Пералня Weissgauff показва грешка E30

Пералня Weissgauff показва грешка E30Не всяка грешка в домакинските уреди показва, че оборудването се нуждае от скъп ремонт. Ако вашата пералня Weissgauff показва грешка E30, това означава, че системата е открила проблем с вратата. Често може да се реши по тривиален начин - леко натиснете вратата с ръка, което ще доведе до изчезване на грешката и стартиране на работния цикъл. Ситуацията обаче не винаги може да бъде разрешена по този начин. Нека да разгледаме всички основни неизправности, които могат да се крият зад грешката E30.

Механизмът вътре в вратата на люка е виновен

Най-често този код за грешка възниква поради механизма на вратата на люка, разположен в тялото на вратата. В тази ситуация потребителят не може да натисне напълно вратата на „домашния асистент“, защото или тя се затваря, но не и докато не се чуе характерно щракване, или дори се отваря сама, сякаш нищо не се е случило. Освен това затварянето на вратата може да изглежда неестествено за потребителя поради усещането, че нещо й пречи да се затвори, сякаш има някакъв чужд предмет. Това често се случва поради редица обективни причини.

 • Деформация на вратата. Всяка врата на пералната машина може да се изкриви с течение на времето поради активното използване на устройството. Няма нужда да се притеснявате за това, по-добре е просто да се уверите, че куката на ключалката пасва точно на мястото, подготвено за нея. Ако откриете несъответствие, просто затегнете болтовете по такъв начин, че да регулирате позицията на вратата.необходимо е да премахнете и разглобите вратата на люка
 • Езичето на заключващия механизъм е счупено. Това е езикът, който фиксира вратата в затворено положение, необходимо за стартиране на прането.Самият той се държи на място от специален метален прът, който понякога може да изпадне. В този случай е необходимо частично да разглобите вратата, да намерите пръта и да го монтирате на мястото му.

Ако кука или друг елемент от дръжката е повреден, можете просто да закупите нова дръжка и да я инсталирате на мястото на повредения елемент.

Ако се появи код за грешка E30, защото вратата не се затваря, докато не щракне или се отвори, след като я освободите, тогава проблемът трябва да се търси в пластмасовия водач. Този елемент може да се намери в редица перални машини, където с времето се поврежда. Ако изкривяването на вратата понякога се окаже толкова незначително, че изобщо не засяга работата на пералната машина, тогава повредата на пластмасовия водач винаги води до факта, че става невъзможно да се използва машината. Това се случва, защото куката не остава в жлеба си, така че вратата не се затваря, докато не щракне. Напълно възможно е сами да отстраните проблема.демонтиране на вратата на люка

 • Отстранете крепежните елементи, които свързват вратата с пантата, за което ще ви е необходима звездообразна отвертка.
 • Отстранете вратата и след това развийте всички винтове, разположени от вътрешната й страна.отстранете вратата на люка
 • Разделете двете половини на вратата, за да получите свободен достъп до заключващия механизъм.
 • Проверете сглобката за повреди.счупена дръжка на вратата

Поради факта, че механизмът за заключване е почти невъзможно да се намери в публичното пространство, най-вероятно в случай на критична повреда на ключалката ще трябва да закупите нова врата за пералнята. Но ако има възможност да възстановите ключалката, например, ако пружина или прът просто изпадна от нея, тогава е по-добре да коригирате ситуацията със собствените си ръце и по този начин да спестите семейния бюджет.Много е важно по време на реставрационните работи да не счупите случайно друг елемент от домакинските уреди, така че в никакъв случай не забравяйте за предпазните мерки.

Механизмът на вратата работи, но куката не се заключва

Има още един проблем, който може да причини грешка E30 - повреда на устройството за заключване на люка. Това може да се открие в ситуация, при която вратата на машината се затваря плавно, докато щракне, но устройството все още отказва да започне работния цикъл, като се позовава на отворена врата. Това е знак, че устройството е заключено с обикновено заключване, но няма допълнително заключване с UBL. Това може да се случи или поради повреда на устройството за заключване на люка, или поради повреда на контролния модул.Извличане на UBL

Ако UBL е виновен за проблема, тогава измиването няма да бъде възможно поради факта, че вратата на люка няма да се заключи, което означава, че контролният модул няма да получи сигнал, че работният цикъл може да започне. Съответно по някаква причина устройството за заключване на люка не работи, или защото към него няма подадено напрежение, или защото просто е запушено. Във втория случай отстраняването на проблема е много просто - просто трябва да проверите ключалката и да я почистите от мръсотия.

Не се опитвайте сами да възстановите работата на таблото за управление, защото без опит и необходимите инструменти рискувате да го повредите още повече.

Много по-трудно е да се справите с дефектен контролен модул. Този най-важен компонент на пералната машина е отговорен за активирането на почти всички процеси по време на пране, така че ако не успее, системата няма да може да предаде блокиращ сигнал към UBL.Това може да се случи поради внезапен скок на напрежението, в резултат на което контролната платка ще изгори или поради повреда в софтуера. Независимо от ситуацията, ще трябва да се обадите на специалист от сервизен център, който ще го направи ще актуализира фърмуера или инсталирайте нова платка вместо повредената.

Самопроверка на заключващото устройство

Ако възникне код за грешка E30, не бързайте да се обадите на техник, защото първо трябва точно да локализирате проблема. Когато подозирате UBL, вземете обикновен мултиметър, за да тествате щателно елемента. За да направите това, ще трябва да премахнете вратата на пералнята и да стигнете до устройството, следвайки нашето ръководство.

 • Първо трябва да разхлабите скобата, която държи маншета на предния панел на място. В това ще ви помогнат клещи, отвертка или друг импровизиран инструмент.отстранете скобата на маншета
 • Отстранете маншета от предната стена, за да получите свободен достъп до UBL, скрит в тялото на машината вдясно от вратата.
 • Отстранете винтовете, държащи елемента. Те се намират на мястото, където куката на ключалката докосва UBL.Развийте UBL винтовете
 • Изключете всички кабели и премахнете заключващото устройство на покрива.

Не забравяйте да направите няколко снимки на свързването на електронния елемент, така че по време на повторното сглобяване да можете правилно да свържете всички проводници към UBL.

Сега остава само да разберете електрическата схема на устройството, тъй като самото устройство може да е различно в зависимост от модела и марката на производителя на домакински уреди. Можете да намерите информация за контактите на UBL в Интернет или опитайте да намерите тези данни в инструкциите. Когато разберете къде точно са фазовите, нулевите и общите контакти в устройството, можете да започнете диагностика с помощта на мултицет.тестване на UBL с мултицет

 • Превключете тестера в режим на измерване на съпротивлението.
 • Поставете сондите на устройството върху нулевите и фазовите контакти на електронния елемент.
 • Проучете данните, показани от устройството на дисплея, които трябва да бъдат три цифри.
 • След това остава само да проверите общите и неутралните контакти.
 • Ако мултиметърът показва 0 или 1 на дисплея, тогава устройството за заключване на люка е неуспешно и трябва да бъде сменено.

Код на грешка E30 е проблем, който често може да бъде разрешен у дома без помощта на сервиз за ремонт. Внимателно следвайте нашите ръководства, за да не повредите случайно своя „домашен помощник“ по време на възстановяването или незабавно се обадете на специалист, ако не сте напълно уверени в способностите си.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня