Грешка E3 в пералня Bosch

Грешка E3 в пералня BoschВероятността да срещнете грешка E3 на машина на Bosch е ниска. По-голямата част от потребителите не срещат тази комбинация през всичките 7-10 години работа на машината, но понякога кодът все още се появява на дисплея. Трябва да разберете какво се крие зад кода и как да отстраните проблема. Кратка препратка към кода, инструкции стъпка по стъпка и препоръки от експертите ще помогнат за това.

Какво накара кода да се появи?

Преди да решите кой е виновен и какво да правите, трябва да разберете какво е причинило грешката. E3 се показва на Bosch, ако има проблеми със затварянето на вратата. Във фабричните инструкции декодирането изглежда така: „люкът на пералната машина не се затваря, не е блокиран или няма сигнал за успешната работа на заключващия механизъм“.

Ако пералнята Bosch не е оборудвана с дисплей, системата за самодиагностика ще съобщи за проблем, като използва подходящата индикация - мигащи светодиоди на таблото.

В действителност обаче проявите на E3 са по-разнообразни. Под него може да се крият още много повреди и повреди. И така, типичните причини за появата на тази грешка:

 • люкът не е затворен плътно, поради което UBL (заключващо устройство на люка) не работи;
 • вратата е заключена неточно (след силен натиск);UBL не работи
 • люкът е затворен, но електронното заключване не е задействано поради механична повреда на UBL;
 • електронната част на блокера е счупена;
 • контролната платка загуби контакт с UBL, защото полупроводникът на модула изгоря.

В повече от половината от случаите, в които се появява E3, вината е заключващият механизъм на вратата. Вторият най-често срещан е дефектен UBL. Челната тройка се затваря от проблеми с електронната система.Какво е включено във всяка група повреди и как да се справите с тях - ще ви кажем по-нататък.

Механични проблеми с вратата

Има няколко причини, поради които люкът не се затваря плътно. Най-често срещаният и често срещан е, че нещо ви пречи да заключите вратата. По-точно, предмет, фиби или друг чужд предмет е заседнал в пролуката между маншета и ръба на резервоара. Решаването на проблема е просто: просто внимателно проверете машината и отстранете всички съществуващи „препятствия“.

Когато се появи E3, се препоръчва да проверите маншета на люка: може би гумената лента е повредена или в нея е заседнал чужд предмет.

Често самият маншет пречи на затварянето. Това се случва в три случая:вратата не се затваря поради маншета

 • монтиран е неоригинален печат;
 • при смяна на маншета, маншетът е бил опънат неправилно или скобите са били хлабаво закрепени;
 • гумената лента се скъсва и разхлабеното парче попада в пролуката между тялото и люка, предотвратявайки затварянето на вратата.

Ако проблемът е повредена гумена лента или неоригинална резервна част, ще трябва да закупите нов маншет и да повторите смяната. По същия начин се елиминират последствията от неуспешни ремонти. Когато всичко е сменено според правилата, но люкът все още не се затваря, струва си да шлайфате ръбовете на уплътнението. Най-вероятно вината е съществуваща издатина или друг смущаващ дефект.

Случва се вратата да се счупи след небрежно затваряне. Например, дълго време люкът на Bosch не се затваряше добре, така че потребителят редовно използваше сила: натискаше го или го затръшваше. В резултат на това куката на заключващия механизъм, която трябва да е пружинирана и да се движи с напрежение, се движи и не се „вписва“ в специалния жлеб. За да коригирате ситуацията, трябва да разглобите вратата, да отворите ключалката и да я поправите.

Заключващо устройство

Според статистиката всеки трети случай на E3 е свързан с UBL. Предвидена е електронна брава за допълнителна защита на вратата, предпазваща от случайно отваряне по време на пране. Устройството се проваля поради няколко причини:

 • Механизмът UBL е счупен (не се препоръчва ремонт на устройството, по-добре е да го замените с нов);
 • електрическата част е повредена (за да проверите, пуснете устройството с мултицет);
 • Линията, свързана към UBL, се е разхлабила или е повредена.UBL трябва да се смени

Практически е безполезно да се ремонтира дефектен UBL. По-добре е да не губите време и усилия, а да закупите ново устройство. В идеалния случай търсим аналог само от оригинални резервни части на Bosch. След това демонтираме стария блокер и го заменяме с цял по следната схема:

 • изключете пералнята от комуникациите;
 • отворете вратата на люка;
 • намерете заключващия отвор отдясно и развийте двата болта, държащи UBL;
 • пъхаме маншета възможно най-дълбоко в барабана и се опитваме да издърпаме блокера в освободения слот;

Когато изключвате UBL, бъдете внимателни: не повредете кабелите, свързани към устройството!

 • изключете „трика“ с проводниците;
 • проверете блокера за целостта и след това „звънете“ с мултицет.

След като отстраним неизправността, връщаме UBL и маншета на мястото им, като обръщаме специално внимание на окабеляването. След това правим пробно измиване. Ако вратата се затвори и диагностичната система остане безшумна, тогава всичко е направено правилно.

Проблеми с електрониката

Ако след диагностика на вратата и UBL кодът за грешка E3 не изчезне, препоръчително е да проверите окабеляването за прекъсване. Когато и тук е "чисто", това означава, че проблемът е в контролната платка. Най-вероятно е възникнал един от трите проблема:

 • полупроводникът на модула, който "отговаря" за системата за самодиагностика на Bosch, се е развалил (друг вариант е, че съответната "писта" е изгоряла);
 • елементът, свързващ електронния блок и блокера, е изгорял ("пистата" често е повредена);
 • друг важен компонент на модула е повреден.нека проверим модула

Почти невъзможно е сами да диагностицирате и ремонтирате платката. Необходимо е внимателно да "звъните" на всеки елемент от модула и да проверите системата на специално оборудване. Едно небрежно движение може да влоши ситуацията, дори да доведе до „смъртоносен изход“ на оборудването.

Силно не се препоръчва самостоятелно диагностициране и ремонт на контролната платка - по-безопасно е да се свържете със сервизен център.

Справянето с кода E3 у дома е възможно, но трудно. Основното е да не бързате, да следвате инструкциите и ако възникнат затруднения, свържете се със сервизния център за професионална помощ.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Аня Аня:

  Супер, спасихте ме със статията си. Благодаря ти.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня