Код на грешка E40 на пералня Zanussi

грешка E40 ZanussiПонякога при използване на пералня Zanussi възниква проблем: машината се включва, работи за няколко секунди, след което се изключва и показва грешка E40. Ако не намерите и разрешите проблема, устройството няма да започне да функционира. Защо се показва грешка E40 на пералня Zanussi и как да се справите с нея, прочетете нашата статия.

Причини за грешка, свързани шифри

E40 е по-скоро стандартна грешка, която показва неизправност на устройството за заключване на вратата. Контролното табло на машината Zanussi има диагностичен режим, в който трябва да влезете, за да установите най-точно причините за проблема. Ако вашето устройство не е оборудвано със софтуерен селектор, процедурата ще бъде малко по-различна:

 1. На снимката по-долу ще видите два клавиша вдясно под цифрата 1. Натиснете ги едновременно.
 2. Задръжте бутоните под номер 1 и едновременно с това натиснете бутона под номер 2, за да включите пералнята. Натиснете и задръжте клавишите, докато всички индикатори на машината започнат да мигат.

Ако вашата пералня е оборудвана със софтуер, тогава, както казахте, просто трябва да влезете в режим на диагностика. За да направите това, задръжте двата бутона вдясно и ги задръжте за няколко секунди. Ако направите всичко правилно, E40 ще изчезне от дисплея и вместо този код ще се появи един от другите кодове за грешка:

 • E41 - Това е код за грешка, който информира потребителя, че затвореният люк изтича.
 • E42 - показва неизправност на UBL.
 • E43 - Триакът, който отговаря за работата на заключващото устройство на люка, е счупен.
 • E44 – сензорът за отваряне на вратата на барабана е повреден.
 • E45 - има специална електрическа верига между целевия триак и блокиращото устройство. E45 показва неизправност на тази част.

След като разберете защо пералнята ви не работи, можете да продължите към следващите стъпки за отстраняване на неизправности.

Смяна на блокиращото устройство

Въпреки това кодът за грешка E40 не винаги показва сериозни проблеми с компонентите на машината. Затова не влизайте в диагностичен режим веднага след като дисплеят покаже грешка. За да започнете, натиснете вратата на люка с коляно, леко, но доста здраво. В някои случаи след такива действия машината започва да работи както обикновено. Ако обаче това не помогне, диагностицирайте грешката, като използвате горния метод или проверете сами неизправността на частите на машината. Най-добре е да започнете с UBL.подмяна на UBL в SM Zanussi

 1. Отворете вратата и отстранете скобата от гумата на люка - маншета.
 2. Ключалката е прикрепена към вратата със специални болтове, те са ясно видими отвън, развийте ги.
 3. Вземи ключалката.
 4. Проверете всички контакти (3 и 4 контакти са затворени, а 4 и 5 са ​​отворени).
 5. Поставете нова ключалка, като внимателно освободите старата от жиците
 6. Върнете скобата в първоначалното й положение.
 7. Включете цикъла на пране, за да проверите работата на машината.

Ако всичко работи правилно, тогава сте изпълнили задачата и сега знаете какво да правите и как да отстраните проблема. Грешка E40 може да възникне по всяко време и фактът, че знаете как да действате в тази ситуация, значително ще ви спести време.

Други повреди, причиняващи кода

Контролната платка е свързана към UBL с помощта на специални електрически проводници. Ако някой от тях спре да работи, контактът между платката и UBL е прекъснат и съответно ще видите код за грешка на екрана. С мултицет проверете всеки проводник поотделно, за да намерите дефектния.

Триакът, отговорен за ключалката на вратата, се намира на таблото за управление. И е много по-трудно да се поправи. Ако нямате специално обучение, най-вероятно дори няма да можете да намерите тази малка част на дъската. И дори да можете, ако не работи, платката изисква повторно запояване, което едва ли ще можете да направите сами.

На снимката по-долу виждате снимка на моделната платка EWM200.Частта, от която се нуждаем, е обозначена с думите „Този ​​елемент се е свил“ и се намира в долния десен ъгъл. Разбира се, ако имате опит с подобни проблеми, можете да опитате да поправите частта сами, но ако не, по-добре е да се свържете със специалист.

Дъска SM Zanussi

Въпреки това, появата на E40 на дисплея на вашата пералня може да бъде причинена от повреда на всяка друга част от системата за отваряне и затваряне на вратата (счупване на самата брава, изгаряне на триак). Следователно, за да диагностицирате със сигурност повреда, ще трябва да проверите всички компоненти от горната система.

Най-малкото, знаейки поне приблизително какво е причинило такава грешка и как да я отстраните, можете сами да се опитате да повлияете на работата на вашето устройство. Можете да се обадите на специалист в краен случай, ако независимите манипулации не доведат до нищо.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня