Грешка E23 в пералня Bosch

грешка E 23 в машини на BoschГрешка E23 на перална машина Bosch не е толкова необичайна, но няма да намерите тази грешка в описанието на кодовете на стандартната система за самодиагностика за перални машини от тази марка. Често срещаните кодове за грешки на модерна перална машина Bosch започват с буквата "F" и само няколко започват с "E". E23 е изключение, което се среща при някои модели перални машини Bosch. Този код обаче трябва да бъде дешифриран, така че това ще направим.

Теч в съда на машината

Грешка E23 означава приблизително същото като грешка F23, която е много по-често срещана при пералните машини на Bosch. А именно E23 уведомява, че сензорът на системата за защита от течове, който се намира в тавата на пералнята, се е задействал.

Сензорът Aqua stop работи много просто. В коритото на пералнята има специален сегмент, свързан с поплавъка. Когато водата влезе в съда, поплавъкът се издига, сензорът се задейства и на дисплея се появява E23. Причините за изтичане могат да бъдат различни:

 • ваната за пране е спукана;
 • пукнатина в дренажната тръба;
 • входният маркуч не е завинтен правилно или изтича;
 • Съдът за прах не е поставен или изтича.

Изобщо не е необходимо действително да е възникнал теч, защото сензорът може да се почувства по друга причина.

грешка e23 на дисплеяВ практиката на нашите майстори имаше следният случай. Клиент ни се обади и се оплака от грешка E23, възникнала на неговата пералня Bosch. Той искаше да получи кратка устна консултация от нашия техник относно тази грешка. Майсторът започна да му разказва за сензора за поплавък на системата Aqua Stop, който се е задействал в тигана и поради това, казват те, се е появила грешка. Клиентът слуша и след това съобщава, че неговата пералня не е оборудвана с теч система за защита изобщо и нямаше тиган, още по-малко маркуч за Aqua Stop.

Майсторът бил изненадан и предложил на клиента да посети дома си, за да се справи с проблема постфактум. В крайна сметка се оказа, че машината наистина няма система за защита срещу течове, но в модула й е вграден код E23, който диагностицира тази грешка. Проблемът се появи само в резултат на късо съединение.

Опитахме да нулираме грешката, да рестартираме контролния модул, да проверим веригата, но нищо не помогна. Не беше възможно да се реши проблемът или да се намерят причините за него. В резултат на това беше възможно да се отървете от досадния код само след препрограмиране на електронния модул. Тази ситуация е показателна за факта, че помните, че Aqua stop е Aqua stop и не можете да забравите за проблеми в контролния модул. Грешка E23, макар и рядка, може да бъде причинена точно от този вид повреда.

Дисфункция на сензора

Не без причина, когато инсталирате пералня със система за защита от течове, техниците препоръчват да проверите тавата за различни отпадъци. В нашата практика се случи така, че собствениците, след като преместиха пералнята на друго място, откриха грешка E23. След като опипаха палетата, те се увериха, че всичко е сухо и причината за грешката е неясна. Нашите майстори отвориха съда и установиха, че малко парче пластмаса, което преди това е било в съда, е паднало под поплавъка при пренасяне на машината Bosch и естествено го е повдигнало. Премахнахме отломките, върнахме тавата на място и машината вече работи както преди.

Отломки в тигана могат да причинят сензора да не работи, когато действително възникне теч.

сензор в тигана

Между другото, този сензор е доста чувствителен. Достатъчно е да бъдете небрежни при инсталиране или носене на пералнята и проблемът под формата на грешка E23 веднага ще се появи. Отделно трябва да се каже за късо съединение, което може да изгори сензора с всички произтичащи от това последствия и за счупването на проводниците, захранващи сензора.Последното, между другото, се случва по време на импровизиран ремонт, когато собственикът на „домашния асистент“, докато го разглобява, случайно откъсва проводника, който върви от тялото към тавата към сензора.

Като цяло, ако срещнете грешка E23, обърнете специално внимание на сензора за поплавък, разположен в тавата на пералнята Bosch. Дори при подробна проверка има шанс да откриете неизправност и след като я откриете, трябва да започнете ремонт.

Отстраняване на неизправности

Ако видите, че се е появила грешка E23, защото в тавата на пералнята се е натрупала вода, трябва спешно да започнете да търсите причината за теча. Някои потребители във форумите съветват да се отстрани тази грешка, като се наклони тялото на машината, така че поплавъкът да се спусне, други изпомпват вода с клизма, а трети я „извращават“ по някакъв друг начин. От наша страна отбелязваме, че подобни мерки са чисто временни. Ако не се отстрани причината за теча, водата ще се натрупа отново и какво, ще я изпомпвате ли отново?

Според нас е необходимо частично да разглобите пералнята Bosch, като проверите за течове:Демонтаж на пералня Bosch

 • тръби и техните връзки;
 • маркучи и техните връзки;
 • помпа;
 • резервоар;
 • дозатор

Статията описва как най-добре да разглобите пералня от тази марка. Проектиране на перални машини Bosch, нека не се фокусираме върху това. След откриване на изтичаща тръба или резервоар, тя може да бъде заменена или може да бъде запечатана с уплътнител или студено заваряване, в зависимост от естеството на повредата. Между другото, някои занаятчии са много готини за този метод на ремонт, предпочитайки да сменят цялата част. Като цяло това е правилно, но има ситуации, когато пукнатината е много малка и подмяната на същия резервоар е свързана с някои проблеми и също е скъпа. Въпреки че, разбира се, зависи от вас.

Ако проблемът не е в теча, а в Aqua stop сензора, ще трябва да го смените. За да направите това, развийте и внимателно (без да откъсвате жицата) извадете таблата.Изключете кабела от сензора. Използвайте отвертка, за да извадите сензора от ключалките и да го преместите настрани. Сменете го с нов, оригинален датчик.

В заключение отбелязваме, че грешка E23 и грешка F23 на пералня с марка Bosch се дешифрират по същия начин, така че трябва да вземете всички мерки или за отстраняване на теча, открит от системата Aqua Stop, или за ремонт на Aqua Спрете самата система в зависимост от това какво е причинило появата на този код. Късмет!

   

29 читателски коментара

 1. Граватар Лена Лена:

  Благодаря много!
  Имам пералня Бош 8 кг. Излезе грешка e23. Опитах всичко! И вицове, и кабели, и програми за набиване... благодарение на вас само наклоних машината и това е! Благодаря ти!

 2. Gravatar на Натал Наталия:

  Благодаря ви за помощта, всичко е лесно и просто!

 3. Gravatar на Saya Сая:

  Помогнете ми да изчистя грешката. E:23 мига на дисплея.

 4. Граватар Антон Антон:

  Наклонете пералнята и това е.

 5. Граватар Андрей Андрей:

  Супер, и аз го направих!

 6. Граватар Серж Серж:

  Благодаря ти! Наистина помогна, никога не бих си помислил)

 7. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ви за съвета, този метод също ми помогна. Наклоних машината и започнах работа.

 8. Граватар Елена Елена:

  Благодаря ви много, наклонът помогна!

 9. Граватар Ярослав Ярослав:

  Благодаря много! Водата от кладенеца ми е тежка. Повдигнах капака, свалих изпускателния маркуч и почистих тръбата на входа на резервоара за прах от натрупвания на калций.

 10. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ви много, помогна ни. Наклонихме машината, цялата вода изтече и всичко заработи.

 11. Граватар Инна Ина:

  Благодаря много за статията. Много помогнаха. Пералня Bosch. За 7 кг.

 12. Граватар Наталия Наталия:

  Благодаря ти! Това, което ми помогна, бяха коментарите за накланяне на машината, така че водата да може да изтече! Всичко проработи! Пералня Bosch 7 кг. Даде грешка E:35.

 13. Граватар Иван Иван:

  Накъде да го наклоня?

 14. Gravatar Guest Гост:

  Благодаря ви и това ни помогна =)

 15. Граватар Дима Дима:

  Благодаря ти. Това помогна.

 16. Граватар Грей Сив:

  Това е така! Наклоних водата и я източих. Проблемът беше открит при сваляне на горния капак. Изходният маркуч, в самия ъгъл на изхода, беше свързан с тънък черен маркуч. Което падна. Скобата помогна, всичко работи.

 17. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря ви много за вашата помощ! Наклонете се отпред и всичко работи! Ще гледам повторенията и ще търся причината за изтичането!

 18. Граватар Сергей Сергей:

  Как да отстраня грешка E23 след смяна на помпата на пералня Zanussi?

 19. Граватар Таня Таня:

  Никога не бих си помислил, че съм майстор. Наклоних машината и грешка E23 изчезна. Благодаря ти!

 20. Граватар Олга Олга:

  Благодаря за съвета, наклоних го и работи.

 21. Граватар Анонимен Анонимен:

  Същото! Поправих всичко сам! Благодаря много за съвета!

 22. Граватар Галина Галина:

  Наистина оценявам съвета относно накланянето на пералнята. Всичко проработи!

 23. Граватар Андрей Андрей:

  Началото беше страшно: обадете се на сервиз! И съветът да наклоните устройството проработи! Благодаря ти! Основното е, че проблемът не се повтаря постоянно.

 24. Граватар Анатол Анатол:

  Благодаря много за съвета! Всичко се получи. Наклоних машината напред, от нея изтекоха 2 чаши вода и всичко тръгна. Машина Bosh Serie 6. На дисплея се изписа грешка E 23.

 25. Граватар Ева Ева:

  Наклоних пералнята и заработи :)

 26. Gravatar Zoe Зоя:

  Благодаря ти. Много помогнаха

 27. Граватар Василий босилек:

  Почистих филтъра, след това прочетете препоръките и отзивите тук! Наклоних машината и излезе чаша вода, може би по-малко. И се получи :) Благодаря!

 28. Граватар Нина Нина:

  Благодаря ти! Работи!

 29. Граватар Вадим Вадим:

  Наклониха го, водата изтече, грешката изчезна и след това тази грешка не се появява? Водата не пълни ли тигана отново?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня