Грешка E23 в пералня Siemens

Грешка E23 в пералня SiemensПералната машина Siemens има вградена доста сложна диагностична система, оборудвана със значителен брой кодове за грешки. Въпреки това, не всички потребители са озадачени от изучаването на тези кодове, но напразно. Правилното им декодиране ще ви помогне да откриете проблема и да го отстраните. В тази статия ще разберем какво означава грешка E23 в пералня.

Нека се опитаме да дешифрираме

Нека започнем с факта, че код E23 е отговорен за течовете. Електронният модул е ​​свързан със специален сензор, който отговаря за навлизането на вода. Частта се намира в палет.

Как работи тази система? Факт е, че в тигана сензорът е свързан със специален поплавък. Ако водата започне да прониква в тигана, поплавъкът се движи и сензорът се задейства. Тъй като е свързана към контролния модул, машината незабавно показва съответния код за грешка на дисплея. Най-често срещаните причини за изтичане са лесни за определяне.

  1. Повърхността на ваната за пране се е износила и износила с течение на времето, причинявайки образуването на малки разкъсвания.
  2. Спукана е дренажната тръба - тръбата свързваща дренажната помпа и резервоара на пералнята.
  3. Маркучът за подаване на вода тече поради повреда или защото не е завинтен правилно.
  4. Контейнерът за препарат или не е поставен, или изтича.

въпреки това трябва да имате предвид, че контролният модул, както всяко друго електронно устройство, понякога може да се повреди. И изобщо не е необходимо грешката да е идентифицирана обективно. Кодовете за грешка на машината на Siemens може да се появят напълно неразумно. Как може да се случи това и какво да направите в този случай, ще ви кажем с пример.

има проблеми със системата за аквастопНа един от сайтовете, посветени на този проблем, сервиз на SM пише, че е получил обаждане от клиент, оплакващ се от код E23 на екрана на пералня Siemens. Потребителят първо поиска устна консултация със специалист по този въпрос. Разбира се, майсторът започна да му разказва за системата с поплавък и сензор, която се нарича Aquastop, за тигана и възможните течове. Ползвателят на пералнята обаче го спрял и казал, че лично неговата машина не е оборудвана с такива системи и дори няма корито.

Искрено изненадан и не съвсем вярващ на думите на клиента, техникът предложи лично да прегледа пералнята и да провери дали кодът за грешка наистина се показва случайно, без съществени обстоятелства.

След проверка на устройството се оказа, че в него наистина няма система Aquastop, а кодът E23 присъства в диагностичната система съвсем формално. Какво причини грешката? Техникът стигна до извода, че някъде в контактите на машината има късо съединение. Премахването на кода обаче не беше толкова лесно. В резултат на това проблемът беше решен само чрез мигане на електронния модул. Ето защо не забравяйте, че всеки код за грешка може не само да показва съответен проблем, но и просто да бъде грешка на електронната система.

Нека започнем с проверка на сензора в тигана

В този параграф ще ви кажем защо е важно да проверите сензора, дори ако сте сигурни и сте се уверили, че няма течове. Както бе споменато по-горе, сензорът се задейства от издигането на поплавъка и може да се повдигне не само от вода, но и от отломки или чужд елемент, който е паднал в тигана.

Има моменти, когато хората транспортират перални машини от едно място на друго, в резултат на което малко пластмасово парче може да падне и да удари поплавъка, повдигайки го. След това просто трябва да извършите диагностика, да разберете проблема и да премахнете всички чужди предмети от тигана. По-бързо Като цяло, след спускане на поплавъка, кодът E23 ще изчезне сам.

внимание! В допълнение, отломките могат да причинят повреда на сензора. В крайна сметка, каквото и да се каже, това е техника и всеки дразнещ компонент може да забави нейната работа.

В крайна сметка кодът може да се покаже поради късо съединение, в резултат на което сензорът изгаря или свързаните с него контакти се счупват. Това често се случва, когато се опитват да ремонтират „Направи си сам“ от „Направи си сам“ или просто в резултат на токов удар.

Говорихме за ситуации, които причиняват грешка, която не е свързана с изтичане. Те причиняват грешки дори по-често от съответните кодове на проблеми. Във всеки случай първо трябва да проверите палета и след това да се опитате да поправите повредата.

Ремонтираме оборудване със собствените си ръце

Сега разгледайте случая, когато водата действително се образува в тигана. Важно е да имате предвид, че в този случай трябва да потърсите точно причината за попадането на течност в тигана, а не да изпомпвате водата и да се надявате грешката да изчезне. Въпреки че първо наистина ще трябва да се отстрани водата (някои правят това с клизма, други чрез накланяне на тялото, методите са много разнообразни).

След като в съда свърши вода, измиващият модул трябва да се разглоби, за да се проверят най-податливите компоненти за течове. Между тях:пукнатина в резервоара причини теч

  • тръби, маркучи, както и връзките им с други части;
  • дренажна помпа;
  • контейнер за прах;
  • резервоар.

Ако се открие пукнатина или дупка в една от частите, можете да коригирате повредата, като покриете дупката със студено заваряване или уплътнител. Опитните майстори обаче предпочитат и препоръчват на потребителите да сменят цялата част, тъй като това е по-надежден начин за спиране на неприятностите. В крайна сметка може би след два дни ще се образува пукнатина на друго място и тогава ремонтът ще трябва да се повтори.

От друга страна, поради малка пукнатина, подмяната на целия резервоар е много трудна и скъпа. Следователно, зависи от вас да решите. Всеки потребител има свой собствен поглед върху проблема и следователно всеки ще го реши по свой начин.

Ако има проблем със сензора Aquastop, ще трябва да го смените! Купете нова част и сменете счупената. За да направите това, внимателно се освободете от тавата и след това изключете компонента от всички ключалки и кабели, които го държат. Монтирайте новия датчик по същия начин като стария и върнете съда на мястото му!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня