Грешка E3 в пералня Gorenje

Грешка E3 в пералня GorenjeСъвременните модели на Gorenje са в състояние да извършват самодиагностика на системата и в случай на проблем да предупреждават собственика. Предупреждението се показва на цифров дисплей под формата на шифър - код, който улеснява идентифицирането на причината за неизправността. Често потребителите на вендинг машини Gorenje срещат грешка E3, което показва проблеми с приема на вода. Причината може да бъде или просто спиране на водата, или сериозна неизправност на модула. Какво точно е счупено и как да коригирате грешката E3, ще разгледаме подробно по-долу.

Причини за този код

Когато се появи грешка E3, това показва, че в пералната машина няма достатъчно вода за завършване на избраната програма. Първо, машината се опитва дълго време да запълни недостига и след това спира системата. Редица неизправности на пералната машина Gorenje водят до тази ситуация.

 1. Проблеми с приема на вода. Ниско налягане във водопровода, затворен кран, запушен входящ маркуч, филтърна решетка или входяща тръба за вода. Това включва и други пречки за изтичане на течност в барабана - огъване, притискане на маркучите или тяхното изключване от захранващата тръба.
 2. Проблеми с дренажната система. Ако се свържете към канализацията неправилно, тогава цялата вода, постъпваща в машината, незабавно ще се оттича в канализацията и нивото, необходимо за стартиране на прането, никога няма да бъде достигнато. В този случай комплектът отнема много време и с характерния звук на изтичане на течност. Количеството загубена вода може да надхвърли няколкостотин литра и ако апартаментът няма монтиран водомер, няма да е лесно да забележите проблема.
 3. Теч.Тук всичко е ясно - веднага щом системата открие теч в уплътнението, цикълът приключва. Най-лесният начин да го определите е, ако обърнете внимание на пода близо до пералнята.
 4. Неизправен превключвател за налягане. Това е датчик за нивото на водата и ако не работи правилно, данните за количеството вода не постъпват към контролния модул. Машината не знае колко течност има в резервоара и дали е достатъчно за стартиране на цикъла, така че не дава сигнал за стартиране на прането.
 5. Повреда на таблото за управление. Ситуацията е обратна на предишната. Модулът не може да получи информация за количеството вода, поради което блокира комплекта, за да избегне течове и късо съединение.

Повечето от изброените повреди могат да се проявят на всеки етап от измиването, но по-често грешка E3 се появява в самото начало. Има и характерен признак за приближаване на проблеми - дълъг период на пълнене с вода, поради което машината мие по-дълго от обикновено. За да диагностицирате точно източника на проблема, ще трябва да проверите всяка възможна причина една по една.

Няма вода или не минава

Въпреки впечатляващия списък от възможни неизправности, не се паникьосвайте и се обадете на специалист. Почти всичко може да бъде поправено със собствените ви ръце в рамките на няколко минути. Първо проверяваме наличието на вода във водопровода - често спиранията се случват без предупреждение на жителите. Втората стъпка е да проверите тройника или гнездото за вода, за да се уверите, че подаването на вода към машината не е възпрепятствано.

След това обръщаме внимание на мрежестия филтър, който се намира на входящия клапан и често се запушва. Запушванията се отстраняват, както следва:

 • изключете машината от захранването и изключете водата;
 • развийте входния маркуч и го изключете от тялото, като разхлабите скобите;

важно! Пригответе кърпа, тъй като остатъчната вода може да се разлее на пода.

 • Затягаме филтъра с клещи или клещи и го издърпваме към себе си;
 • Почистваме мрежата с пинсети и накрая я изплакваме под силно водно налягане. Ако има голям мащаб, по-добре е да извършите интензивно почистване: накиснете продукта в разтвор от топла вода и лимонена киселина за 30-60 минути;
 • мрежата трябва да се отстрани и почистивърнете филтъра и маркуча на мястото им.

 

Остава само да проверите дали ситуацията е коригирана - пуснете експресно измиване на пералнята. За да предотвратите нови запушвания, е необходимо редовно да почиствате мрежата и да инсталирате междинен филтър.. Не забравяйте, че дори чистата чешмяна вода съдържа различни примеси, които се утаяват върху частите на машината. Ако почистването не помогне, ние продължаваме ремонта и се занимаваме с други възможни повреди.

Счупен всмукателен клапан

Следващата стъпка е да проверите всмукателния клапан, което също е лесно да направите сами. Намираме го под горния панел на машината на задната стена. Не можете да направите грешка - лесно може да се определи от свързания маркуч за подаване и тръби, свързани към приемника за прах. След това продължаваме така:

 1. настройте мултиметъра да измерва ома;
 2. прилагайте сонди към всяка намотка;
 3. Оценяваме резултата; ако показаната стойност не е близо до 3 kOhm, частта е дефектна.

Какво да правим с дефектен клапан? Просто го сменете с нов. Снимаме местоположението на проводниците и кабелите, изключваме ги, след това развиваме задържащия болт и отстраняваме частта.

трябва да проверите всмукателния клапан

Купуваме подобно копие и го свързваме към машината: завийте го към стената с главния винт и въз основа на снимката, направена по-рано, свържете всички кабели и подходящи тръби. Фиксираме го здраво със скоби и връщаме отстранената мрежа със съществуващия маркуч на мястото му.

Не забравяйте да проверите качеството на водоснабдяването, като стартирате бърз цикъл на измиване или изплакване.

Проблеми с електрониката

Ако проблемът с грешка E3 не е бил открит преди, тогава проблемът е в електрониката. Най-вероятно превключвателят за налягане е виновен, защото неправилно определя нивото на водата в резервоара. Нека проверим неговата функционалност.

 1. Отстранете горния панел.
 2. Намираме малък диск, към който е прикрепена дълга тръба, която влиза дълбоко в резервоара. Благодарение на този елемент се следи нивото на водата в машината - при пълнене налягането на въздуха се променя, а сигналът се предава на контролното табло.
 3. Изключете частта.
  Превключвателят за налягане може да е повреден
 4. Издухваме тръбата. Намираме тръба с диаметър, равен на фитинга, и я вкарваме в съединителя. Духайте леко и слушайте. Задействаните контакти ще станат известни с няколко кликвания. Липсата им показва повреда.
 5. Обаждаме се на всички контакти. Включете режима на съпротивление и свържете сондите към контактите. В идеалния случай стойностите на дисплея на мултиметъра трябва да варират.

Отрицателният резултат ви принуждава да замените дефектния елемент с нов. Не е скъп и се монтира много лесно. Достатъчно е да развиете закрепващите винтове и да монтирате работното устройство по същия начин.

може би контролната платка е счупена

Когато всички предходни елементи и сензори са тествани, тогава можем да кажем със 100% сигурност, че проблемът е в контролната платка. Вероятно е възникнала повреда на отделен триак, поради което модулът не може да получи информация за нивото на водата и да стартира програмата за пране. Строго е забранено да се опитвате сами да поправите „електронния мозък“ на пералнята - дори и най-малката грешка ще влоши ситуацията и ще струва многократно повече.

Най-добрият вариант е незабавно да се свържете с отдела за обслужване на клиенти.Специалистите ще проведат цялостно проучване, като се започне с визуална проверка, обаждане на всички контакти и завършване с препрограмиране на таблото.

   

9 читателски коментара

 1. Граватар таралеж таралеж:

  Добър ден, благодаря, всичко беше много добре обяснено и ясно обяснено.

 2. Граватар Кук готвач:

  Gorenje е най-скапаната пералня. Веднага след като го купихме, свалихме болтовете и ги нагласихме във всички равнини. Те започнаха да се мият и след това да се изтръгнат в галоп из Европа. Скача из цялата баня

 3. Граватар Самат Самат:

  Рахмет. Всичко е много разбираемо и разбираемо. Яснотата е пълна.

 4. Граватар Алена Альона:

  Ние също съжалихме, че взехме Burning. Подът на машината беше преустроен, за да работи :C

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Смазах долните демпфери на резервоара и прескачането спря.

 6. Граватар Серж Серж:

  Благодаря ви, свърши работа, вдигнах дренажния маркуч и започна да се пълни вода!

 7. Gravatar Zoe Зоя:

  Първата ни Burning машина работи почти 11 години. Първите 4 години и половина работи без повреди. След това лагерът падна. Останалите 6 години също работеха добре, но лагерите бяха сменени приблизително на година и половина. Купихме друг, също Burning, и старият пак щеше да работи, но тялото ръждяса и започна да се рони. Да видим новия колко ще издържи.

 8. Граватар Аля Аля:

  Не взема вода за изплакване, но я взема за измиване. Проблем с мозъка?

 9. Gravatar Angelica Анжелика:

  Нашите работиха 8 години и се започна. Смених нагревател и помпа. И днес E3 беше пуснат. Статията е добра, но определено не е за блондинки :)

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня