Грешка E32 в пералня Bosch

Грешка E32 в пералня BoschНе всички сигнали от системата за самодиагностика директно показват повреда. Някои шифри само предупреждават потребителя за „симптоми“ и нарушени условия на работа на оборудването, което може да доведе до проблеми в бъдеще. В този случай въпросът не се ограничава до кода на дисплея: машината спира и не ви позволява да продължите да миете. Предупрежденията включват и грешка E32 в пералнята Bosch. Предлагаме ви да разберете какво се крие зад комбинацията и как да се справите с нея.

Целта на този код

Ако код за грешка E32 се показва на пералня Bosch, това означава, че системата за самодиагностика е открила прекомерно люлеене на барабана по време на цикъла на центрофугиране. С прости думи, машината реагира на първите признаци на дисбаланс и принудително спира цикъла, предотвратявайки повреда на напречната част, резервоара и други структурни елементи. Всичко това ви позволява да намалите риска от повреда до минимум.

Грешка E32 показва проблеми с дисбаланса на барабана.

Всички съвременни модели на Bosch и други големи марки домакински уреди са оборудвани с перални модули с вградена защита срещу дисбаланс. Особено ако максималната скорост на центрофугиране надвишава 1000 об./мин. Благодарение на тази функция, машината незабавно реагира на дисбаланс на барабана, като показва грешка „E32“.

Подробно обяснение на “E32” може да се види във фабричните инструкции. Ето основните правила за използване на пералня, както и причините за дисбаланса и препоръките за отстраняването му на конкретен модел. По правило информацията е типична и се отнася за повечето Bosch, но има и изключения.твърде много пране

За да не повредите пералнята до такава степен, че да повредите комплекта барабан-резервоар и да не инвестирате в скъпи ремонти, по-добре е незабавно да отговорите на E32. Опитът показва, че прекомерното люлеене се причинява от неспазване на максималното или минималното тегло на товара. Инструкциите и етикетът с цената трябва да посочват капацитета на машината в килограми. Моля, обърнете внимание, че стандартите са дадени за сухи памучни материали. Вълната и синтетиката са по-тежки от памука, така че можете допълнително да се съсредоточите върху запълнения обем - не повече от 2/3.

Защо иначе възниква дисбаланс?

Най-често наднорменото или поднорменото пране води до дисбаланс. В първия случай барабанът става твърде тежък и се отклонява от предвидената „орбита“, а във втория нещата се смачкват и нарушават баланса. Отстраняването на повредата е лесно: просто отворете люка, извадете излишните дрехи или добавете още.

По-трудно е, ако проблемът с E32 е причинен от неправилна инсталация на пералнята или повреда в дизайна на машината. И така, пет повреди и повреди водят до дисбаланс наведнъж.

  • Неотстранени транспортни болтове. Такива крепежни елементи са необходими за безопасното транспортиране на пералната машина, тъй като те фиксират барабана в неподвижно положение. Преди първото измиване всички 4 ключалки трябва да бъдат отстранени и на тяхно място да се поставят пластмасови тапи. Ако стартирате резервоар, захванат с винтове, двигателят ще се опита да го завърти, което ще доведе до разклащане, „скачане“ и вътрешни механични повреди. Освен това такива повреди не се покриват от безплатна гаранция, тъй като това е сериозно нарушение на правилата за работа на Bosch.

Забранява се експлоатацията на пералната машина с неотстранени транспортни уплътнения - това ще доведе до сериозни механични повреди на вътрешната конструкция на машината!

  • Неправилен монтаж на пералнята. Според инструкциите машината трябва да се постави върху равна и твърда повърхност - бетон или плочки.. Колкото по-стабилно е оборудването, толкова повече вибрации се потискат и толкова по-малка е вероятността да стане дисбалансирано, поради което дървото, линолеумът и килимът се считат за лоши повърхности. Също така е важно да изравните модула до нивото на сградата, като регулирате височината на краката. Препоръчва се използването на специални антивибрационни приспособления и постелки.Машината е нивелирана
  • Разрушен лагерен възел. Ако не знаете какво да правите с повредени лагери, тогава е по-добре да ги поверите на професионалисти. Работата е дълга, трудна и скъпа.
  • Повредена амортисьорна система. Барабанът в пералната машина е окачен, а пружините и амортисьорите, които го държат, са проектирани да изглаждат натиска на центробежната сила и да потискат изходящите вибрации. Ако обаче стелажите са износени или крепежните елементи са разхлабени, амортисьорите не изпълняват напълно функциите си, което води до дисбаланс. Лесно е да проверите целостта и еластичността на амортисьора: просто свалете горния капак, натиснете резервоара и оценете поведението му. Ако резервоарът скочи и падна на мястото си, тогава всичко е наред; ако започне хаотично търкаляне, е необходима подмяна.
  • Повредени противотежести. Проектирани да потискат вибрациите на ускоряващия барабан и противотежестите са бетонни блокове, разположени отгоре, отдолу и отстрани на тялото. Те придават тежест на пералнята, повишавайки нейната стабилност. Но ако бетонът е разрушен или деформиран, тогава балансът е нарушен.Отстраняваме капака, проверяваме целостта на камъните и се опитваме да го поправим: затегнете болтовете и покрийте пукнатините с PVA лепило.

Функцията за защита от дисбаланс често се нарича "инстинкт за самосъхранение" на пералната машина. Тук, както в природата: машината усеща приближаването на опасността, предвижда последствията и напуска разстоянието, намалявайки риска от повреди. Собственикът трябва да реагира на сигнала на Bosch своевременно и да възстанови баланса на барабана.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня