Грешка E33 в пералня Zanussi

Грешка E33 в пералня ZanussiАко на дисплея на вашата пералня Zanussi се появи код E33, внимателно извадете захранващия кабел от контакта, без да докосвате метални части на уреда. Такава предпазна мярка няма да навреди, тъй като ако възникне такава грешка, пералнята може да представлява опасност. Сега можете да започнете отстраняване на неизправности.

Намиране на нагревателния елемент

Кодът за грешка E33 често се свързва с изтичане на ток от нагревателя към тялото на шайбата. Нагревателният елемент на оборудването Zanussi може да бъде разположен отзад или отпред, в зависимост от дизайна на модела. За да определите местоположението му, използвайте техническа документация или проверете сами пералнята. Ако на задния панел има големи изпъкнали елементи, вероятно там се намира нагревателният елемент.

Ако при проверка се окаже, че задната подвижна част на пералня Zanussi няма големи изпъкнали елементи, тогава трябва да потърсите нагревателя отпред. В зависимост от позицията на нагревателния елемент ще е необходимо да премахнете задния или предния панел на машината. Ако се съмнявате и не можете да решите, започнете отзад; задната стена се сваля и монтира много по-лесно от предната.

Нагревателният елемент изгоря и се срути

Ние внимателно проверяваме и сменяме нагревателния елемент

Ремонтът започва с демонтирането на самия нагревател. Да разгледаме ситуация, при която електрическият нагревател се намира в долната част на корпуса зад задния панел. Завъртете устройството към вас, развийте фиксиращите болтове и свалете панела. След това намерете нагревателния елемент. Не е трудно да се разпознае: основата на частта прилича на метална елипса с издатини - контакти, щифт и термистор.

внимание! Не забравяйте да изключите захранването и да изключите вашата пералня Zanussi от водоснабдяването, преди да започнете да разглобявате!

Нека започнем да диагностицираме сами. Предварително снимайте всички компоненти.Внимателно изключете кабелите от нагревателния елемент. Включете мултиметъра, настройте го на режим "Съпротивление" със стойност 200. Свържете сондите към съответните контакти.

Стойност в рамките на 24-40 ома показва, че всичко е наред. Едно ще покаже вътрешно прекъсване, а нула ще покаже късо съединение. За съжаление, във втория случай нищо не може да бъде коригирано; ще трябва да закупите и инсталирате нов електрически нагревател.

внимателно проверете нагревателния елемент с мултицет

Сега проверяваме частта за повреда. След като нулирате предишния режим, включете опцията „Зумер“ на мултиметъра и свържете сондата към контакта. Ако чуете сигнал, нагревателният елемент също трябва да бъде сменен. За да направите това, трябва да го демонтирате:

  • поставете контейнер под нагревателния елемент: ако в резервоара остане вода, тя може да се разлее по време на демонтажа и да наводни окабеляването;
  • отстранете клемите на проводниците, като предварително запомните кой терминал към коя част на нагревателя е свързан;
  • развийте заземяващия болт (разположен в средата на основата) не напълно, натиснете щифта от вас;
  • хванете контактите на нагревателния елемент и внимателно издърпайте частта към вас.

Процесът може да бъде усложнен от уплътнение, което е нараснало по време на работа и блокира устройството. Какво да направите в този случай - третирайте дъвката с WD-40 и изчакайте около четвърт час. След това извадете термистора, развийте болта и, като го завъртите, издърпайте нагревателния елемент.

Когато отивате за нов нагревателен елемент, първо намерете щампования сериен номер върху корпуса на стария. Преди да монтирате частта, почистете седалката. След това сглобяването се извършва в обратен ред. Вече знаете какво да правите, ако вашата пералня Zanussi покаже грешка E33. Честит ремонт!

   

1 читателски коментар

  1. Граватар Андрей Андрей:

    E31, E32, E33, E34 – проблеми, причинени от несъответствие в показанията на пресостата.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня