Пералня Kaiser показва грешка E22

Пералня Kaiser показва грешка E22Ако на дисплея на вашата пералня Kaiser се появи грешка E22, препоръчително е да проверите прането в барабана. Най-вероятно той е смачкан и заплашва машината с дисбаланс - необходимо е да изправите нещата, да докладвате или да премахнете някои дрехи. Ако след рестартиране на цикъла кодът се повтаря, тогава повредата е по-сериозна: тахогенераторът и контролната платка са заподозрени. По-добре е да поверите диагностиката и ремонта на контролния модул на сервиз, но можете сами да проверите и ремонтирате тахометъра. Стъпка по стъпка инструкции и съвети от опитни занаятчии ще помогнат.

Вторични признаци на повреда на сензора

Можете да подозирате неправилна работа на тахогенератора или сензора за скорост не само поради грешка E22. Много по-често се появява повреда по-рано - "поведението" на пералната машина се променя към по-лошо. По правило „симптомите“ са свързани с въртенето на барабана:

 • Kaiser превключва рязко скоростите, ускорява и спира светкавично;
 • скоростта на ускорение на барабана надвишава определената марка (както зададена от потребителя, така и максималния брой обороти на машината);
 • барабанът не се върти до определената скорост или остава напълно неподвижен;
 • дрехите не се изстискват или перат в края на цикъла.

Код E22 означава, че Kaiser има проблем с тахогенератора или контролната платка.

Преди да можете да разберете защо вашата машина Kaiser хвърля код, трябва да изключите технически проблем. Достатъчно е да изключите машината и да я рестартирате след 15-20 минути. През това време системата ще нулира предишните си настройки и ще се рестартира. Вероятно е имало временна неизправност или случайно изключване на въртенето.временно изключете машината от контакта

Ако рестартирането и нулирането на грешка E22 не помогна, тогава не можете да чакате повече. Необходимо е да прекъснете работещата програма и да започнете цялостна диагностика.Не трябва да пренебрегвате повредата, в противен случай ситуацията ще се влоши: двигателят ще изгори или контролната платка ще се повреди. По-добре е да не поемате рискове, а да започнете ремонта веднага.

Нека намерим елемента

За да определите причината за повредата, трябва да проверите сензора за скорост за изправност. Но първо трябва да го намерите. С последното няма да има затруднения: тахогенераторът, независимо от марката и модела на пералната машина, се намира на едно място - на вала на двигателя. Остава само да стигнем до двигателя. Инструкциите какво да направите са следните:

 • изключете Kaiser от комуникациите;
 • свалете задния панел на кутията;намерете оборотомера на двигателя на пералнята
 • затегнете задвижващия ремък;
 • Намираме двигателя под ваната за пране.

След като видяхме двигателя, обръщаме внимание на неговия вал. Тук ще има малък метален пръстен - тахогенератор. Вярно е, че на този етап не можете да откачите сензора: първо трябва да демонтирате целия двигател. Само след отстраняване на двигателя можете да започнете диагностика и да разберете причините за повредата. Струва си да се разбере, че ремонтите на такива ключови компоненти, направени сами, изискват известен опит. Без знания и практика е по-добре да не се занимавате с електроника - има голяма вероятност да влошите ситуацията, дори до точката на „смъртоносен изход“ на оборудването.

Тестване на частта

Можете да проверите и ремонтирате двигателя със собствените си ръце, основното е да действате стриктно според инструкциите. Задължително условие е фотографски запис или маркиране на „окабеляването“ на двигателя. Важно е да маркирате клемите или да снимате местоположението им, преди да изключите проводниците. Този трик ще ви помогне да избегнете грешки при повторното сглобяване на пералнята. След това пристъпваме към демонтажа:

 • разхлабете винтовете, закрепващи двигателя;
 • разхлабете двигателя в двете посоки;
 • издърпваме го рязко към себе си, изваждайки го от жлебовете.проверете оборотомера с мултицет

След като свалихме двигателя, пристъпваме към проверка на сензора. Преди всичко проверяваме свързаните към него проводници: дали контактите са се разхлабили или изолацията е повредена. Възможно е внезапното въртене на барабана да е повлияло на електрониката - връзката е прекъсната, тахогенераторът е спрял да работи и е изведена грешка E22. В този случай ремонтът ще бъде ограничен до отстраняване на проводниците и затягане на клемите. Външният "ред" не означава, че тахогенераторът работи правилно. Диагностиката включва и тестване на сензора с мултицет. По-добре е да проверите сензора по два начина:

 • чрез омметър (при прилагане на сонди към контактите на сензора трябва да се появят около 60-70 ома);
 • чрез волтметър (включете режима „Напрежение“, приложете сондите, докато ускорявате двигателя, и погледнете дисплея: нормата е 0,2 волта).

Ако стойностите, показани от мултиметъра, не отговарят на нормата, тогава грешката E22 не е случайна - сензорът е повреден. Тахогенераторът не подлежи на ремонт; ще трябва да купите нов и да го инсталирате вместо стария. Както показва практиката, сензорът за скорост рядко се поврежда. По-често хаотичното въртене на барабана се причинява от повреди в електрониката и платката. В този случай има само един начин да коригирате ситуацията - свържете се със сервиза за професионална помощ. Не се препоръчва сами да проверявате модула, като звъните на микросхемите и контактите - има голяма вероятност за необратимо счупване на устройството.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня