Грешка E40 в пералня AEG

Грешка E40 в пералня AEGПотребителите на перални AEG могат да се сблъскат с неприятен проблем: машината стартира, работи за няколко секунди и след това се изключва, давайки код E40. Оборудването може да бъде възстановено в работно състояние само ако проблемът бъде отстранен. Какво показва грешка E40 в пералня AEG, какви действия трябва да се предприемат, за да я нулирате?

Нека дешифрираме и изясним кода

Всеки производител на перални машини задава кодове за грешки и техните интерпретации. Грешка E40 се показва автоматично AEG в повечето случаи показва повреда на устройството за заключване на люка. Управлението на пералната машина AEG има диагностичен режим, който ще ви позволи да изясните причините за неизправността в работата на оборудването. Ако вашият модел няма специален диагностичен режим, ще трябва да продължите по по-сложен начин:

 • едновременно задръжте двата клавиша, разположени вдясно под цифрата 1;
 • В същото време натиснете бутона под номер 2. Ще трябва да задържите натиснати клавишите, докато целият дисплей на машината започне да свети.

Ако пералнята има необходимата софтуерна функция, вместо тези манипулации ще бъде достатъчно само да преминете към диагностичен режим. Можете да започнете диагностика, като натиснете и задържите двата бутона вдясно за няколко секунди.

Диагностичният режим ще ви позволи да изясните повредата; вместо грешка E40 на дисплея на устройството ще се покаже друг, по-специфичен код.

 • E41 – ще ви информира за спукана врата.
 • E42 - ще ви разкаже за повреда на устройството за заключване на люка.
 • E43 - ще уведоми за повреда на триака, отговорен за работата на UBL.
 • E44 - показва, че сензорът за отваряне на вратата на барабана е повреден.
 • E45 – ще съобщи за прекъсване на електрическата верига между контролната платка и UBL.

Като изясните какъв точно е проблемът, ще бъде по-лесно да коригирате ситуацията. Имайки известни познания за дизайна на автоматичните перални машини, можете сами да ремонтирате машината. По-добре е да поверите ремонта на таблото за управление на специалисти.

Проверка и подмяна на UBL

Код E40 не винаги показва сериозна неизправност на оборудването. Може би просто не сте затворили плътно вратата. Не е необходимо незабавно да стартирате диагностичния режим, опитайте да натиснете със сила люка с коляно. Понякога тази мярка наистина помага и машината продължава да пере както обикновено.

Ако това не помогне, диагностицирайте шайбата по описания по-горе метод или проверете частите на CMA ръчно. Какво да направите, ако причината е в дефектна ключалка? За да смените ключалката на вратата, направете следното:замяна на UBL в SM

 • отворете люка, отстранете скобата, държаща уплътнителната яка;
 • развийте болтовете, закрепващи UBL;
 • отстранете ключалката от тялото;
 • проверете контактите на устройството. Третият и четвъртият контакт трябва да са затворени, четвъртият и петият трябва да са отворени;
 • инсталирайте новата ключалка на първоначалното й място, свържете окабеляването;
 • закрепете маншета със скоба;
 • пуснете измиването, за да проверите работата на оборудването.

Ако машината започне да работи нормално, това означава, че ремонтът е завършен. Смяната на заключващото устройство в по-голямата част от случаите помага за нулиране на грешка E40.

Можете да закупите резервна брава в специализирани магазини, като проверите номера на модела на пералнята AEG.

Проблем с UBL захранване или контролна платка

Ако причината за показването на кода е дефектна ключалка, ще трябва да копаете по-дълбоко. Неизправността може да се дължи на повреда на захранващия кабел или главната контролна платка. Ключалката е свързана към „мозъка“ на пералнята чрез електрически проводници. Ако контактът е прекъснат, „домашният асистент“ информира за това, като показва грешка E40. Ще трябва да проверите всеки проводник с помощта на специално устройство - мултиметър.Контролната платка на AEG ще се нуждае от ремонт

Ако проблемът е в триака, който се намира на контролната платка и отговаря за UBL, чака по-сложен ремонт. Без известно обучение, опит и знания, вие дори няма да можете да намерите елемент на дъската. За да коригирате ситуацията, ще трябва да запоите отново частта. За такава работа е по-добре да поканите майстор.

Появата на код за грешка E40 може да бъде причинена от повреда на която и да е част от системата за отключване и затваряне на вратата. За да определите със сигурност повредата, ще трябва да проверите всеки от компонентите на системата.

По този начин грешка E40 се причинява от различни повреди във веригата „Контролен панел - заключване на вратата на люка“. Можете сами да отстраните проблема, като се опитате да смените UBL и диагностицирате целостта на окабеляването. Ако проблемът е в повредата на контролния триак, по-добре е да се обадите на техник. Самият ремонт на контролната платка може да доведе до по-скъпа работа, ако се извърши неправилно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня