ мултицет с разширен обхват и UBL схема на свързване на съществуващия модел. Последното не трябва да се пренебрегва, тъй като всяка пералня Electrolux има специален заключващ механизъм. Наличието на ясен пример пред вас улеснява изключването на конектора и откриването на целта на контактите. След това продължаваме така.

 1. Конфигурираме тестера за режим на измерване на съпротивлението.
 2. Прикрепяме една сонда към неутралния контакт на UBL, а втората към фазата.
 3. Ние оценяваме числото, което се появява на таблото. Ако мултиметърът показва трицифрено число, тогава всичко е наред със заключващия механизъм.

Но това не е всичко. Променяме позицията на втората сонда, премествайки я от фаза към общ контакт. Отново гледаме екрана на устройството и оценяваме резултата. Ако тестерът показва „0“ или „1“, тогава UBL определено е повреден и е открита грешка.Когато номерът е различен, ключалката е заключена правилно и трябва допълнително да потърсим причината за кода за грешка E41.

Триакът, управляващ UBL, изгоря

проверете и поправете контролната платкаВтората възможна причина за грешка E41 е изгорял триак или дефектна контролна платка. Тоест, UBL работи нормално, но системата не получава сигнал, че е възникнало запушване. За да поправите повреден модул, веригата ще трябва да бъде премахната и инспектирана.. За да направите това ви трябва:

 • извадете дозатора за перилен препарат, като разклатите тавата и я издърпате със сила към вас;
 • намерете 2 болта в отвора до кюветното отделение и ги развийте;
 • отстранете още 4 винта, разположени в края на панела под горния капак на машината;
 • вземете панела с ръце и внимателно го преместете нагоре;
 • използвайте плоска отвертка, за да отделите ключалките;
 • разглобете корпуса на панела и извадете контролната платка.

Когато сваляте контролната платка от пералнята Electrolux, трябва да закрепите всички откачени кабели към камерата, за да не объркате връзките по време на повторното сглобяване.

Веднага след като дъската е в ръцете ви, трябва внимателно да проверите повърхността й за дефекти, следи от изгаряне или механични повреди. Ако няма видими причини за безпокойство, ще трябва отново да използвате мултицет и да проверите всеки триак за повреда. Следните инструкции ще ви помогнат да разберете какво да направите, за да проверите модула.

 1. Превключваме тестера в режим на аудио набиране.
 2. Докосваме контактите A1 и A2 със сондите и гледаме екрана. Когато се показва „1“ или „OL“, триакът работи и когато числото е близо до нула, е необходимо да се коригира ситуацията чрез подмяна на частта.
 3. Когато между клемите няма TZ, проверяваме контролния електрод. Насочваме краищата на устройството към захранващите клеми и главния електрод. При стойности 80-200 няма от какво да се притеснявате.
 4. Затваряме главния електрод и след няколко секунди премахваме тока, като наблюдаваме състоянието на триака. Ако превключвателят не се затвори, тогава е необходим пълен ремонт с подмяна.

Но е по-добре да не експериментирате с платката и да поверите решението на проблема с грешка E41 на техниците на сервизния център. Не забравяйте, че модулът е крехко и скъпо нещо, така че без опит и практика е лесно да влошите повредата.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня