Грешка E25 в съдомиялна машина Bosch

Грешка E25 на съдомиялни машини BoschСпирането на вашата съдомиялна Bosch по време на работа едва ли ще ви направи щастливи. Първо, нещо може да се счупи, и второ, ще трябва ръчно да измиете всички съдове. И както се казва, с хубавите неща се свиква бързо. Но няма други варианти, ще трябва да разберем какво се е случило. Кодът за грешка на дисплея E25 ще помогне с това, но за да разрешите проблема, трябва да знаете как се дешифрира.

Какво означава този код

Грешка E25 в тази немска марка машина информира потребителя, че тръбата, която се свързва с дренажната помпа, е запушена. При някои модели това може да не е тръба, а основата на дренажния маркуч, свързан към помпата.

Друга интерпретация на грешка E25 звучи така: дренажната помпа е блокирана или капакът й липсва.

Ясно е, че работното колело на помпата е блокирано от някакъв чужд предмет или отломки. Тази грешка може да се появи не само когато има запушване, но и когато няма капак на помпата.

причини

задръстване в колатаПричината за тази грешка най-често е запушена с отломки и остатъци от храна, когато потребителят пренебрегне простите правила за работа с това оборудване. Следното може да заседне в дренажната система на съдомиялната машина:

 • кости от месо (риба) или семена от плодове;
 • плодова кора;
 • салфетки;
 • клечки за зъби;
 • фрагменти, които се счупиха при миене на съдове.

Дори ако изчистите чиниите от остатъци от храна, преди да ги поставите в кошницата на съдомиялната машина, това не е достатъчно. Може да възникне запушване, ако потребителят не изплакне машината от грес за дълго време. В резултат на това в тръбата се натрупва мазнина, създавайки тапа, през която помпата не може да изпомпва вода. Има само един изход - почистване.

Отстраняване на неизправности

Така че, ако съдомиялната машина е спряла и се появи грешка за запушване, тогава първо трябва да отстраните водата, която е в долната част на машината. Но първо изключете оборудването от електрическата мрежа и след това изпълнете следните стъпки:

 1. Издърпайте кошниците с чинии.
 2. Отстранете долната кобилица, така че да не пречи.
 3. Изгребете мръсната вода в отделен съд.
 4. Развийте капака на филтъра.
  задръстване в съдомиялната машина
 5. Издърпайте филтърната чаша.
 6. Проверете какво има вътре и, ако е необходимо, попийте цялата вода с дебел парцал.
 7. Вземете дълга пинсета и отстранете клапата, която покрива работното колело на помпата.
  демпфер на работното колело
 8. Проверете работното колело, отстранете всички залепнали остатъци с пинсети и проверете работата на работното колело.
 9. Поставете всички части на местата им, проверете работата на съдомиялната машина.

Ако извършената работа не помогна, тогава ще трябва да почистите дренажната тръба или маркуча. Можете да стигнете до тези части през дъното на съдомиялната машина. Да освободим пералнята от мръсната вода, да я изнесем на свободно място, като я изключим от водопровода и канализацията. След това поставете пералнята на задната стена и развийте дъното, внимавайте да не издърпате тавата, може да има кабели, които отиват към нея, те трябва да бъдат внимателно изключени.

изглед отдолу на съдомиялната машина

Когато премахнете дъното, всички детайли веднага ще се отворят. Изключете тръбата от дренажната помпа и я почистете. Ако маркучът е незабавно свързан към помпата, изключете маркуча и го изплакнете напълно с помощта на специален кабел с четка. След това върнете всички части на местата им и проверете работата на оборудването.

Ако почистването на машината не помогне, което е малко вероятно, тогава в съдомиялната машина Bosch се появи грешка E25 поради счупена дренажна помпа.

Ако дренажната помпа се повреди, всичко ще зависи от естеството на повредата. Ако работното колело се счупи, сменете тази част в помпата, но ако намотката изгори, сменете цялата помпа. Не разчитайте на вашите способности и възможности? Обадете се на квалифицирани специалисти.

Тук ще спрем нашата история. Надяваме се, че вече знаете защо може да възникне грешка E25 във вашата съдомиялна машина. Между другото, ако е разпръснат с други грешки, можете да видите тяхното декодиране в статията Грешки в съдомиялната машина Bosch.

   

3 читателски коментара

 1. Gravatar WoW ВСВ:

  Помогна! Благодаря ти много!

 2. Граватар Роман Роман:

  По същество и за хората. Благодаря ти!

 3. Име на Gravatar Име:

  Благодаря Помогнах

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня