Грешка E4 в пералня Haier

Грешка E4 в пералня HaierАко вашата пералня Haier показва грешка E4, трябва да обърнете специално внимание на работата на машината, докато кодът се покаже на дисплея. За да направите това, изключете пералнята и рестартирайте оборудването (с изключение на случаите, когато почувствате токов удар, когато докоснете корпуса на машината). Ако кодът за грешка се появи няколко минути след стартиране, това означава, че има проблем с нагряването на водата.

Нека направим изчисленията

Какво да направите, когато намерите код на екрана? Една от причините за грешката E4 – повреда на нагревателния елемент на пералнята. Можете сами да диагностицирате нагревателния елемент, като го позвъните с мултицет.извадете нагревателния елемент от пералнята

Тестерът ще определи съпротивлението, произведено от нагревателния елемент. За да изчислите номиналната стойност на параметъра специално за вашия модел пералня, ще трябва да запомните основите на физиката. Съпротивлението в омове се определя по формулата: R= U²/P, където:

  • U - напрежение в електрическата мрежа (в апартамент и къща стойността на параметъра обикновено е 220 волта);
  • P – мощност на нагревателния елемент. Можете да видите тази стойност в инструкциите. Ако информацията не е посочена в ръководството, световната мрежа ще ви помогне да намерите стойността на мощността. В интернет можете да събирате информация за конкретен модел машина.

Ако изчисленото съпротивление съвпада със стойността, измерена с мултицет, тогава нагревателният елемент работи.

Как се извършва броенето на практика? Да кажем, че мощността на нагревателния елемент е 1800 W. Тогава съпротивлението ще бъде 220*220/1800=26,89 ома. Повредата на нагревателния елемент може да се посочи, ако тестерът показа знак, значително по-висок или по-нисък от изчислената стойност.

Наричаме нагревателния елемент

Така че ремонтът „направи си сам“ на машина Haier, която показва грешка E4, трябва да започне с проверка на нагревателния елемент. Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите захранването на пералната машина. След това отстранете задната стена на корпуса на оборудването и намерете мястото, където е прикрепен нагревателният елемент. След това внимателно изключете захранването от елемента.нека наречем нагревателния елемент

Включете режима за откриване на съпротивление на мултиметъра, задайте селектора на 200 ома. Свържете сондите на тестера една по една към клемите на нагревателния елемент. Работният нагревателен елемент ще предаде на мултиметъра стойност, близка до изчисленото число. Ако тестерът показва единица или нула, това означава, че нагревателят трябва да бъде сменен, той не може да бъде ремонтиран.

След това трябва да проверите нагревателя за повреда. Вътре в тръбите на нагревателния елемент, между стените им и вътрешната спирала, има диелектрик, който понякога започва да изтича върху корпуса на пералнята. Тази ситуация е изключително опасна за потребителя, тъй като води до токов удар на пералнята.

За по-нататъшна диагностика на нагревателя, мултицетът е настроен на режим на зумер. Ако затворите сондите на устройството, веднага ще светне светлина на екрана и тестерът ще започне да бипка. Едната сонда се опира на клемата на нагревателния елемент, а втората - на тялото на елемента. Ако мултицетът мълчи, всичко е наред, „пиукането“ на тестера ще покаже необходимостта от смяна на нагревателя.

Тестване на температурния датчик

провери термистора Причината за показване на грешка E4 не винаги е счупен нагревателен елемент. Кодът за грешка може да показва проблеми с температурния сензор. Термостатът е разположен директно върху нагревателя. За да премахнете грешката, ще трябва да проверите и термистора. За това:

  • отстранете задния капак на корпуса на SMA;
  • внимателно изключете кабелите от сензора;
  • леко разхлабете болта, държащ нагревателния елемент;
  • свалете термостата.

Проверката на температурния сензор също се извършва с помощта на мултицет.

Тестерът преминава в режим на измерване на съпротивлението. Сондите на мултиметъра са свързани към контактите на термостата. След това сензорът се спуска в съд с гореща вода.

При температура на водата 20 °C и работещ термистор, тестерът ще даде стойност от около 6000 ома. След като потопите температурния сензор във вода, следете показанията на мултиметъра. Термостатът работи, ако съпротивлението е под стандартната стойност. Когато температурата на течността е приблизително 50 °C, стойността на съпротивлението трябва да бъде приблизително 1350 ома.

Ако се открие повреда на сензора за измерване на температурата, той ще трябва да бъде заменен. Термостатът не може да бъде ремонтиран. Сглобяването на автоматичната пералня се извършва в обратен ред.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня